Skip to Content

De verrassend eenvoudige oorsprong van de Zijderoute

Een netwerk van handelswegen verbond het Verre Oosten met Europa en  via aftakkingen  met India De overkoepelende term Zijderoute wordt toegeschreven aan de negentiendeeeuwse Duitse geograaf Ferdinand von Richthofen Na verloop van tijd raakte de term ingeburgerd als verzamelbegrip voor een omvangrijk stelsel van handelsroutes door heel CentraalAzipinterest icon
SKAMAN/GETTY IMAGES
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Een netwerk van handelswegen verbond het Verre Oosten met Europa en  via aftakkingen  met India De overkoepelende term Zijderoute wordt toegeschreven aan de negentiendeeeuwse Duitse geograaf Ferdinand von Richthofen Na verloop van tijd raakte de term ingeburgerd als verzamelbegrip voor een omvangrijk stelsel van handelsroutes door heel CentraalAzi
Eosgis.com
Een netwerk van handelswegen verbond het Verre Oosten met Europa en – via aftakkingen – met India. De overkoepelende term ‘Zijderoute’ wordt toegeschreven aan de negentiende-eeuwse Duitse geograaf Ferdinand von Richthofen. Na verloop van tijd raakte de term ingeburgerd als verzamelbegrip voor een omvangrijk stelsel van handelsroutes door heel Centraal-Azië.
2
De stad Changan was befaamd om zijn prachtige tuinen en vormde het oostelijke begin en eindpunt van de Zijderoute Onder de welvarende en bruisende Tangdynastie van China werd Changan een van de grootste steden ter wereld en een grote afzetmarkt voor westerse luxegoederen Hier verrees halverwege de zevende eeuw in een tijd van opbloeiende handel met het Westen ook de boeddhistische pagode van de Grote Wilde Gans
Eastphoto, AGE Fotostock
De stad Chang’an was befaamd om zijn prachtige tuinen en vormde het oostelijke begin- en eindpunt van de Zijderoute. Onder de welvarende en bruisende Tang-dynastie van China werd Chang’an een van de grootste steden ter wereld en een grote afzetmarkt voor westerse luxegoederen. Hier verrees halverwege de zevende eeuw, in een tijd van opbloeiende handel met het Westen, ook de boeddhistische pagode van de Grote Wilde Gans.
3
Op verschillende plekken langs het Chinese deel van de Zijderoute werden grotten door boeddhistische monniken uitgehouwen en gedecoreerd Het complex van Maijishan in de provincie Gansu stamt uit de vierde en vijfde eeuw en bestaat uit 194 grotten die in de loodrechte rotswand zijn uitgehouwen
Top Photo Group, AGE Fotostock
Op verschillende plekken langs het Chinese deel van de Zijderoute werden grotten door boeddhistische monniken uitgehouwen en gedecoreerd. Het complex van Maijishan in de provincie Gansu stamt uit de vierde en vijfde eeuw en bestaat uit 194 grotten die in de loodrechte rotswand zijn uitgehouwen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De naam van de Chinese stad Taxkorgan betekent in het Turks Stenen Toren en sommige experts menen dat het om de plek gaat die Ptolemes als het halfwegpunt op de Zijderoute omschreef De foto toont de veertiendeeeuwse runes van het fort van de stad met op de achtergrond het Pamirgebergte
Panorama Stock, AGE Fotostock
De naam van de Chinese stad Taxkorgan betekent in het Turks ‘Stenen Toren’ en sommige experts menen dat het om de plek gaat die Ptolemeüs als het halfwegpunt op de Zijderoute omschreef. De foto toont de veertiende-eeuwse ruïnes van het fort van de stad, met op de achtergrond het Pamirgebergte.
5
Ctesiphon ligt in het huidige Irak en was in de eerste eeuw v Chr de hoofdstad van het Parthische Rijk en later van het Sassanidenrijk Het paleis van Taq Kisra hier op een foto uit 1916 werd in de Sassanidentijd gebouwd
Underwood And Underwood
Ctesiphon ligt in het huidige Irak en was in de eerste eeuw v. Chr. de hoofdstad van het Parthische Rijk en later van het Sassanidenrijk. Het paleis van Taq Kisra, hier op een foto uit 1916, werd in de Sassanidentijd gebouwd.

Fotografie

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

This is an image

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Verloren  Lost

Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2022

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder