Weinig landen bieden zo'n diversiteit aan outdoor-mogelijkheden als Peru. Surf over zandduinen, hike langs eeuwenoude archeologische vindplaatsen, race op een mountainbike door de Andes of maak een uitdagende tocht over de hoogste tropische bergketen ter wereld.

1. Onontdekte wandelpaden rond Cusco

Met de steile berghellingen, adembenemende valleien en zigzaggende paden is Peru is een paradijs voor wandelaars. De beroemde Inca Trail, een uitdagende trip van 3 à 4 dagen, is uiteraard een must-do voor avontuurlijke reizigers. Hoewel het iconische pad inmiddels door veel mensen gelopen wordt, is de tocht nog altijd een van de mooiste wandelingen op de planeet.

This is an image
Renzo Tasso, PROMPERÚ

Wie toch liever van het gebaande pad afgaat, kan kiezen uit een aantal sporen die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Zo is er bijvoorbeeld de route naar Choquequirao, een Inca-stad die net als Machu Picchu in terrassen op een bergtop is gebouwd. Wie geïnteresseerd is in de cultuur van traditionele Andesdorpen kan beter kiezen voor de trek naar Lares. Via pittoreske dorpjes, het serene Ipsaycocha-meer en kuddes van alpaca's leidt deze tocht richting Machu Picchu.

2. Zandsurfen bij Ica

Misschien wel een van de bijzonderste activiteiten in Peru is het zandsurfen in de duinen rond Ica, waar je een van Peru's mooiste en indrukwekkendste woestijnen vind. 's Werelds hoogste duinen bieden de ideale omstandigheden voor deze hippe woestijnsport. Rijd in een buggy door het duingebied en daal de heuvels af op een snowboard of slee.

This is an image
Ernesto Benavides, PROMPERÚ

3. Mountainbiken in de Andes

Mountainbiken is een van de snelst groeiende sporten in Peru. Behalve de kustwoestijn en de vlakte van de Amazone is het hele land geschikt voor mountainbikes. Duizenden tweewielers sjezen jaarlijks door de kloven en over de paden van Peru.

De routes zijn ingedeeld in drie moeilijkheidsgraden. Beginners begaan rollende heuvels over een vaste ondergrond. De licht ervaren fietsers kunnen paden berijden met iets meer hoogteverschil en risico; experts hebben de keuze om zich te wagen aan het riskante terrein hoog de bergen.

This is an image
Ernesto Benavides, PROMPERÚ

4. Hiken in Colca Canyon

Een kloof van honderden kilometers gevuld met eeuwenoude landbouwterassen, indrukwekkende cactusplanten en fenomenale uitzichten: Colca Canyon is een fraai natuurgebied vlakbij Arequipa. De kloof is met 4160 meter meer dan twee keer zo diep dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Traditionele dorpjes en de enorme condor-gier die alleen in het Andesgebergte leeft, maken dit ruige natuurgebied populair onder vele reizigers.

Colca Canyon is bovendien een uitstekende bestemming voor outdoor-activiteiten. Meerdaagse wandelroutes en paardrijdtochten laten avonturiers kennis maken met dit droge natuurgebied. Na een flinke hike is er niets fijner dan bijkomen in de natuurlijke warme bronnen die langs de kloof te vinden zijn.

Colca Arequipa
Colca, Arequipa.
PROMPERÚ

5. Bergbeklimmen in tropische sferen

Huascarán, in de Cordillera Blanca-bergketen, is de hoogste tropische berg ter wereld. In de 340.000 hectaren van Huascarán Nationaal Park bevinden zich gletsjers, archeologische vindplaatsen, zeldzame planten en imposante bergen. De besneeuwde pieken in dit schilderachtige natuurgebied worden voor veel bergbeklimmers gezien als de ultieme outdoor-bestemming in de Peruviaanse Andes.

Huascarn National Park Ancash
Huascarán National Park, Ancash
Dickens Rondán, PROMPERÚ

Meer lezen over outdooravonturen in Peru? Lees hier verder over alle mogelijkheden >