's Werelds gelukkigste land is ook CO2-neutraal
Gepubliceerd 19 mrt. 2018 13:27 CET
In het zomerkamp van haar familie melkt Tshering Om (43) een jak. Op de achtergrond verrijst de Masangang-gletsjer. De familie uit het dorp Laya brengt vijf maanden van het jaar in dit zomerkamp door. Omdat de gletsjers de laatste jaren sneller smelten en steeds kleiner worden, maakt de familie zich zorgen over de watervoorziening in de toekomst.
De vijftig jaar oude jakhoeder Tshering duwt jakstieren tegen de grond om de dieren zout in de keel te strooien, een maandelijks terugkerend ritueel. Het gebruik is bedoeld om de jaks fysiek sterk te houden. Tshering bezit veertig jaks, waaronder twintig stieren.
Boogschieten is de nationale sport van Bhutan en wordt door jong en oud beoefend. Hier schieten kinderen tijdens hun vakantieweek in juli pijlen af met bogen die van bamboe zijn gemaakt.
Drie mannen rusten uit tijdens een plaatselijke boogschietwedstrijd in Paro. Van links naar rechts: Pema (zijn vrienden noemen hem 'Rots') werkt in een plaatselijk ziekenhuis, Bona in het Nationaal Museum van Bhutan en Dawa voor het plaatselijke bosbeheer.
In Gasa, Bhutan, vertegenwoordigen deze witte wimpels de zielen van de doden.
In Gasa, Bhutan, spelen monniken een volleybalwedstrijd tegen de plaatselijke politie.
De 15-jarige Karma Tenzin uit Laya zit in groep zeven. In tegenstelling tot zijn ouders, die jakhoeders zijn, wil Karma ingenieur worden en in Thimpu, de hoofdstad van Bhutan, gaan werken.
Zilversparren vormen een dichte begroeiing in dit bos in Bhutan. De grondwet van Bhutan garandeert dat zestig procent van de bossen in het land voor altijd beschermd zullen blijven.
Tijdens hun werk op een rijstveld in Laya lassen twee boerinnen een belpauze in. Vorig jaar werd Laya voor het eerst op het stroomnet aangesloten. De aansluiting werd verwelkomd omdat het dichtstbijzijnde dorp op meerdere dagen lopen ligt.
Sonam (20) weeft een stof van jakhaar en schapenwol. Het is een ambacht dat meestal alleen door vrouwen wordt uitgeoefend en van moeder op dochter wordt overgeleverd. Naast het weven van stoffen voor de familie biedt Sonam haar weefsels ook te koop aan.
Karma Yangchen (6) gaat voor het eerst naar school.
Laya's enige winkeltje is een van de meest geliefde plekken om rond te hangen. Schoolkinderen spelen het spelletje carom, dat oorspronkelijk uit India komt.
In zijn zomerkamp bij de Masangang-gletsjer hakt Tshering hout. Hij weet niet zeker of zijn kinderen zullen kiezen voor het nomadische bestaan van jakhoeders, dat deze familie generaties lang heeft geleid. Het leven verandert snel in Laya, waarbij sommigen een kantoorbaan zoeken in plaats van voor het boerenleven te kiezen.
Een vrouw uit Laya draagt haar kind op de rug.