31 legendarische foto's van een onderwaterfotograaf
Fotograaf David Doubilet hoopt mensen te raken met zijn beelden, en zo bij te dragen aan natuurbehoud. Deze retrospectieve fotogalerie toont hoe hij dat doet.
Door Christina Nunez
Foto's Van David Doubilet, National Geographic
Published 4 jul. 2018 13:42 CEST, Updated 5 nov. 2020 07:04 CET

Australische zeeleeuwen spelen in een bed van zeegras bij Hopkins Island in de Spencergolf in Zuid-Australië. Deze zeeleeuwen komen alleen voor in Australië en behoren tot de meest bedreigde vinpotige dieren ter wereld.
Foto van David Doubilet
Barracuda's vormen een bijna perfect ronde cirkel om een duiker tijdens een bijzonder moment in zee bij Nieuw-Ierland, een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea. Barracuda's leven overdag in scholen, als verdedigingsmechanisme tegen roofvissen. De groepen vallen 's avonds uiteen als ze zelf op jacht gaan.
Foto van David Doubilet
Een zwemmer glijdt door het water van de Devils Eye Spring, op het punt waar dit zich mengt met het tanninerijke water van de rivier Santa Fe in Centraal-Florida. Inwoners van deze Amerikaanse staat zijn zeer afhankelijk van de ondiepe ondergrondse zoetwaterbassins in de regio, maar die worden bedreigd door overmatig oppompen, vervuiling en het binnenstromen van zout water.
Foto van David Doubilet
Een Duitse onderzeeër van het type U-352 ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan voor Morehead City in de Amerikaanse staat North Carolina. De duikboot werd op 9 mei 1942 met dieptebommen tot zinken gebracht door het schip Icarus van de Amerikaanse Coast Guard. Het wrak werd pas in 1975 teruggevonden. Dit beeld is opgebouwd uit 33 opnamen.
Foto van David Doubilet
Een karetschilpad glijdt langs scholen vleermuisvissen en barracuda's in de Kimbe Bay van Papoea-Nieuw-Guinea. Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië en de Filippijnen vormen een gebied dat de Koraaldriehoek wordt genoemd. Dit gebied in de Grote Oceaan staat bekend om zijn rijkdom aan mariene biodiversiteit.
Foto van David Doubilet
Een Australisch zeeleeuwenvrouwtje onder water bij Hopkins Island in de Spencergolf in Zuid-Australië. Deze nieuwsgierige een vriendelijke dieren worden soms opgegeten door grote witte haaien. Als dat gebeurt, is het verstandig om uit het water te gaan.
Foto van David Doubilet
Deze vis, een zogenaamde sterrenkijker, doet denken aan een Mayamasker dat begraven ligt in het vulkanische zand in de Straat Lembeh in Indonesië. Deze bijzondere dieren zijn enorm goede jagers die zich verstoppen en razendsnel uit het zachte zand tevoorschijn schieten om hun nietsvermoedende prooi te pakken.
Foto van David Doubilet
Een spichtige rode zeedraak glijdt door een kelpwoud in het gematigd warme water bij Tasmanië. Deze sprookjesachtige, flamboyante schepsels eten aasgarnalen. Ze staan op de lijst van bijna bedreigde diersoorten, vanwege de aantasting van hun leefgebied, vervuiling en omdat ze worden gevangen om in aquaria te worden gehouden.
Foto van David Doubilet
Een uitgehongerde galápagoszeeleeuw zwemt door een school gestreepte bokvissen bij Cousins Rock op de Galápagoseilanden. De vissen, die normaalgesproken ruimschoots voorhanden zijn als prooi voor de zeeleeuw, zochten tijdens El Niño in 1998 het koele water in de diepte op.
Foto van David Doubilet
Een clownvismannetje zorgt fanatiek voor zijn legsel voor Anilao op de Filippijnen. Gedurende zeven tot tien dagen wapperen de mannetjes met hun kieuwen om de eitjes van zuurstof te voorzien, verwijderen ze rommel en verjagen ze roofdieren, totdat de eieren uitkomen. Deze kleurige vissen zijn een doelwit voor handelaren in huisdieren en hebben te lijden onder verwoesting van het koraalrif.
Foto van David Doubilet
Een bruine anemoonvis kijkt naar buiten vanuit de bescherming die zijn gastheer hem biedt in de Kimbe Bay van Papoea-Nieuw-Guinea. De helderwitte zeeanemoon verloor zijn roze kleur toen het water in korte tijd opwarmde, waardoor de algen waarmee de anemonen in symbiose leefden, vertrokken. Dergelijke verbleking komt steeds vaker voor en vormt een wereldwijde bedreiging voor veel koraalriffen.
Foto van David Doubilet
Een grondel is op zoek naar stukjes afval op het kleurige mantelweefsel van een doopvontschelp bij Papoea-Nieuw-Guinea. Doopvontschelpen kunnen ouder worden dan honderd jaar, maar ze worden bedreigd door visserij, vervuiling en uitgeworpen ankers.
Foto van David Doubilet
Mariene bioloog William Hamner zwemt omhoog door een dichte wolk niet-stekende mastigiaskwallen bij Palau in Micronesië. Deze unieke populatie in een marien meer op het eiland Eil Malk wordt bedreigd door het opwarmende klimaat.
Foto van David Doubilet
Felgekleurde rifbaarzen en lipvissen zoeken naar voedsel in de kelpwouden bij Anacapa Island in het Channel Islands National Marine Sanctuary voor de kust van Californië. Door de overbevissing van de paarsgekleurde zee-egel Strongylocentrotus purpuratus, die op deze vissen jaagt, namen deze grazers in aantal toe, wat nadelig uitpakte voor het kelp.
Foto van David Doubilet
Vissers slachten systematisch wilde dolfijnen af die ze met geweld de Futon Harbor hebben ingedreven op het Japanse schiereiland Izu tijdens de jaarlijkse dolfijnenjacht. De vissers snijden de halsslagaders van de dieren door en laten ze doodbloeden. De angstige geluiden van de dieren drongen door in het beton waar wij op stonden.
Foto van David Doubilet
Een pijlstaartrog en een zeilboot in North Sound bij Grand Cayman. Deze beschermde zandbank is een van de populairste snorkellocaties ter wereld, waar deze goedaardige ambassadeurs van de oceaan dagelijks duizenden toeristen begroeten. Doubilet hoopt dat dit soort beelden, die niet iedereen zelf kan zien, een nieuw perspectief bieden op de oceaan en dat die aantonen hoe sterk we verbonden zijn met onze blauwe planeet.
Foto van David Doubilet
Een school scheermesvisjes schiet tevoorschijn uit de lange takken van een rood zweepkoraal in de Kimbe Bay van Papoea-Nieuw-Guinea.
Foto van David Doubilet
Bij het Indonesische eiland Bali gebruikt een chromodoris, een soort zeenaakslak, felle kleuren om aan roofdieren duidelijk te maken dat hij giftig is. Zeenaaktslakken worden ook wel nudibrachia genoemd, naar hun naakte kieuwen. Ze zijn niet erg bekend bij het grote publiek, maar ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de oceaan.
Foto van David Doubilet
Een Afrikaanse olifant gaat kopje onder in het koele water van de Okavangodelta in Botswana. De olifant bleef een paar minuten over de bodem rollen en ging vervolgens op zijn knieën liggen. Het dier stak zijn slagtanden verschillende keren in de zandbodem, totdat het ivoor blonk. Juist dat ivoor is de oorzaak is van het wereldwijde stroopprobleem voor olifanten.
Foto van David Doubilet
Een silhouet van een duiker in de Chandelier Cave van Palau in Micronesië. Duiken in grotten kan gevaar opleveren, maar het geeft onderzoekers ook toegang tot unieke omgevingen, waar soms historische en archeologische voorwerpen te vinden zijn.
Foto van David Doubilet
Een manta doet zich tegoed aan een sterrenstelsel van plankton dat afkomt op onderwaterlichten voor de kust van het district Kona op Hawaï. Het bekijken van manta's is ‘big business’ in Kona. Er wordt wereldwijd veel op de goedaardige dieren gevist, omdat er grote vraag is naar hun kieuwen. Die zouden het bloed kunnen zuiveren, maar daarvoor ontbreekt elk wetenschappelijk bewijs.
Foto van David Doubilet
De SS Nord, een 82 meter lang schip dat olievaten vervoerde, zonk in 1915. Het wrak staat rechtop, in de buurt van Tasmaneiland van de Australische staat Tasmanië.
Foto van David Doubilet
Een kleine horsmakreel zoekt beschutting tegen roofdieren door zich te verstoppen in het doorzichtige scherm van een oorkwal in het koude water bij Tasmanië.
Foto van David Doubilet
Het silhouet van een Bayei-visser in een mokoro, een kano die typisch is voor de streek, werpt een lange schaduw op het water van de Okavangodelta in Botswana.
Foto van David Doubilet
Vier duikers gaan op pad in Ewens Pond, een meer ten zuiden van Mount Gambier in Australië.
Foto van David Doubilet
Een Scarus frenatus, een soort papegaaivis, laat zien dat hij bijna perfecte tanden heeft terwijl hij rust onder een koraalrand bij Heron Island bij het Great Barrier Reef. Papegaaivissen zijn herbivoren die koraal eten vanwege de algen en die zand uitscheiden.
Foto van David Doubilet
Een spitssnuitkrokodil is 's nachts op pad tussen de mangroves van het nationale park Jardines de la Reina in Cuba. Deze oude reptielen worden ook wel de ingenieurs van de mangroven genoemd, omdat ze kanalen maken en onderhouden als ze zich in het gebied bewegen. Dat is gunstig voor de circulatie van water en voedingsstoffen.
Foto van David Doubilet
Een drietal bedreigde onechte karetschildpadden paart op de zeebodem bij Key Largo in het Florida Keys National Marine Sanctuary. Deze schildpadden zijn net als alle andere zeeschildpadden een bedreigde diersoort, hoewel pogingen tot behoud van de soort inmiddels vruchten afwerpen.
Foto van David Doubilet
Een wolk zilverkleurige aasvissen waaiert als een zwerm vogels uit tussen de mangroves in het nationale park Jardines de la Reina in Cuba. Mangroves vormen centra voor voedsel en vormen een essentiële broedplek voor kwetsbare zeeorganismen.
Foto van David Doubilet
De 13-jarige David Doubilet gaat op de foto met het wetsuit en de harpoen die hij voor zijn verjaardag kreeg.
Foto van David Doubilet
David Doubilet terwijl hij ijsbergen fotografeert bij Ittoqqortoormiit, een plaats in Oost Groenland.
Foto van David Doubilet