Skip to Content

Het ware verhaal achter het ‘huis der apostelen’

Een belangrijk deel van de successen van Herodes de Grote als leider is gebaseerd op zijn verzoenende relaties met de Romeinen Maar zeventig jaar na zijn dood daagden Joodse opstandelingen openlijk de heerschappij van Rome uit Nadat Romeinse troepen in 70 na Chr Jeruzalem hadden ingenomen belegerden ze de woestijnvesting Massada op de foto aan de Dode Zee waar ongeveer duizend Joodse opstandelingen zich hadden verschanst Zon vijftienduizend man Romeinse troepen belegerden de citadel ruim twee jaar lang voordat ze de muren konden doorbreken De rebellen Zeloten genaamd pleegden volgens de overlevering zelfmoord om zich niet te hoeven overgevenpinterest icon
James L. Stanfield
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Een belangrijk deel van de successen van Herodes de Grote als leider is gebaseerd op zijn verzoenende relaties met de Romeinen Maar zeventig jaar na zijn dood daagden Joodse opstandelingen openlijk de heerschappij van Rome uit Nadat Romeinse troepen in 70 na Chr Jeruzalem hadden ingenomen belegerden ze de woestijnvesting Massada op de foto aan de Dode Zee waar ongeveer duizend Joodse opstandelingen zich hadden verschanst Zon vijftienduizend man Romeinse troepen belegerden de citadel ruim twee jaar lang voordat ze de muren konden doorbreken De rebellen Zeloten genaamd pleegden volgens de overlevering zelfmoord om zich niet te hoeven overgeven
James L. Stanfield
Een belangrijk deel van de successen van Herodes de Grote als leider is gebaseerd op zijn verzoenende relaties met de Romeinen. Maar zeventig jaar na zijn dood daagden Joodse opstandelingen openlijk de heerschappij van Rome uit. Nadat Romeinse troepen in 70 na Chr. Jeruzalem hadden ingenomen, belegerden ze de woestijnvesting Massada (op de foto) aan de Dode Zee, waar ongeveer duizend Joodse opstandelingen zich hadden verschanst. Zo’n vijftienduizend man Romeinse troepen belegerden de citadel ruim twee jaar lang voordat ze de muren konden doorbreken. De rebellen, Zeloten genaamd, pleegden volgens de overlevering zelfmoord om zich niet te hoeven overgeven.
2
De spectaculaire vesting Massada werd op de flanken en de top van een hoog plateau aan de westoever van de Dode Zee gebouwd Koning Herodes liet op de plek twee van zijn paleizen oprichten een groot bouwwerk op het plateau zelf en een opmerkelijk complex op drie niveaus tegen de steile noordhelling van het plateau
James L. Stanfield
De spectaculaire vesting Massada werd op de flanken en de top van een hoog plateau aan de westoever van de Dode Zee gebouwd. Koning Herodes liet op de plek twee van zijn paleizen oprichten: een groot bouwwerk op het plateau zelf en een opmerkelijk complex op drie niveaus tegen de steile noordhelling van het plateau.
3
De haven van Caesarea aan de Middellandse Zeekust van Judea in Isral had geen betrouwbare aanvoer van drinkwater toen men rond 22 v Chr aan de bouw van de stad begon Dus gaf koning Herodes opdracht tot de aanleg van dit Romeinse aquaduct dat water uit bronnen in het Karmelgebergte over een afstand van zestien kilometer naar de stad vervoerde
Ira Block
De haven van Caesarea aan de Middellandse Zeekust van Judea in Israël had geen betrouwbare aanvoer van drinkwater toen men rond 22 v. Chr. aan de bouw van de stad begon. Dus gaf koning Herodes opdracht tot de aanleg van dit Romeinse aquaduct, dat water uit bronnen in het Karmelgebergte over een afstand van zestien kilometer naar de stad vervoerde.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Om de handel in heel Judea te stimuleren liet koning Herodes voor de kust van Caesarea een diepzeehaven aanleggen Hij beschermde de haven door hem te omringen met reusachtige betonweringen die zich tot 460 meter in zee uitstrekten en op de zeebodem waren verankerd met behulp van het pas uitgevonden onderwaterbeton dat hij uit Itali liet importeren Archeologen weten niet zeker waarom de kades in zee zijn gestort maar volgens n hypothese werden ze verwoest door een aardbeving of tsunami
Mark S. Little
Om de handel in heel Judea te stimuleren liet koning Herodes voor de kust van Caesarea een diepzeehaven aanleggen. Hij beschermde de haven door hem te omringen met reusachtige betonweringen die zich tot 460 meter in zee uitstrekten en op de zeebodem waren verankerd met behulp van het pas uitgevonden onderwaterbeton, dat hij uit Italië liet importeren. Archeologen weten niet zeker waarom de kades in zee zijn gestort, maar volgens één hypothese werden ze verwoest door een aardbeving of tsunami.
5
Een menigte dromt bij het vallen van de avond samen voor de Klaagmuur het enige overblijfsel van het belangrijkste architectonische project van koning Herodes de Tweede Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem De runes van het tempelcomplex dat in 70 na Chr door de Romeinen met de grond gelijk werd gemaakt behoren tot de heiligste plekken van het Joodse geloof
Richard Nowitz
Een menigte dromt bij het vallen van de avond samen voor de Klaagmuur, het enige overblijfsel van het belangrijkste architectonische project van koning Herodes: de Tweede Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem. De ruïnes van het tempelcomplex, dat in 70 na Chr. door de Romeinen met de grond gelijk werd gemaakt, behoren tot de heiligste plekken van het Joodse geloof.
6
De gebeden die de Joden aan de Westmuur of Klaagmuur in OudJeruzalem uitspreken getuigen vaak van de hoop dat de magnifieke Tweede Tempel van koning Herodes op een dag zal worden herbouwd De muur werd door buitenstaanders Klaagmuur genoemd toen ze zagen met hoeveel passie sommige gelovigen op deze heilige plek tot hun god baden
Annie Griffiths
De gebeden die de Joden aan de Westmuur of ‘Klaagmuur’ in Oud-Jeruzalem uitspreken, getuigen vaak van de hoop dat de magnifieke Tweede Tempel van koning Herodes op een dag zal worden herbouwd. De muur werd door buitenstaanders ‘Klaagmuur’ genoemd toen ze zagen met hoeveel passie sommige gelovigen op deze heilige plek tot hun god baden.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De havenstad Caesarea van Herodes de Grote was een staaltjes van architectonisch vernuft dat ter ere van de eerste Romeinse keizer Caesar Augustus werd aangelegd De ommuurde stad omvatte een paleis een theater met 3500 zitplaatsen een hippodroom en een diepzeehaven omringd door enorme betonweringen waarvan de contouren nog altijd onder water zijn te zien
Bill Curtsinger
De havenstad Caesarea van Herodes de Grote was een staaltjes van architectonisch vernuft dat ter ere van de eerste Romeinse keizer, Caesar Augustus, werd aangelegd. De ommuurde stad omvatte een paleis, een theater met 3500 zitplaatsen, een hippodroom en een diepzeehaven omringd door enorme betonweringen, waarvan de contouren nog altijd onder water zijn te zien.
8
Een luchtfoto van het antieke versterkte paleis bovenop een kunstmatige heuvel in de woestijn van Judea bij Jeruzalem Het paleiscomplex genaamd Herodium werd tussen 37 en 4 v Chr gebouwd tijdens de 33 jaar durende heerschappij van koning Herodes de Grote Het bevatte bouwwerken van glanzend witte kalksteen tuinterrassen en rituele baden Ook bevond zich hier het lang verloren gewaande mausoleum waarin Herodes werd bijgezet
Jodi Cobb
Een luchtfoto van het antieke versterkte paleis bovenop een kunstmatige heuvel in de woestijn van Judea bij Jeruzalem. Het paleiscomplex genaamd ‘Herodium’ werd tussen 37 en 4 v. Chr. gebouwd, tijdens de 33 jaar durende heerschappij van koning Herodes de Grote. Het bevatte bouwwerken van glanzend witte kalksteen, tuinterrassen en rituele baden. Ook bevond zich hier het lang verloren gewaande mausoleum waarin Herodes werd bijgezet.
9
De tombe van Herodes de Grote de legendarische koning van Judea werd op 27 april 2007 door een team van de Hebreeuwse Universiteit ontdekt De evenzo aanbeden als verachte Herodes die 33 jaar regeerde werd in het jaar 4 v Chr bijgezet in zijn complex Herodium bij Jeruzalem Rond 64 na Chr verscholen Joodse opstandelingen die zich tegen de heerschappij van de Romeinen verzetten zich in het Herodium Daarbij vernielden ze een groot deel van het mausoleum uit wraak voor zijn verzoenende houding tegenover de gehate Romeinse overheersers van Judea
<p> David Silverman/Getty Images</p>
De tombe van Herodes de Grote, de legendarische koning van Judea, werd op 27 april 2007 door een team van de Hebreeuwse Universiteit ontdekt. De evenzo aanbeden als verachte Herodes, die 33 jaar regeerde, werd in het jaar 4 v. Chr. bijgezet in zijn complex Herodium bij Jeruzalem. Rond 64 na Chr. verscholen Joodse opstandelingen die zich tegen de heerschappij van de Romeinen verzetten, zich in het Herodium. Daarbij vernielden ze een groot deel van het mausoleum, uit wraak voor zijn verzoenende houding tegenover de gehate Romeinse overheersers van Judea.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder