Skip to Content

Astronomen kunnen de eerste foto van een zwart gat hebben

Het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg gaat schuil achter dichte stof en gaswolken Door de gecombineerde kracht van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen hopen astronomen tot in het hart van ons sterrenstelsel door te dringen en  voor het eerst  de omtrek van een zwart gat in beeld te brengen Een netwerk van acht observatoria observeert radiogolven in millimetergolflengten waardoor het genoeg details kan zien om de grens rond een zwart gat te kunnen onderscheidenpinterest icon
Nrao, Aui, Nsf
1
Het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg gaat schuil achter dichte stof en gaswolken Door de gecombineerde kracht van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen hopen astronomen tot in het hart van ons sterrenstelsel door te dringen en  voor het eerst  de omtrek van een zwart gat in beeld te brengen Een netwerk van acht observatoria observeert radiogolven in millimetergolflengten waardoor het genoeg details kan zien om de grens rond een zwart gat te kunnen onderscheiden
Nrao, Aui, Nsf
Het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg gaat schuil achter dichte stof- en gaswolken. Door de gecombineerde kracht van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen hopen astronomen tot in het hart van ons sterrenstelsel door te dringen en – voor het eerst – de omtrek van een zwart gat in beeld te brengen. Een netwerk van acht observatoria observeert radiogolven in millimeter-golflengten, waardoor het genoeg details kan zien om de grens rond een zwart gat te kunnen onderscheiden.
2
Een deel van de ALMAarray een cluster van 66 radioschotels in de Chileense Atacamawoestijn
Nrao, Aui, Nsf
Een deel van de ALMA-array, een cluster van 66 radioschotels in de Chileense Atacamawoestijn.
3
Een gedetailleerde blik op de centrale regio van de Melkweg waar het superzware zwarte gat van ons sterrenstelsel huist
Nrao, Aui, Nsf
Een gedetailleerde blik op de centrale regio van de Melkweg, waar het superzware zwarte gat van ons sterrenstelsel huist.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Door gegevens van een radioobservatorium hier op aarde en twee ruimtetelescopen te combineren werd dit beeld van het centrum van de Melkweg gecreerd
Nrao, Aui, Nsf
Door gegevens van een radio-observatorium hier op aarde en twee ruimtetelescopen te combineren, werd dit beeld van het centrum van de Melkweg gecreëerd.
5
Gezien door de ogen van een NASAtelescoop toont dit verafgelegen sterrenstelsel een ring van sterren rondom zijn centrale zwarte gat
NASA, JPL Cal-tech
Gezien door de ogen van een NASA-telescoop, toont dit verafgelegen sterrenstelsel een ring van sterren rondom zijn centrale zwarte gat.
6
Naast superzware zwarte gaten hebben astronomen ook indirect bewijs gevonden voor lichtere zwarte gaten die veel zouden voorkomen in verschillende kosmische omgevingen zoals de stralingsbron die in deze opname is vastgelegd door een NASAtelescoop voor rntgenstraling
NASA, Stsci, Middlebury College, F. Winkler et al.
Naast superzware zwarte gaten hebben astronomen ook indirect bewijs gevonden voor lichtere zwarte gaten, die veel zouden voorkomen in verschillende kosmische omgevingen, zoals de stralingsbron die in deze opname is vastgelegd door een NASA-telescoop voor röntgenstraling.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Paarse vlekken verraden de heldere rntgenstraling van een kleiner zwart gat in de tentakels van een spiraalstelsel
NASA, JPL Cal-tech, DSS
Paarse vlekken verraden de heldere röntgenstraling van een kleiner zwart gat in de tentakels van een spiraalstelsel.
8
Twee op elkaar botsende sterrenstelsels stralen in verschillende golflengten terwijl ze de uitbarstingen van een superzwaar zwart gat aanzwengelen
NASA, cxc, SAO, R. van Weeren et al
Twee op elkaar botsende sterrenstelsels stralen in verschillende golflengten terwijl ze de uitbarstingen van een superzwaar zwart gat aanzwengelen.
9
In deze opname van de Hubbletelescoop zendt het superzware zwarte gat in het centrum van dit sterrenstelsel kosmische jets uit de jets bestaan uit deeltjes met extreem hoge snelheden
NASA, Esa, Stsci
In deze opname van de Hubble-telescoop zendt het superzware zwarte gat in het centrum van dit sterrenstelsel kosmische jets uit; de jets bestaan uit deeltjes met extreem hoge snelheden.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een NASAtelescoop maakte deze opname van rntgenstraling die wordt afgegeven in de directe omgeving van een van de krachtigste superzware zwarte gaten die tot nu zijn geobserveerd een monster op een afstand van 39 miljard lichtjaar van de aarde
NASA, cxc, Stanford, J.Hlavacek-Larrondo et al
Een NASA-telescoop maakte deze opname van röntgenstraling die wordt afgegeven in de directe omgeving van een van de krachtigste superzware zwarte gaten die tot nu zijn geobserveerd, een monster op een afstand van 3,9 miljard lichtjaar van de aarde.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder