Skip to Content

31 legendarische foto's van een onderwaterfotograaf

Fotograaf David Doubilet hoopt mensen te raken met zijn beelden, en zo bij te dragen aan natuurbehoud. Deze retrospectieve fotogalerie toont hoe hij dat doet.
door Christina Nunez
Australische zeeleeuwen spelen in een bed van zeegras bij Hopkins Island in de Spencergolf in ZuidAustrali Deze zeeleeuwen komen alleen voor in Australi en behoren tot de meest bedreigde vinpotige dieren ter wereldpinterest icon
David Doubilet
1
Australische zeeleeuwen spelen in een bed van zeegras bij Hopkins Island in de Spencergolf in ZuidAustrali Deze zeeleeuwen komen alleen voor in Australi en behoren tot de meest bedreigde vinpotige dieren ter wereld
David Doubilet
Australische zeeleeuwen spelen in een bed van zeegras bij Hopkins Island in de Spencergolf in Zuid-Australië. Deze zeeleeuwen komen alleen voor in Australië en behoren tot de meest bedreigde vinpotige dieren ter wereld.
2
Barracudas vormen een bijna perfect ronde cirkel om een duiker tijdens een bijzonder moment in zee bij NieuwIerland een eiland van PapoeaNieuwGuinea Barracudas leven overdag in scholen als verdedigingsmechanisme tegen roofvissen De groepen vallen s avonds uiteen als ze zelf op jacht gaan
David Doubilet
Barracuda's vormen een bijna perfect ronde cirkel om een duiker tijdens een bijzonder moment in zee bij Nieuw-Ierland, een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea. Barracuda's leven overdag in scholen, als verdedigingsmechanisme tegen roofvissen. De groepen vallen 's avonds uiteen als ze zelf op jacht gaan.
3
Een zwemmer glijdt door het water van de Devils Eye Spring op het punt waar dit zich mengt met het tanninerijke water van de rivier Santa Fe in CentraalFlorida Inwoners van deze Amerikaanse staat zijn zeer afhankelijk van de ondiepe ondergrondse zoetwaterbassins in de regio maar die worden bedreigd door overmatig oppompen vervuiling en het binnenstromen van zout water
David Doubilet
Een zwemmer glijdt door het water van de Devils Eye Spring, op het punt waar dit zich mengt met het tanninerijke water van de rivier Santa Fe in Centraal-Florida. Inwoners van deze Amerikaanse staat zijn zeer afhankelijk van de ondiepe ondergrondse zoetwaterbassins in de regio, maar die worden bedreigd door overmatig oppompen, vervuiling en het binnenstromen van zout water.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Een Duitse onderzeer van het type U352 ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan voor Morehead City in de Amerikaanse staat North Carolina De duikboot werd op 9 mei 1942 met dieptebommen tot zinken gebracht door het schip Icarus van de Amerikaanse Coast Guard Het wrak werd pas in 1975 teruggevonden Dit beeld is opgebouwd uit 33 opnamen
David Doubilet
Een Duitse onderzeeër van het type U-352 ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan voor Morehead City in de Amerikaanse staat North Carolina. De duikboot werd op 9 mei 1942 met dieptebommen tot zinken gebracht door het schip Icarus van de Amerikaanse Coast Guard. Het wrak werd pas in 1975 teruggevonden. Dit beeld is opgebouwd uit 33 opnamen.
5
Een karetschilpad glijdt langs scholen vleermuisvissen en barracudas in de Kimbe Bay van PapoeaNieuwGuinea PapoeaNieuwGuinea Indonesi en de Filippijnen vormen een gebied dat de Koraaldriehoek wordt genoemd Dit gebied in de Grote Oceaan staat bekend om zijn rijkdom aan mariene biodiversiteit
David Doubilet
Een karetschilpad glijdt langs scholen vleermuisvissen en barracuda's in de Kimbe Bay van Papoea-Nieuw-Guinea. Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië en de Filippijnen vormen een gebied dat de Koraaldriehoek wordt genoemd. Dit gebied in de Grote Oceaan staat bekend om zijn rijkdom aan mariene biodiversiteit.
6
Een Australisch zeeleeuwenvrouwtje onder water bij Hopkins Island in de Spencergolf in ZuidAustrali Deze nieuwsgierige een vriendelijke dieren worden soms opgegeten door grote witte haaien Als dat gebeurt is het verstandig om uit het water te gaan
David Doubilet
Een Australisch zeeleeuwenvrouwtje onder water bij Hopkins Island in de Spencergolf in Zuid-Australië. Deze nieuwsgierige een vriendelijke dieren worden soms opgegeten door grote witte haaien. Als dat gebeurt, is het verstandig om uit het water te gaan.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Deze vis een zogenaamde sterrenkijker doet denken aan een Mayamasker dat begraven ligt in het vulkanische zand in de Straat Lembeh in Indonesi Deze bijzondere dieren zijn enorm goede jagers die zich verstoppen en razendsnel uit het zachte zand tevoorschijn schieten om hun nietsvermoedende prooi te pakken
David Doubilet
Deze vis, een zogenaamde sterrenkijker, doet denken aan een Mayamasker dat begraven ligt in het vulkanische zand in de Straat Lembeh in Indonesië. Deze bijzondere dieren zijn enorm goede jagers die zich verstoppen en razendsnel uit het zachte zand tevoorschijn schieten om hun nietsvermoedende prooi te pakken.
8
Een spichtige rode zeedraak glijdt door een kelpwoud in het gematigd warme water bij Tasmani Deze sprookjesachtige flamboyante schepsels eten aasgarnalen Ze staan op de lijst van bijna bedreigde diersoorten vanwege de aantasting van hun leefgebied vervuiling en omdat ze worden gevangen om in aquaria te worden gehouden
David Doubilet
Een spichtige rode zeedraak glijdt door een kelpwoud in het gematigd warme water bij Tasmanië. Deze sprookjesachtige, flamboyante schepsels eten aasgarnalen. Ze staan op de lijst van bijna bedreigde diersoorten, vanwege de aantasting van hun leefgebied, vervuiling en omdat ze worden gevangen om in aquaria te worden gehouden.
9
Een uitgehongerde galpagoszeeleeuw zwemt door een school gestreepte bokvissen bij Cousins Rock op de Galpagoseilanden De vissen die normaalgesproken ruimschoots voorhanden zijn als prooi voor de zeeleeuw zochten tijdens El Nio in 1998 het koele water in de diepte op
David Doubilet
Een uitgehongerde galápagoszeeleeuw zwemt door een school gestreepte bokvissen bij Cousins Rock op de Galápagoseilanden. De vissen, die normaalgesproken ruimschoots voorhanden zijn als prooi voor de zeeleeuw, zochten tijdens El Niño in 1998 het koele water in de diepte op.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een clownvismannetje zorgt fanatiek voor zijn legsel voor Anilao op de Filippijnen Gedurende zeven tot tien dagen wapperen de mannetjes met hun kieuwen om de eitjes van zuurstof te voorzien verwijderen ze rommel en verjagen ze roofdieren totdat de eieren uitkomen Deze kleurige vissen zijn een doelwit voor handelaren in huisdieren en hebben te lijden onder verwoesting van het koraalrif
David Doubilet
Een clownvismannetje zorgt fanatiek voor zijn legsel voor Anilao op de Filippijnen. Gedurende zeven tot tien dagen wapperen de mannetjes met hun kieuwen om de eitjes van zuurstof te voorzien, verwijderen ze rommel en verjagen ze roofdieren, totdat de eieren uitkomen. Deze kleurige vissen zijn een doelwit voor handelaren in huisdieren en hebben te lijden onder verwoesting van het koraalrif.
11
Een bruine anemoonvis kijkt naar buiten vanuit de bescherming die zijn gastheer hem biedt in de Kimbe Bay van PapoeaNieuwGuinea De helderwitte zeeanemoon verloor zijn roze kleur toen het water in korte tijd opwarmde waardoor de algen waarmee de anemonen in symbiose leefden vertrokken Dergelijke verbleking komt steeds vaker voor en vormt een wereldwijde bedreiging voor veel koraalriffen
David Doubilet
Een bruine anemoonvis kijkt naar buiten vanuit de bescherming die zijn gastheer hem biedt in de Kimbe Bay van Papoea-Nieuw-Guinea. De helderwitte zeeanemoon verloor zijn roze kleur toen het water in korte tijd opwarmde, waardoor de algen waarmee de anemonen in symbiose leefden, vertrokken. Dergelijke verbleking komt steeds vaker voor en vormt een wereldwijde bedreiging voor veel koraalriffen.
12
Een grondel is op zoek naar stukjes afval op het kleurige mantelweefsel van een doopvontschelp bij PapoeaNieuwGuinea Doopvontschelpen kunnen ouder worden dan honderd jaar maar ze worden bedreigd door visserij vervuiling en uitgeworpen ankers
David Doubilet
Een grondel is op zoek naar stukjes afval op het kleurige mantelweefsel van een doopvontschelp bij Papoea-Nieuw-Guinea. Doopvontschelpen kunnen ouder worden dan honderd jaar, maar ze worden bedreigd door visserij, vervuiling en uitgeworpen ankers.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Mariene bioloog William Hamner zwemt omhoog door een dichte wolk nietstekende mastigiaskwallen bij Palau in Micronesi Deze unieke populatie in een marien meer op het eiland Eil Malk wordt bedreigd door het opwarmende klimaat
David Doubilet
Mariene bioloog William Hamner zwemt omhoog door een dichte wolk niet-stekende mastigiaskwallen bij Palau in Micronesië. Deze unieke populatie in een marien meer op het eiland Eil Malk wordt bedreigd door het opwarmende klimaat.
14
Felgekleurde rifbaarzen en lipvissen zoeken naar voedsel in de kelpwouden bij Anacapa Island in het Channel Islands National Marine Sanctuary voor de kust van Californi Door de overbevissing van de paarsgekleurde zeeegel Strongylocentrotus purpuratus die op deze vissen jaagt namen deze grazers in aantal toe wat nadelig uitpakte voor het kelp
David Doubilet
Felgekleurde rifbaarzen en lipvissen zoeken naar voedsel in de kelpwouden bij Anacapa Island in het Channel Islands National Marine Sanctuary voor de kust van Californië. Door de overbevissing van de paarsgekleurde zee-egel Strongylocentrotus purpuratus, die op deze vissen jaagt, namen deze grazers in aantal toe, wat nadelig uitpakte voor het kelp.
15
Vissers slachten systematisch wilde dolfijnen af die ze met geweld de Futon Harbor hebben ingedreven op het Japanse schiereiland Izu tijdens de jaarlijkse dolfijnenjacht De vissers snijden de halsslagaders van de dieren door en laten ze doodbloeden De angstige geluiden van de dieren drongen door in het beton waar wij op stonden
David Doubilet
Vissers slachten systematisch wilde dolfijnen af die ze met geweld de Futon Harbor hebben ingedreven op het Japanse schiereiland Izu tijdens de jaarlijkse dolfijnenjacht. De vissers snijden de halsslagaders van de dieren door en laten ze doodbloeden. De angstige geluiden van de dieren drongen door in het beton waar wij op stonden.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
Een pijlstaartrog en een zeilboot in North Sound bij Grand Cayman Deze beschermde zandbank is een van de populairste snorkellocaties ter wereld waar deze goedaardige ambassadeurs van de oceaan dagelijks duizenden toeristen begroeten Doubilet hoopt dat dit soort beelden die niet iedereen zelf kan zien een nieuw perspectief bieden op de oceaan en dat die aantonen hoe sterk we verbonden zijn met onze blauwe planeet
David Doubilet
Een pijlstaartrog en een zeilboot in North Sound bij Grand Cayman. Deze beschermde zandbank is een van de populairste snorkellocaties ter wereld, waar deze goedaardige ambassadeurs van de oceaan dagelijks duizenden toeristen begroeten. Doubilet hoopt dat dit soort beelden, die niet iedereen zelf kan zien, een nieuw perspectief bieden op de oceaan en dat die aantonen hoe sterk we verbonden zijn met onze blauwe planeet.
17
Een school scheermesvisjes schiet tevoorschijn uit de lange takken van een rood zweepkoraal in de Kimbe Bay van PapoeaNieuwGuinea
David Doubilet
Een school scheermesvisjes schiet tevoorschijn uit de lange takken van een rood zweepkoraal in de Kimbe Bay van Papoea-Nieuw-Guinea.
18
Bij het Indonesische eiland Bali gebruikt een chromodoris een soort zeenaakslak felle kleuren om aan roofdieren duidelijk te maken dat hij giftig is Zeenaaktslakken worden ook wel nudibrachia genoemd naar hun naakte kieuwen Ze zijn niet erg bekend bij het grote publiek maar ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de oceaan
David Doubilet
Bij het Indonesische eiland Bali gebruikt een chromodoris, een soort zeenaakslak, felle kleuren om aan roofdieren duidelijk te maken dat hij giftig is. Zeenaaktslakken worden ook wel nudibrachia genoemd, naar hun naakte kieuwen. Ze zijn niet erg bekend bij het grote publiek, maar ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de oceaan.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
Een Afrikaanse olifant gaat kopje onder in het koele water van de Okavangodelta in Botswana De olifant bleef een paar minuten over de bodem rollen en ging vervolgens op zijn knien liggen Het dier stak zijn slagtanden verschillende keren in de zandbodem totdat het ivoor blonk Juist dat ivoor is de oorzaak is van het wereldwijde stroopprobleem voor olifanten
David Doubilet
Een Afrikaanse olifant gaat kopje onder in het koele water van de Okavangodelta in Botswana. De olifant bleef een paar minuten over de bodem rollen en ging vervolgens op zijn knieën liggen. Het dier stak zijn slagtanden verschillende keren in de zandbodem, totdat het ivoor blonk. Juist dat ivoor is de oorzaak is van het wereldwijde stroopprobleem voor olifanten.
20
Een silhouet van een duiker in de Chandelier Cave van Palau in Micronesi Duiken in grotten kan gevaar opleveren maar het geeft onderzoekers ook toegang tot unieke omgevingen waar soms historische en archeologische voorwerpen te vinden zijn
David Doubilet
Een silhouet van een duiker in de Chandelier Cave van Palau in Micronesië. Duiken in grotten kan gevaar opleveren, maar het geeft onderzoekers ook toegang tot unieke omgevingen, waar soms historische en archeologische voorwerpen te vinden zijn.

Fotografie

een foto uit de serie van jelle krings over de oekraiense spoorwegen

Het Oekraïense spoor: een wapen tegen de Russen

afbeelding in het zuidoosten van turkije, waar tientallen dorpen onder water verdwijnen door de aanleg van een stuwdam

Stuwmeren in Turkije slokken tientallen dorpen op

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder