Skip to Content

's Werelds gelukkigste land is ook CO2-neutraal

Bhutan is een van de meest ongerepte hotspots van biodiversiteit ter wereld Ongeveer 72 procent van het land is bedekt met bos en met instemming van de bevolking heeft de regering zestig procent van de wouden voor eeuwig tot beschermd gebied uitgeroepen Ondanks deze aandacht voor het milieu trekken de gletsjers van Bhutan zich terug doordat ze smelten wat tot gevaarlijke overstromingen en waterschaarste leidtpinterest icon
Ciril Jazbec
1
In het zomerkamp van haar familie melkt Tshering Om 43 een jak Op de achtergrond verrijst de Masanganggletsjer De familie uit het dorp Laya brengt vijf maanden van het jaar in dit zomerkamp door Omdat de gletsjers de laatste jaren sneller smelten en steeds kleiner worden maakt de familie zich zorgen over de watervoorziening in de toekomst
Ciril Jazbec
In het zomerkamp van haar familie melkt Tshering Om (43) een jak. Op de achtergrond verrijst de Masangang-gletsjer. De familie uit het dorp Laya brengt vijf maanden van het jaar in dit zomerkamp door. Omdat de gletsjers de laatste jaren sneller smelten en steeds kleiner worden, maakt de familie zich zorgen over de watervoorziening in de toekomst.
2
De vijftig jaar oude jakhoeder Tshering duwt jakstieren tegen de grond om de dieren zout in de keel te strooien een maandelijks terugkerend ritueel Het gebruik is bedoeld om de jaks fysiek sterk te houden Tshering bezit veertig jaks waaronder twintig stieren
Ciril Jazbec
De vijftig jaar oude jakhoeder Tshering duwt jakstieren tegen de grond om de dieren zout in de keel te strooien, een maandelijks terugkerend ritueel. Het gebruik is bedoeld om de jaks fysiek sterk te houden. Tshering bezit veertig jaks, waaronder twintig stieren.
3
Boogschieten is de nationale sport van Bhutan en wordt door jong en oud beoefend Hier schieten kinderen tijdens hun vakantieweek in juli pijlen af met bogen die van bamboe zijn gemaakt
Ciril Jazbec
Boogschieten is de nationale sport van Bhutan en wordt door jong en oud beoefend. Hier schieten kinderen tijdens hun vakantieweek in juli pijlen af met bogen die van bamboe zijn gemaakt.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Drie mannen rusten uit tijdens een plaatselijke boogschietwedstrijd in Paro Van links naar rechts Pema zijn vrienden noemen hem Rots werkt in een plaatselijk ziekenhuis Bona in het Nationaal Museum van Bhutan en Dawa voor het plaatselijke bosbeheer
Ciril Jazbec
Drie mannen rusten uit tijdens een plaatselijke boogschietwedstrijd in Paro. Van links naar rechts: Pema (zijn vrienden noemen hem 'Rots') werkt in een plaatselijk ziekenhuis, Bona in het Nationaal Museum van Bhutan en Dawa voor het plaatselijke bosbeheer.
5
In Gasa Bhutan vertegenwoordigen deze witte wimpels de zielen van de doden
Ciril Jazbec
In Gasa, Bhutan, vertegenwoordigen deze witte wimpels de zielen van de doden.
6
In Gasa Bhutan spelen monniken een volleybalwedstrijd tegen de plaatselijke politie
Ciril Jazbec
In Gasa, Bhutan, spelen monniken een volleybalwedstrijd tegen de plaatselijke politie.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De 15jarige Karma Tenzin uit Laya zit in groep zeven In tegenstelling tot zijn ouders die jakhoeders zijn wil Karma ingenieur worden en in Thimpu de hoofdstad van Bhutan gaan werken
Ciril Jazbec
De 15-jarige Karma Tenzin uit Laya zit in groep zeven. In tegenstelling tot zijn ouders, die jakhoeders zijn, wil Karma ingenieur worden en in Thimpu, de hoofdstad van Bhutan, gaan werken.
8
Zilversparren vormen een dichte begroeiing in dit bos in Bhutan De grondwet van Bhutan garandeert dat zestig procent van de bossen in het land voor altijd beschermd zullen blijven
Ciril Jazbec
Zilversparren vormen een dichte begroeiing in dit bos in Bhutan. De grondwet van Bhutan garandeert dat zestig procent van de bossen in het land voor altijd beschermd zullen blijven.
9
Tijdens hun werk op een rijstveld in Laya lassen twee boerinnen een belpauze in Vorig jaar werd Laya voor het eerst op het stroomnet aangesloten De aansluiting werd verwelkomd omdat het dichtstbijzijnde dorp op meerdere dagen lopen ligt
Ciril Jazbec
Tijdens hun werk op een rijstveld in Laya lassen twee boerinnen een belpauze in. Vorig jaar werd Laya voor het eerst op het stroomnet aangesloten. De aansluiting werd verwelkomd omdat het dichtstbijzijnde dorp op meerdere dagen lopen ligt.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Sonam 20 weeft een stof van jakhaar en schapenwol Het is een ambacht dat meestal alleen door vrouwen wordt uitgeoefend en van moeder op dochter wordt overgeleverd Naast het weven van stoffen voor de familie biedt Sonam haar weefsels ook te koop aan
Ciril Jazbec
Sonam (20) weeft een stof van jakhaar en schapenwol. Het is een ambacht dat meestal alleen door vrouwen wordt uitgeoefend en van moeder op dochter wordt overgeleverd. Naast het weven van stoffen voor de familie biedt Sonam haar weefsels ook te koop aan.
11
Karma Yangchen 6 gaat voor het eerst naar school
Ciril Jazbec
Karma Yangchen (6) gaat voor het eerst naar school.
12
Layas enige winkeltje is een van de meest geliefde plekken om rond te hangen Schoolkinderen spelen het spelletje carom dat oorspronkelijk uit India komt
Ciril Jazbec
Laya's enige winkeltje is een van de meest geliefde plekken om rond te hangen. Schoolkinderen spelen het spelletje carom, dat oorspronkelijk uit India komt.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
In zijn zomerkamp bij de Masanganggletsjer hakt Tshering hout Hij weet niet zeker of zijn kinderen zullen kiezen voor het nomadische bestaan van jakhoeders dat deze familie generaties lang heeft geleid Het leven verandert snel in Laya waarbij sommigen een kantoorbaan zoeken in plaats van voor het boerenleven te kiezen
Ciril Jazbec
In zijn zomerkamp bij de Masangang-gletsjer hakt Tshering hout. Hij weet niet zeker of zijn kinderen zullen kiezen voor het nomadische bestaan van jakhoeders, dat deze familie generaties lang heeft geleid. Het leven verandert snel in Laya, waarbij sommigen een kantoorbaan zoeken in plaats van voor het boerenleven te kiezen.
14
Een vrouw uit Laya draagt haar kind op de rug
Ciril Jazbec
Een vrouw uit Laya draagt haar kind op de rug.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder