Skip to Content

Baanbrekende foto’s van de oceaan voegen twee werelden samen

De ‘boven- en onderwaterfoto’s’ van fotograaf David Doubilet laten de oceaan zien zoals de meeste mensen die nooit zullen ervaren.
Twee vissers  vader en zoon  glijden in een houten uitleggerkano over een ondiep koraalrif in de luwte van een eilandje in de Kimbe Bay bij PapoeaNieuwGuinea De Kimbe Bay is een diep bassin met onderzeese bergen die worden bekroond door koraalatollen en omringd door gezonde barrireriffen De regio maakt deel uit van de Koraaldriehoek een groot gebied in de Stille Oceaan dat bekendstaat als hotspot van mariene biodiversiteitpinterest icon
David Doubilet
1
Twee vissers  vader en zoon  glijden in een houten uitleggerkano over een ondiep koraalrif in de luwte van een eilandje in de Kimbe Bay bij PapoeaNieuwGuinea De Kimbe Bay is een diep bassin met onderzeese bergen die worden bekroond door koraalatollen en omringd door gezonde barrireriffen De regio maakt deel uit van de Koraaldriehoek een groot gebied in de Stille Oceaan dat bekendstaat als hotspot van mariene biodiversiteit
David Doubilet
Twee vissers – vader en zoon – glijden in een houten uitleggerkano over een ondiep koraalrif in de luwte van een eilandje in de Kimbe Bay bij Papoea-Nieuw-Guinea. De Kimbe Bay is een diep bassin met onderzeese bergen die worden bekroond door koraalatollen en omringd door gezonde barrièreriffen. De regio maakt deel uit van de ‘Koraaldriehoek’, een groot gebied in de Stille Oceaan dat bekendstaat als hotspot van mariene biodiversiteit.
2
Voor de kust van Danco Island bij Antarctica rust een groep stormband en ezelspinguns uit op een kleine ijsschots of bergy bit De pinguns keken argwanend toe toen de fotograaf al snorkelend rond hun bevroren eilandje zwom
David Doubilet
Voor de kust van Danco Island bij Antarctica rust een groep stormband- en ezelspinguïns uit op een kleine ijsschots of ‘bergy bit’. De pinguïns keken argwanend toe toen de fotograaf al snorkelend rond hun bevroren eilandje zwom.
3
Voor de kust van Nengo Nengo in FransPolynesi zwemt een pas uit het ei gekropen soepschildpadje richting de relatieve veiligheid van de open oceaan
David Doubilet
Voor de kust van Nengo Nengo in Frans-Polynesië zwemt een pas uit het ei gekropen soepschildpadje richting de relatieve veiligheid van de open oceaan.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Voor de kust van het eiland Gam in de Indonesische archipel Raja Ampat vaart een visser de ondergaande zon tegemoet boven een zwerm oorkwallen
David Doubilet
Voor de kust van het eiland Gam in de Indonesische archipel Raja Ampat vaart een visser de ondergaande zon tegemoet boven een zwerm oorkwallen.
5
Afstammelingen van de legendarische zeevaarders van het atol Satawal spelen in het warme water voor de kust van de Carolinen in de Federale Staten van Micronesi
David Doubilet
Afstammelingen van de legendarische zeevaarders van het atol Satawal spelen in het warme water voor de kust van de Carolinen, in de Federale Staten van Micronesië.
6
Een zadelrobpup wacht totdat zijn moeder terugkeert op het pakijs rond Magdalen Island in de SaintLawrencebaai in het Canadese Quebec De jongen zijn afhankelijk van stabiel pakijs dat hun gewicht kan dragen zolang ze nog niet kunnen zwemmen Door temperaturen die hoger liggen dan het langjarig gemiddelde worden ijsplatforms verzwakt en breken op tijdens stormen wat tot een hoger sterftecijfer onder de pups leidt
David Doubilet
Een zadelrobpup wacht totdat zijn moeder terugkeert op het pakijs rond Magdalen Island in de Saint-Lawrencebaai, in het Canadese Quebec. De jongen zijn afhankelijk van stabiel pakijs dat hun gewicht kan dragen zolang ze nog niet kunnen zwemmen. Door temperaturen die hoger liggen dan het langjarig gemiddelde worden ijsplatforms verzwakt en breken op tijdens stormen, wat tot een hoger sterftecijfer onder de pups leidt.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In het Parque Nacional Jardines de la Reina aan de kust van Cuba is een spitssnuitkrokodil op patrouille in een mangrovegeul Het zeereservaat omvat een archipel van kleine eilandjes koraalriffen en mangrovebossen die gezonde populaties van grote roofdieren en vissen onderhouden
David Doubilet
In het Parque Nacional Jardines de la Reina aan de kust van Cuba is een spitssnuitkrokodil op patrouille in een mangrovegeul. Het zeereservaat omvat een archipel van kleine eilandjes, koraalriffen en mangrovebossen die gezonde populaties van grote roofdieren en -vissen onderhouden.
8
In de buurt van het Rode Eiland in het Groenlandse fjord Scoresbysund glanst een ijsberg in de late middagzon IJsbergen zijn een goede metafoor voor de wereldzeen slechts een fractie ervan is zichtbaar met het blote oog
David Doubilet
In de buurt van het Rode Eiland in het Groenlandse fjord Scoresbysund glanst een ijsberg in de late middagzon. IJsbergen zijn een goede metafoor voor de wereldzeeën: slechts een fractie ervan is zichtbaar met het blote oog.
9
Afgesleten vulkanische bergen rijzen in de verte op achter een inheemse lipvis Coris bulbifrons die boven het zuidelijkste koraalrif ter wereld zwemt Het rif rond het Australische Lord Howe Island in de Tasmanzee is een UnescoWereldnatuurerfgoed
David Doubilet
Afgesleten vulkanische bergen rijzen in de verte op achter een inheemse lipvis (Coris bulbifrons) die boven het zuidelijkste koraalrif ter wereld zwemt. Het rif rond het Australische Lord Howe Island in de Tasmanzee is een Unesco-Wereldnatuurerfgoed.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In de Belle Isle Strait bij Raleigh op het Canadese Newfoundland haalt een groep vissers een fuik met haring op
David Doubilet
In de Belle Isle Strait bij Raleigh op het Canadese Newfoundland haalt een groep vissers een fuik met haring op.
11
Steile rotswanden rijzen ruim zeshonderd meter hoog op boven de Western Brook Pond een fjord in het Gros Morne National Park Het park op Newfoundland is een UnescoWereldnatuurerfgoed
David Doubilet
Steile rotswanden rijzen ruim zeshonderd meter hoog op boven de Western Brook Pond, een fjord in het Gros Morne National Park. Het park op Newfoundland is een Unesco-Wereldnatuurerfgoed.
12
In het avondschemer breken kristalheldere golven boven een groep citroenhaaien voor de kust van de Bahamas In de wateren van de archipel is de vangst verkoop import en export van haaien verboden wat het gebied tot een toevluchtsoord voor deze dieren maakt
David Doubilet
In het avondschemer breken kristalheldere golven boven een groep citroenhaaien voor de kust van de Bahama’s. In de wateren van de archipel is de vangst, verkoop, import en export van haaien verboden, wat het gebied tot een toevluchtsoord voor deze dieren maakt.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Dennenwouden verrijzen boven een gele haarkwal die zich voedt in een ondiepe baai van de Bonne Bay Fjord in het Gros Morne National Park op Newfoundland
David Doubilet
Dennenwouden verrijzen boven een gele haarkwal die zich voedt in een ondiepe baai van de Bonne Bay Fjord in het Gros Morne National Park op Newfoundland.
14
De Scoresbysund aan de oostkust van Groenland is het grootste fjord ter wereld Afkalvende rivieren van gletsjerijs produceren ijsbergen die eenmaal in zee door wind en water tot voortdurend veranderende beeldhouwwerken worden geboetseerd
David Doubilet
De Scoresbysund aan de oostkust van Groenland is het grootste fjord ter wereld. Afkalvende rivieren van gletsjerijs produceren ijsbergen die eenmaal in zee door wind en water tot voortdurend veranderende beeldhouwwerken worden geboetseerd.
15
Een visser in PapoeaNieuwGuinea staat op een kleine uitleggerkano boven een school visjes in de Indonesische archipel Raja Ampat een van de hoekstenen van de Koraaldriehoek
David Doubilet
Een visser in Papoea-Nieuw-Guinea staat op een kleine uitleggerkano boven een school visjes in de Indonesische archipel Raja Ampat, een van de hoekstenen van de Koraaldriehoek.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder