Skip to Content

10x Plekken op Hawaï die je omverblazen

Dit zijn onze favoriete activiteiten in de ‘Aloha-staat’.
door Heather Greenwood Davis
Dat er zoveel adembenemende scnes in Jurassic Park te zien zijn heeft een reden Die epische landschappen van het eiland Kauai kun je niet even snel afwerken maar zou je vanuit elk perspectief moeten bekijken Op een rondleiding per helikopter zie je verbluffende watervallen zeilend langs de kust zul je je nietig voelen tegenover de majestueuze natuur een snorkelexcursie op een catamaran zal je de wonderen van het onderwaterleven onthullen en op een tour in een snelle rubberboot ontdek je zeegrotten Hawaaanse monniksrobben groepen dolfijnen of groene zeeschildpadden Kauai is het enige eiland van de staat Hawa met bevaarbare rivieren waardoor het de ideale plek is voor een kajakavontuur of wildwaterpret op een grote zwemband Hou je wel van een uitdaging Wandel dan langs de legendarische kust een route van ruim 35 kilometer heen en terug die wordt beschouwd als de beste trektocht van heel Hawapinterest icon
Cultura RM, Alamy Stock Photo
1
Dat er zoveel adembenemende scnes in Jurassic Park te zien zijn heeft een reden Die epische landschappen van het eiland Kauai kun je niet even snel afwerken maar zou je vanuit elk perspectief moeten bekijken Op een rondleiding per helikopter zie je verbluffende watervallen zeilend langs de kust zul je je nietig voelen tegenover de majestueuze natuur een snorkelexcursie op een catamaran zal je de wonderen van het onderwaterleven onthullen en op een tour in een snelle rubberboot ontdek je zeegrotten Hawaaanse monniksrobben groepen dolfijnen of groene zeeschildpadden Kauai is het enige eiland van de staat Hawa met bevaarbare rivieren waardoor het de ideale plek is voor een kajakavontuur of wildwaterpret op een grote zwemband Hou je wel van een uitdaging Wandel dan langs de legendarische kust een route van ruim 35 kilometer heen en terug die wordt beschouwd als de beste trektocht van heel Hawa
Cultura RM, Alamy Stock Photo
Dat er zoveel adembenemende scènes in Jurassic Park te zien zijn, heeft een reden. Die epische landschappen (van het eiland Kauai) kun je niet even snel afwerken, maar zou je vanuit elk perspectief moeten bekijken. Op een rondleiding per helikopter zie je verbluffende watervallen; zeilend langs de kust zul je je nietig voelen tegenover de majestueuze natuur; een snorkelexcursie op een catamaran zal je de wonderen van het onderwaterleven onthullen; en op een tour in een snelle rubberboot ontdek je zeegrotten, Hawaïaanse monniksrobben, groepen dolfijnen of groene zeeschildpadden. Kauai is het enige eiland van de staat Hawaï met bevaarbare rivieren, waardoor het de ideale plek is voor een kajakavontuur of wildwaterpret op een grote zwemband. Hou je wel van een uitdaging? Wandel dan langs de legendarische kust, een route van ruim 35 kilometer heen en terug die wordt beschouwd als de beste trektocht van heel Hawaï.
2
We begrijpen dat je het berijden van de golven liever overlaat aan de professionals op Hawa Surfen is hier niet zomaar vrijetijdsbesteding het is iets legendarisch Elke winter bewonderen surfers uit de hele wereld hier de profs tijdens de Vans Triple Crown De Banzai Pipeline en Sunset Beach aan de noordkust van Oahu zijn populaire kijkplekken  en twee van de zwaarste surflocaties op aarde Als je een beginneling bent kies dan voor de South Shore Aan Kuhio Beach vind je onder het toeziend oog van een standbeeld van surflegende Duke Kahanamoku genoeg mogelijkheden om de sport te leren Voor kalmer water kun je naar Kahaluu Bay in Kona op het Big Island het eiland Hawa gaan waar surfinstructeursje laten zien hoe je de plank niet misslaat En wie een heel andere omgeving zoekt hoeft alleen maar een snorkelmasker op te zetten en op zoek te gaan naar het kleurrijke zeeleven van dit beschermde natuurreservaat
Paul Nicklen, National Geographic Creative
We begrijpen dat je het berijden van de golven liever overlaat aan de professionals op Hawaï. Surfen is hier niet zomaar vrijetijdsbesteding, het is iets legendarisch. Elke winter bewonderen surfers uit de hele wereld hier de profs tijdens de Vans Triple Crown. De ‘Banzai Pipeline’ en Sunset Beach aan de noordkust van Oahu zijn populaire kijkplekken – en twee van de zwaarste surflocaties op aarde. Als je een beginneling bent, kies dan voor de South Shore. Aan Kuhio Beach vind je onder het toeziend oog van een standbeeld van surflegende Duke Kahanamoku genoeg mogelijkheden om de sport te leren. Voor kalmer water kun je naar Kahalu’u Bay in Kona op het Big Island (het eiland Hawaï) gaan, waar surfinstructeurs je laten zien hoe je de plank niet misslaat. En wie een heel andere omgeving zoekt, hoeft alleen maar een snorkelmasker op te zetten en op zoek te gaan naar het kleurrijke zeeleven van dit beschermde natuurreservaat.
3
Neem s ochtends vroeg de catamaran naar Molokini Dit kleine sikkelvormige eilandje is eigenlijk een vulkaankrater die gedeeltelijk onder de zeespiegel ligt en ook een beschermd zeevogelreservaat De wateren hier zijn rijk aan koraalriffen en het heldere zicht onderwater en de ruim 250 zeediersoorten maken dit een ideale plek voor snorkelaars en duikers Vogelaars kunnen hier de wigpijlstaartstormvogel en de Bulwers stormvogel op de rotskust zien broeden
Water Frame, Alamy Stock Photo
Neem ’s ochtends vroeg de catamaran naar Molokini. Dit kleine, sikkelvormige eilandje is eigenlijk een vulkaankrater die gedeeltelijk onder de zeespiegel ligt, en ook een beschermd zeevogelreservaat. De wateren hier zijn rijk aan koraalriffen, en het heldere zicht onderwater en de ruim 250 zeediersoorten maken dit een ideale plek voor snorkelaars en duikers. Vogelaars kunnen hier de wigpijlstaartstormvogel en de Bulwers stormvogel op de rotskust zien broeden.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De prachtige slingerende Road to Hana langs druipende varens watervallen en eetkraampjes die je niet mag overslaan is een avontuurlijke rit op zichzelf maar het zou een vergissing zijn als je aan het einde ervan zou omkeren en het stadje Hana links zou laten liggen Als groene weiden en uitzichten over de oceaan iets voor jou zijn moet je hier een paar overnachtingen boeken Overdag kun je nog wat verder rijden om hetHaleakala National Parkvanaf de oostkant te bewonderen Onderneem een wandeltocht van drie uur afhankelijk van het aantal stops dat je inlast over het Ppwaipad dat door een verbluffend bamboebos en langs de 120 meter hoge Waimokuwaterval loopt Je kunt ook zwemspullen meenemen en een middagje van het uitzicht genieten in Oheo Gulch of de Zeven Heilige Poelen
Westend61, Getty Images
De prachtige, slingerende Road to Hana, langs druipende varens, watervallen en eetkraampjes die je niet mag overslaan, is een avontuurlijke rit op zichzelf, maar het zou een vergissing zijn als je aan het einde ervan zou omkeren en het stadje Hana links zou laten liggen. Als groene weiden en uitzichten over de oceaan iets voor jou zijn, moet je hier een paar overnachtingen boeken. Overdag kun je nog wat verder rijden om het Haleakala National Park vanaf de oostkant te bewonderen. Onderneem een wandeltocht van drie uur (afhankelijk van het aantal stops dat je inlast) over het Pīpīwai-pad, dat door een verbluffend bamboebos en langs de 120 meter hoge Waimoku-waterval loopt. Je kunt ook zwemspullen meenemen en een middagje van het uitzicht genieten in Oheo Gulch of de ‘Zeven Heilige Poelen’.
5
De weg naar de 3055 meter hoge slapende vulkaan Haleakala is niet voor bangeriken Ingewijden gaan vroeg op pad vaak al om half vijf s ochtends doorstaan de griezelige autorit ernaartoe hijsen zich in winterkleding trekken handschoenen aan en nemen thermosflessen vol hete koffie mee Het is allemaal mr dan de moeite waard voor dat moment van pure magie wanneer de zon boven de wolken uitkomt Volgens nieuwe regelgeving moet er voor het bekijken van de zonsopgang op Haleakala gereserveerd worden dus boek ruim van tevoren om dit avontuur te kunnen inplannen tijdens je bezoek aan Hawa En wat je ook doet verwar de autorit naar de top van de Haleakala op Maui Nui niet met de oostelijke toegang die uren rijden voorbij Hana ligt Wanneer de zonsopgang voorbij is kun je beter niet de lange stoet autos naar beneden volgen maar even de tijd nemen voor een korte wandeling over het 800 meter lange Pa kaoaopad en daar van een prachtig uitzicht genieten
De weg naar de 3055 meter hoge slapende vulkaan Haleakala is niet voor bangeriken. Ingewijden gaan vroeg op pad (vaak al om half vijf ’s ochtends), doorstaan de griezelige autorit ernaartoe, hijsen zich in winterkleding, trekken handschoenen aan en nemen thermosflessen vol hete koffie mee. Het is allemaal méér dan de moeite waard, voor dat moment van pure magie wanneer de zon boven de wolken uitkomt. Volgens nieuwe regelgeving moet er voor het bekijken van de zonsopgang op Haleakala gereserveerd worden, dus boek ruim van tevoren om dit avontuur te kunnen inplannen tijdens je bezoek aan Hawaï. En wat je ook doet, verwar de autorit naar de top van de Haleakala op Maui Nui niet met de oostelijke toegang, die uren rijden voorbij Hana ligt. Wanneer de zonsopgang voorbij is, kun je beter niet de lange stoet auto’s naar beneden volgen, maar even de tijd nemen voor een korte wandeling over het 800 meter lange Pa ka’oao-pad en daar van een prachtig uitzicht genieten.
6
In de staat Hawa zijn er vijf actieve vulkanen en vier daarvan liggen op het Grote Eiland De spectaculairste is de Kilauea die al sinds 1983 voortdurend uitbarst en bekend staat als een van de meest actieve vulkanen ter wereld Je hebt een goed uitzicht over de krater vanaf de bijna achttien kilometer lange Crater Rim Drive Kraterrandweg die om de top van de caldera loopt Wie nog meer natuurgeweld wil zien kan de Chain of Cratersweg Kraterketenweg dertig kilometer afrijden die je ruim 1100 meter omlaag naar de kust brengt waar je lava de oceaan in ziet stromen
Cultura RM, Alamy Stock Photo
In de staat Hawaï zijn er vijf actieve vulkanen, en vier daarvan liggen op het Grote Eiland. De spectaculairste is de Kilauea, die al sinds 1983 voortdurend uitbarst en bekend staat als een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Je hebt een goed uitzicht over de krater vanaf de bijna achttien kilometer lange Crater Rim Drive (‘Kraterrandweg’), die om de top van de caldera loopt. Wie nog meer natuurgeweld wil zien, kan de ‘Chain of Craters’-weg (‘Kraterketenweg’; dertig kilometer) afrijden, die je ruim 1100 meter omlaag naar de kust brengt, waar je lava de oceaan in ziet stromen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Voor de kust van Maui zul je tussen januari en maart waarschijnlijk worden getrakteerd op de magnifieke aanblik van opspringende en spelende bultruggen Meer dan tienduizend van deze walvissen trekken elke winter van Alaska naar Maui om er te paren en hun kalven te baren en groot te brengen Hawa is de enige Amerikaanse staat waar alle drie de gebeurtenissen plaatsvinden en is de enige plek waar de walvispopulatie volgens de rapporten de afgelopen jaren is toegenomen Het nieuwe bezoekerscentrum werkt samen met de National Oceanic and Atmospheric Association NOAA in de hoop om bezoekers beter te kunnen informeren over de bescherming van deze soort en over de eeuwenoude relatie tussen de Hawaanen en de zee
Dave Fleetham, Getty Images
Voor de kust van Maui zul je tussen januari en maart waarschijnlijk worden getrakteerd op de magnifieke aanblik van opspringende en spelende bultruggen. Meer dan tienduizend van deze walvissen trekken elke winter van Alaska naar Maui, om er te paren en hun kalven te baren en groot te brengen. Hawaï is de enige Amerikaanse staat waar alle drie de gebeurtenissen plaatsvinden, en is de enige plek waar de walvispopulatie volgens de rapporten de afgelopen jaren is toegenomen. Het nieuwe bezoekerscentrum werkt samen met de National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA), in de hoop om bezoekers beter te kunnen informeren over de bescherming van deze soort en over de eeuwenoude relatie tussen de Hawaïanen en de zee.
8
Hoewel dit populaire toeristenoord beroemd is om zijn strand blijft het ook veel mensen trekken vanwege andere attracties Nieuwe hotels een gerenoveerde International Market Place restaurants van wereldklasse en chique winkels bieden toeristen veel keuzemogelijkheden Vergeet niet de Honolulu Biennial te bezoeken een nieuwe tentoonstelling van eigentijdse beeldende kunst op meerdere locaties De expositie viert de diversiteit van ideen in kunst en cultuur met meer dan dertig kunstenaars uit Hawa de Pacifische eilandenAziNoordAmerikaAustrali en NieuwZeeland
Regula Heeb-Zweifel, Alamy Stock Photo
Hoewel dit populaire toeristenoord beroemd is om zijn strand, blijft het ook veel mensen trekken vanwege andere attracties. Nieuwe hotels, een gerenoveerde International Market Place, restaurants van wereldklasse en chique winkels bieden toeristen veel keuzemogelijkheden. Vergeet niet de Honolulu Biennial te bezoeken, een nieuwe tentoonstelling van eigentijdse beeldende kunst op meerdere locaties. De expositie viert de diversiteit van ideeën in kunst en cultuur, met meer dan dertig kunstenaars uit Hawaï, de Pacifische eilanden, Azië, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.
9
Wie in Kona naar de dichtstbijzijnde Starbucks vraagt wordt vreemd aangekeken en de les gelezen Met honderden koffieplantages in de omgeving is de enige koffie die hier de goedkeuring van de bevolking kan wegdragen 100  pure Kona  op het eiland geteeld geoogst en bereid De geheel eigen smaak van Konakoffie wordt toegeschreven aan de hoogte waarop de koffieplantages liggen de voortdurende bewolking en de rijke vulkanische bodem van de Hualalaivulkaan Veel plantages bieden rondleidingen en historische lezingen aan Je kunt een bezoekje brengen aan Daylight Mind waar je tijdens het coffee cupping koffie proeven jouw ideale melange kunt ontdekken Voor meer achtergrond kun je je reis plannen rond een van de koffiefestivals op het eiland waaronder het Kona Coffee Fest begin november en het Kau Coffee Festivalin mei
Lorenzo Moscia, Archivolatino, R​ed
Wie in Kona naar de dichtstbijzijnde Starbucks vraagt, wordt vreemd aangekeken en de les gelezen. Met honderden koffieplantages in de omgeving is de enige koffie die hier de goedkeuring van de bevolking kan wegdragen ‘100 % pure Kona’ – op het eiland geteeld, geoogst en bereid. De geheel eigen smaak van Kona-koffie wordt toegeschreven aan de hoogte waarop de koffieplantages liggen, de voortdurende bewolking en de rijke vulkanische bodem van de Hualalai-vulkaan. Veel plantages bieden rondleidingen en historische lezingen aan. Je kunt een bezoekje brengen aan Daylight Mind, waar je tijdens het ‘coffee cupping’ (koffie proeven) jouw ideale melange kunt ontdekken. Voor meer achtergrond kun je je reis plannen rond een van de koffiefestivals op het eiland, waaronder het Kona Coffee Fest, begin november, en het Kau Coffee Festival in mei.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Doris Duke  filantroop en dochtererfgenaam van een Amerikaanse tabakstycoon  vulde haar huis Shangri La met aandenkens van haar reizen rond de wereld uit onder andere Iran Libanon Egypte en Syri Haar uitgebreide collectie leidde tot de oprichting van de Doris Duke Foundation for Islamic Art en de verbouwing van haar huis tot het Centre for Islamic Arts and Culture Volg de rondleiding door dit ongelooflijke huis ontmoet de onderzoekers en kunstenaars die hier werken en kom meer te weten over de fascinerende dame die hier woonde
Carol M. Highsmith/Buyenlarge, Getty Images
Doris Duke – filantroop en dochter-erfgenaam van een Amerikaanse tabakstycoon – vulde haar huis ‘Shangri La’ met aandenkens van haar reizen rond de wereld, uit onder andere Iran, Libanon, Egypte en Syrië. Haar uitgebreide collectie leidde tot de oprichting van de Doris Duke Foundation for Islamic Art, en de verbouwing van haar huis tot het Centre for Islamic Arts and Culture. Volg de rondleiding door dit ongelooflijke huis, ontmoet de onderzoekers en kunstenaars die hier werken en kom meer te weten over de fascinerende dame die hier woonde.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder