Bij Peru denken we in eerste instantie aan Machu Picchu, maar algauw volgt dan het eten. Sinds enkele jaren staat Peru – met hoofdstad Lima in het bijzonder – steevast op de lijst met 's werelds beste culinaire bestemmingen. De reputatie van de Peruviaanse cuisine rijkt inmiddels tot ver buiten Latijns-Amerika. Maar wat doen de Peruanen zo goed in hun geliefde fusion-keuken?

Traditie van superfood

Quinoa, avocado's en zoete aardappelen komen tegenwoordig in elk gezond receptenboek voor. In de Peruviaanse keuken worden deze ingrediënten echter al eeuwenlang gebruikt. Traditioneel Andesvoedsel is in de loop der tijd verrijkt met Spaanse, Arabische, Afrikaanse en Aziatische invloeden. De cuisine van hedendaags Peru is dus een ware smeltkroes van smaken en culturen.

This is an image
Sandro Aguilar, PROMPERÚ

Misschien nog belangrijker is het effect dat Peruviaanse voedingswaren op de westerse wereld hebben gehad. Onder meer mais, aardappelen, bonen, cacao, tomaten en pinda's komen oorspronkelijk uit Peru en de omliggende regio. Peru heeft op die manier een enorme invloed gehad op de geschiedenis van voedsel.

Wetenschappers geloven dat het land echter ook in de toekomst een grote culinaire rol zal spelen. In de vruchtbare grond van het land kan een bijzonder grote variatie aan gewassen groeien – waaronder maar liefst 3000 soorten aardappelen! Lokale chefs hebben dus eindeloze mogelijkheden om met deze ingrediënten te experimenteren.

Sirloin Stir Fry
Sirloin Stir Fry
Walter Wust, PROMPERÚ

Lekker Lima

Elke regio van Peru draagt op een unieke wijze bij aan de culinaire waarde van het land, maar in hoofdstad Lima komen alle elementen van de cuisine samen. Bekroonde toprestaurants, maar ook goedkope eethuisjes met authentiek straatvoedsel zijn in overvloed te vinden in de Peruviaanse hoofdstad.

De geurige kruiden en specerijen op de Surquillo-markt en de traditionele delicatessen op de boerenmarkt van San Isidro tonen Peru's passie voor verse, lokale ingrediënten. Het jaarlijkse Mistura food festival is het belangrijkste culinaire evenement in Latijns-Amerika en een droomplek voor foodies. Honderden lokale producenten en voedselkramen komen voor deze gelegenheid bijeen.

Inheemse aardappelen
Inheemse aardappelen.
Yayo López, PROMPERÚ

Lees hier verder over de Peruaanse gastronomie of ga op zoek naar de beste restaurants van Peru in deze gastronomische gids!