Skip to Content

De favoriete natuurfoto’s van National Geographic-fotografen

door Wajeeha Malik
Een Kaapse janvangent bereid zich voor om te landen op Malgas ZuidAfrika Fotograaf Thomas Peschak bracht hele dagen door om de vluchtpatronen van de vogels te observeren tot deze ene vogel mij beloonde met deze bijna perfecte benadering van voren zegt Peschakpinterest icon
Foto: Thomas P. Peschak, National Geographic Creative
1
Een Kaapse janvangent bereid zich voor om te landen op Malgas ZuidAfrika Fotograaf Thomas Peschak bracht hele dagen door om de vluchtpatronen van de vogels te observeren tot deze ene vogel mij beloonde met deze bijna perfecte benadering van voren zegt Peschak
Foto: Thomas P. Peschak, National Geographic Creative
Een Kaapse jan-van-gent bereid zich voor om te landen op Malgas, Zuid-Afrika. Fotograaf Thomas Peschak bracht hele dagen door om de vluchtpatronen van de vogels te observeren tot "deze ene vogel mij beloonde met deze bijna perfecte benadering van voren.", zegt Peschak.
2
Een luipaard loopt over een brug in het nationale park Sanjay Gandhi in Mumbai India In en rond dit park leven ongeveer 35 luipaardenIn dit gebied hebben luipaarden al eeuwen naast de mens geleefd zegt fotograaf Steve Winter
Foto: Steve Winter, National Geographic Creative
Een luipaard loopt over een brug in het nationale park Sanjay Gandhi in Mumbai, India. In en rond dit park leven ongeveer 35 luipaarden. “In dit gebied hebben luipaarden al eeuwen naast de mens geleefd”, zegt fotograaf Steve Winter.
3
Een rode anemoonvis houdt zijn eitjes in de gaten in Anilao op de Filippijnen De foto toont de intense investering van ouderschap in de zee zegt fotograaf David Doubilet
Foto: David Doubilet, National Geographic Creative
Een rode anemoonvis houdt zijn eitjes in de gaten, in Anilao op de Filippijnen. De foto toont de “intense investering van ouderschap in de zee”, zegt fotograaf David Doubilet.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Een wezel gaat op in het sneeuwlandschap van het Grand Teton National Park in Wyoming Verenigde StatenDit piepkleine en spierwitte dier straalde iets heel moois en mystieks uit terwijl het door de sneeuw ploegde aldus fotograaf Charlie Hamilton James
Foto: Charlie Hamilton James, National Geographic Creative
Een wezel gaat op in het sneeuwlandschap van het Grand Teton National Park in Wyoming, Verenigde Staten. “Dit piepkleine en spierwitte dier straalde iets heel moois en mystieks uit terwijl het door de sneeuw ploegde”, aldus fotograaf Charlie Hamilton James.
5
Een kudde wilde mustangs raast over de vlakte van Winnemucca Nevada Wilde paarden hebben een speciaal plekje in mijn hart zegt fotograaf Melissa Farlow Dit paard is sterk slim en onverschrokken maar kan ook kalm en vertrouwend zijn
Foto: Melissa Farlow, National Geographic Creative
Een kudde wilde mustangs raast over de vlakte van Winnemucca, Nevada. “Wilde paarden hebben een speciaal plekje in mijn hart,” zegt fotograaf Melissa Farlow. “Dit paard is sterk, slim en onverschrokken, maar kan ook kalm en vertrouwend zijn.”
6
Citroenhaaien jagen bij  het vallen van de avond in de Bahamas dat enkele van de grootste haaienconcentraties ter wereld teltDe haaienpopulaties rond de Bahamas worden beschermd zegt fotograaf David Doubilet Het is een internationaal model voor het behoud van haaiensoorten
Foto: David Doubilet, National Geographic Creative
Citroenhaaien jagen bij het vallen van de avond in de Bahama’s, dat enkele van de grootste haaienconcentraties ter wereld telt. “De haaienpopulaties rond de Bahama’s worden beschermd,” zegt fotograaf David Doubilet. Het is een “internationaal model voor het behoud van haaiensoorten.”
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Een vier jaar oude bonobo die over een omgevallen boomstam liep keek fotograaf Christian Ziegler enigszins verbaasd aan Het was een prachtig moment zegt Ziegler Hij bleef een paar tellen bij me waarna zn moeder terugkwam en ze weer verder gingen
Foto: Christian Ziegler, National Geographic Creative
Een vier jaar oude bonobo die over een omgevallen boomstam liep, keek fotograaf Christian Ziegler enigszins verbaasd aan. “Het was een prachtig moment,” zegt Ziegler. “Hij bleef een paar tellen bij me, waarna z’n moeder terugkwam en ze weer verder gingen.”
8
Fotograaf Charlie Hamilton James legde deze infraroodopname vast in de SerengetiDe twee cheetas stonden op van de rots waarop ze hadden gelegen om een leeuwin te bekijken die in de verte over de vlakte liep zegt Charlie Hamilton James Eventjes paste alles in bijna perfecte symmetrie in elkaar
Foto: Charlie Hamilton James, National Geographic Creative
Fotograaf Charlie Hamilton James legde deze infraroodopname vast in de Serengeti. “De twee cheeta’s stonden op van de rots waarop ze hadden gelegen om een leeuwin te bekijken die in de verte over de vlakte liep,” zegt Charlie Hamilton James. “Eventjes paste alles in bijna perfecte symmetrie in elkaar.”
9
In de Golf van SaintLawrence springt een 14jarige zadelrob voor het eerst in zijn leven in het water Hij dreef daar wat rond in het ijskoude water zich afvragend wat hij zou gaan doen wat mij de kans gaf een portret van hem te maken vertelt fotograaf Brian Skerry
Foto: Brian Skerry, National Geographic Creative
In de Golf van Saint-Lawrence springt een 14-jarige zadelrob voor het eerst in zijn leven in het water. “Hij dreef daar wat rond in het ijskoude water, zich afvragend wat hij zou gaan doen, wat mij de kans gaf een portret van hem te maken,” vertelt fotograaf Brian Skerry.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een Amerikaanse alligator warmt zichzelf in het ondiepe water van het Okefenokee National Wildlife Refuge in Georgia Alligators zijn geen warme en aaibare wezens zegt fotograaf Melissa Farlow maar ik word gefascineerd door dit primitieve reptiel
Foto: Melissa Farlow, National Geographic Creative
Een Amerikaanse alligator warmt zichzelf in het ondiepe water van het Okefenokee National Wildlife Refuge in Georgia. “Alligators zijn geen warme en aaibare wezens,” zegt fotograaf Melissa Farlow, “maar ik word gefascineerd door dit primitieve reptiel.”
11
Parasitische mannetjeswespen zwermen rond een geurende orchidee Het duurt minder dan vijf minuten voordat de pas geopende bloem aan stukken is gescheurd door de onderling vechtende mannetjeswespen zegt fotograaf Christian Ziegler
Foto: Christian Ziegler, National Geographic Creative
Parasitische mannetjeswespen zwermen rond een geurende orchidee. “Het duurt minder dan vijf minuten voordat de pas geopende bloem aan stukken is gescheurd door de onderling vechtende mannetjeswespen,” zegt fotograaf Christian Ziegler.
12
Een Parapercis colias blue cod duikt op uit een zacht koraal in een zeereservaat bij NieuwZeeland Voor mij was dit een buitenaardse wereld ongezien en verborgen maar zeer bijzonder zegt fotograaf Brian Skerry
Foto: Brian Skerry, National Geographic Creative
Een Parapercis colias (‘blue cod’) duikt op uit een zacht koraal in een zeereservaat bij Nieuw-Zeeland. “Voor mij was dit een buitenaardse wereld, ongezien en verborgen, maar zeer bijzonder,” zegt fotograaf Brian Skerry.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Een tijgerwelpje en zijn moeder maken het zich gemakkelijk in het nationale park van Bandhavgarh in India Het heeft erg lang geduurd voordat ik zoiets emblematisch zag zei fotograaf Steve Winter die maanden in het veld doorbracht zonder kleine welpjes te spotten
Foto: Steve Winter, National Geographic Creative
Een tijgerwelpje en zijn moeder maken het zich gemakkelijk in het nationale park van Bandhavgarh in India. “Het heeft erg lang geduurd voordat ik zoiets emblematisch zag,” zei fotograaf Steve Winter, die maanden in het veld doorbracht zonder kleine welpjes te spotten.
14
Een Rppells gier neemt een pauze tijdens het vreten van een bloedig karkas in het nationale park van Serengeti in Tanzania Gierenpopulaties gaan in heel Afrika snel achteruit zegt fotograaf Charlie Hamilton James
Foto: Charlie Hamilton James, National Geographic Creative
Een Rüppells gier neemt een pauze tijdens het vreten van een bloedig karkas, in het nationale park van Serengeti in Tanzania. “Gierenpopulaties gaan in heel Afrika snel achteruit,” zegt fotograaf Charlie Hamilton James.
15
In de Indische Oceaan voor de kust van ZuidAfrika boort een hongerige koperhaai zich in een school sardines Het was een van de meest ongelooflijke natuurmomenten van mijn leven zegt fotograaf Thomas Peschak
Foto: Thomas P. Peschak, National Geographic Creative
In de Indische Oceaan, voor de kust van Zuid-Afrika. boort een hongerige koperhaai zich in een school sardines. Het was “een van de meest ongelooflijke natuurmomenten van mijn leven,” zegt fotograaf Thomas Peschak.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder