Skip to Content

Mexico 2017 aardbeving – en hoe aardbevingen werken 1

This is an imagepinterest icon
Massimo Percossi, Epa
Advertentie - Lees hieronder verder
1
This is an image
Massimo Percossi, Epa
2
Aardbevingen zijn gebruikelijk in Japan maar de aardschok van 1995 in Kobe was uitzonderlijk en betekende ook het einde van dit stuk snelweg een groot aantal vrachtwagens en zelfs een enorme kraan die door de kracht van de schok instortte De aardbeving met een kracht van 72 op de schaal van Richter was een van de meest rampzalige in de lange geschiedenis van Japan 6433 mensen kwamen om en de schade bedroeg ruim honderd miljard dollar
AccuSoft Inc.
Aardbevingen zijn gebruikelijk in Japan, maar de aardschok van 1995 in Kobe was uitzonderlijk en betekende ook het einde van dit stuk snelweg, een groot aantal vrachtwagens en zelfs een enorme kraan, die door de kracht van de schok instortte. De aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, was een van de meest rampzalige in de lange geschiedenis van Japan; 6433 mensen kwamen om en de schade bedroeg ruim honderd miljard dollar.
3
Hatiaanse meisjes beginnen aan opruimwerkzaamheden door huisraad te verzamelen in een geheel verwoeste wijk in PortauPrince na de zware aardbeving van 12 januari 2010 die een kracht van 7 op de schaal van Richter had Jaren later leven nog steeds veel Hatianen in noodonderkomens
<p> Chris Hondros,&nbsp;Getty Images</p>
Haïtiaanse meisjes beginnen aan opruimwerkzaamheden door huisraad te verzamelen in een geheel verwoeste wijk in Port-au-Prince, na de zware aardbeving van 12 januari 2010, die een kracht van 7 op de schaal van Richter had. Jaren later leven nog steeds veel Haïtianen in noodonderkomens.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Iranirs staan voor de stalen noodonderkomens waarin ze twee jaar na de zware aardbeving van 2003 nog altijd woonden bij de ramp kwamen circa 30000 mensen om en werd de historische stad Bam vrijwel geheel verwoestAardbevingen ontstaan diep onder de grond in de aardkorst en bovenste aardmantel op diepten van tot wel 800 kilometer De meeste zware aardbevingen vinden plaats langs breuklijnen waar tektonische aardplaten op elkaar stuiten en langs of over elkaar heen schuiven Die beweging is doorgaans zeer langzaam en geleidelijk maar de daarbij opgebouwde spanning kan zich plotseling ontladen waarbij de platen met veel geweld op en neer of heen en weer schuiven daarbij worden schokgolven door de aardkorst gezonden die aan het oppervlak als bevingen worden gevoeld
John Stanmeyer, National Geographic
Iraniërs staan voor de stalen noodonderkomens waarin ze twee jaar na de zware aardbeving van 2003 nog altijd woonden; bij de ramp kwamen circa 30.000 mensen om en werd de historische stad Bam vrijwel geheel verwoest. Aardbevingen ontstaan diep onder de grond in de aardkorst en bovenste aardmantel, op diepten van tot wel 800 kilometer. De meeste zware aardbevingen vinden plaats langs breuklijnen, waar tektonische aardplaten op elkaar stuiten en langs of over elkaar heen schuiven. Die beweging is doorgaans zeer langzaam en geleidelijk, maar de daarbij opgebouwde spanning kan zich plotseling ontladen, waarbij de platen met veel geweld op en neer of heen en weer schuiven; daarbij worden schokgolven door de aardkorst gezonden die aan het oppervlak als bevingen worden gevoeld.
5
Na een van de meest verwoestende aardbevingen in de recente geschiedenis lag deze wijk in PortauPrince in puin en verkeerden de bewoners in shockWetenschappers met seismische instrumenten registreren elk jaar zon half miljoen aardbevingen waarvan er maar weinig sterk genoeg zijn om aan het aardoppervlak door mensen te worden gevoeld Maar de zwaardere aardbevingen eisen een hoge tol Elk jaar komen circa 10000 mensen om bij aardschokken een gemiddelde dat omhoog schiet door rampen als die op Hati
<p> Joe Raedle,&nbsp;Getty Images</p>
Na een van de meest verwoestende aardbevingen in de recente geschiedenis lag deze wijk in Port-au-Prince in puin en verkeerden de bewoners in shock. Wetenschappers met seismische instrumenten registreren elk jaar zo’n half miljoen aardbevingen, waarvan er maar weinig sterk genoeg zijn om aan het aardoppervlak door mensen te worden gevoeld. Maar de zwaardere aardbevingen eisen een hoge tol. Elk jaar komen circa 10.000 mensen om bij aardschokken, een gemiddelde dat omhoog schiet door rampen als die op Haïti.
6
Het verlies aan mensenlevens is hoog in PortauPrince op Hati waar de gevolgen van de zware aardbeving nog vele jaren merkbaar zullen zijn De volksgezondheid is een van de grote zorgen voor de overlevenden die worden geconfronteerd met in brand geraakte vuilnisbelten en ongezonde noodonderkomens
Jean-Philippe Ksiazek, AFP/Getty Images
Het verlies aan mensenlevens is hoog in Port-au-Prince op Haïti, waar de gevolgen van de zware aardbeving nog vele jaren merkbaar zullen zijn. De volksgezondheid is een van de grote zorgen voor de overlevenden, die worden geconfronteerd met in brand geraakte vuilnisbelten en ongezonde noodonderkomens.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Vanuit de lucht is de kleurrijke en uitgestrekte tentenstad te midden van de puinhopen van PortauPrince te zien waar vele Hatianen na de aardbeving van januari 2010 hun toevlucht hebben gezochtEcht catastrofale aardbevingen waarbij hele steden worden verwoest of reuzentsunamis worden veroorzaakt vinden gemiddeld eens in de vijf jaar plaats
United Nations
Vanuit de lucht is de kleurrijke en uitgestrekte tentenstad te midden van de puinhopen van Port-au-Prince te zien waar vele Haïtianen na de aardbeving van januari 2010 hun toevlucht hebben gezocht. Echt catastrofale aardbevingen waarbij hele steden worden verwoest of reuzentsunami’s worden veroorzaakt, vinden gemiddeld eens in de vijf jaar plaats.
8
Nadat hun huizen en de infrastructuur van hun land is verwoest zochten veel Hatianen hun toevlucht in het voetbalstadion van de hoofdstad in de hoop op de noodhulp die daar door het Amerikaanse leger werd uitgedeeldDe Hatiaanse aardbeving van januari 2010 vond plaats op de breuklijn tussen de Caribische en NoordAmerikaanse tektonische platen Bij de ramp kwamen ruim 220000 mensen om het leven en raakten 13 miljoen inwoners ontheemd Volgens officile schattingen werden bijna 300000 huizen verwoest of beschadigd
Jeremy Lock, Your Shot
Nadat hun huizen en de infrastructuur van hun land is verwoest, zochten veel Haïtianen hun toevlucht in het voetbalstadion van de hoofdstad, in de hoop op de noodhulp die daar door het Amerikaanse leger werd uitgedeeld. De Haïtiaanse aardbeving van januari 2010 vond plaats op de breuklijn tussen de Caribische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Bij de ramp kwamen ruim 220.000 mensen om het leven en raakten 1,3 miljoen inwoners ontheemd. Volgens officiële schattingen werden bijna 300.000 huizen verwoest of beschadigd.
9
Inwoners van de wijk Marina in San Francisco werden in 1989 getroffen door een aardbeving die deze rijtjeshuizen gevaarlijk deed overhellen de huizen werden met tijdelijke steunbalken gestutWetenschappers kunnen niet voorspellen waar en wanneer een aardbeving zal plaatsvinden maar ze kunnen wel seismische gegevens gebruiken om de waarschijnlijkheid van toekomstige schokken te voorspellen Zo heeft het gebied rond de Baai van San Francisco 67 procent kans op een zware aardbeving in de komende dertig jaar Californi wordt doorsneden door het breuklijnstelsel van de San Andreasbreuk waar de Pacifische en NoordAmerikaanse platen geleidelijk langs elkaar schuiven Weliswaar loopt Californi geen gevaar om af te breken en in de Stille Oceaan te vallen maar Los Angeles en San Francisco zullen in de verre toekomst naast elkaar komen te liggen
Michael Nichols, National Geographic
Inwoners van de wijk Marina in San Francisco werden in 1989 getroffen door een aardbeving die deze rijtjeshuizen gevaarlijk deed overhellen; de huizen werden met tijdelijke steunbalken gestut. Wetenschappers kunnen niet voorspellen waar en wanneer een aardbeving zal plaatsvinden, maar ze kunnen wel seismische gegevens gebruiken om de waarschijnlijkheid van toekomstige schokken te voorspellen. Zo heeft het gebied rond de Baai van San Francisco 67 procent kans op een zware aardbeving in de komende dertig jaar. Californië wordt doorsneden door het breuklijnstelsel van de San Andreasbreuk, waar de Pacifische en Noord-Amerikaanse platen geleidelijk langs elkaar schuiven. Weliswaar loopt Californië geen gevaar om ‘af te breken’ en in de Stille Oceaan te vallen, maar Los Angeles en San Francisco zullen in de verre toekomst naast elkaar komen te liggen.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Chinese vrouwen huilen bij een van de vele gebouwen die bij de aardbeving van mei 2008 in Dujiangyan met de grond gelijk werden gemaakt De aardschok deed de provincie Sichuan op haar grondvesten schudden verwoestte het ongekende aantal van 5 miljoen gebouwen en kostte meer dan 70000 mensen het leven
<p> TEH Eng Koon, AFP/Getty Images</p>
Chinese vrouwen huilen bij een van de vele gebouwen die bij de aardbeving van mei 2008 in Dujiangyan met de grond gelijk werden gemaakt. De aardschok deed de provincie Sichuan op haar grondvesten schudden, verwoestte het ongekende aantal van 5 miljoen gebouwen en kostte meer dan 70.000 mensen het leven.
11
Het vreselijke verlies aan mensenlevens bij de aardbeving die op 12 mei 2008 in de provincie Sichuan plaatsvond blijkt uit de begrafenisrituelen die door ouders worden uitgevoerd ten behoeve van hun kinderen die omkwamen toen hun schoolgebouw instortte Bij de aardbeving werden circa 70000 mensen gedood en raakten ruim 5 miljoen mensen dakloos
<p> Zhou Qingxian, ChinaFotoPress/Getty Images</p>
Het vreselijke verlies aan mensenlevens bij de aardbeving die op 12 mei 2008 in de provincie Sichuan plaatsvond, blijkt uit de begrafenisrituelen die door ouders worden uitgevoerd ten behoeve van hun kinderen, die omkwamen toen hun schoolgebouw instortte. Bij de aardbeving werden circa 70.000 mensen gedood en raakten ruim 5 miljoen mensen dakloos.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder