Skip to Content

Foto's tonen jaren van onderdrukking in Zimbabwe voor ‘staatsgreep'

Negen weeskinderen en hun bejaarde grootouders proberen hier het hoofd boven water te houden In Zimbabwe hebben bijna een miljoen kinderen een of beide ouders verloren aan aidspinterest icon
Robin Hammond
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Een kind gluurt naar buiten in een hostel bij de hoofdstad Harare Op een aanplakbiljet is Robert Mugabe te zien Tijdens zijn 37jarige bewind ging het land ten gronde en sloegen miljoenen mensen op de vlucht
Robin Hammond
Een kind gluurt naar buiten in een hostel bij de hoofdstad Harare. Op een aanplakbiljet is Robert Mugabe te zien. Tijdens zijn 37-jarige bewind ging het land ten gronde en sloegen miljoenen mensen op de vlucht.
2
Negen weeskinderen en hun bejaarde grootouders proberen hier het hoofd boven water te houden In Zimbabwe hebben bijna een miljoen kinderen een of beide ouders verloren aan aids
Robin Hammond
Negen weeskinderen en hun bejaarde grootouders proberen hier het hoofd boven water te houden. In Zimbabwe hebben bijna een miljoen kinderen een of beide ouders verloren aan aids.
3
Door de ineenstorting van de economie zijn veel Zimbabwanen actief op de zwarte markt of in de illegale mijnbouw om in hun levensonderhoud te voorzien Er waren geen banen meer voor ons zegt een illegale mijnwerker over de problemen die operatie Clear the Filth in 2005 veroorzaakte We moesten wel naar het platteland gaan Het enige dat we konden doen was goud delven
Robin Hammond
Door de ineenstorting van de economie zijn veel Zimbabwanen actief op de zwarte markt of in de illegale mijnbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. “Er waren geen banen meer voor ons,” zegt een illegale mijnwerker over de problemen die operatie Clear the Filth in 2005 veroorzaakte. “We moesten wel naar het platteland gaan. Het enige dat we konden doen was goud delven.”
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De regering lanceerde in 2005 operatie Clear the Filth waardoor honderdduizenden mensen uit hun woningen werden verdreven Families wonen in deze voormalige bierhal  als beesten zoals een bewoner het stelt
Robin Hammond
De regering lanceerde in 2005 operatie Clear the Filth, waardoor honderdduizenden mensen uit hun woningen werden verdreven. Families wonen in deze voormalige bierhal – “als beesten”, zoals een bewoner het stelt.
5
Er kan met moeite mais worden verbouwd op een slecht onderhouden perceel rond de overblijfselen van een boerenschuur De door de staat gesanctioneerde overname van commercile boerenbedrijven van blanken die in 2000 begon heeft rampzalig uitgepakt voor de landbouw in wat ooit de graanschuur van de regio was Maar tabak is weer in opkomst kleinschalige bedrijven van zwarte boeren produceerden in 2012 meer dan 317 miljoen pond wat een fikse stijging is ten opzichte van de 105 miljoen in 2008
Robin Hammond
Er kan met moeite mais worden verbouwd op een slecht onderhouden perceel rond de overblijfselen van een boerenschuur. De door de staat gesanctioneerde overname van commerciële boerenbedrijven van blanken die in 2000 begon, heeft rampzalig uitgepakt voor de landbouw in wat ooit de graanschuur van de regio was. Maar tabak is weer in opkomst: kleinschalige bedrijven van zwarte boeren produceerden in 2012 meer dan 317 miljoen pond, wat een fikse stijging is ten opzichte van de 105 miljoen in 2008.
6
Op het verwilderde perceel van een vleesverwerkingsfabriek in Bulawayo is op een aardbol te zien naar welke gebieden Zimbabwe ooit vlees exporteerde Zon tien jaar geleden werd de vleesindustrie in het land de das omgedaan door willekeurige landhervormingen
Robin Hammond
Op het verwilderde perceel van een vleesverwerkingsfabriek in Bulawayo is op een aardbol te zien naar welke gebieden Zimbabwe ooit vlees exporteerde. Zo’n tien jaar geleden werd de vleesindustrie in het land de das omgedaan door willekeurige landhervormingen.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Een drukke straat in Bulawayo schetst een te rooskleurige beeld van de verwoeste economie De meeste Zimbabwanen leven van informele handel of geld dat familieleden in het buitenland ze toesturen
Robin Hammond
Een drukke straat in Bulawayo schetst een te rooskleurige beeld van de verwoeste economie. De meeste Zimbabwanen leven van informele handel of geld dat familieleden in het buitenland ze toesturen.
8
Een bejaarde man loopt over een maisveld naar de graven van vier van zijn tien dode kinderen Onder het despotische bewind van Mugabe is de gezondheidszorg voor de 126 miljoen inwoners van het land weggekwijnd
Robin Hammond
Een bejaarde man loopt over een maisveld naar de graven van vier van zijn tien dode kinderen. Onder het despotische bewind van Mugabe is de gezondheidszorg voor de 12,6 miljoen inwoners van het land weggekwijnd.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder