Dieren en plastic: een verontrustende combinatie
Gepubliceerd 24 sep. 2018 16:49 CEST, Geüpdatet 23 nov. 2018 13:53 CET

Een walvishaai zwemt langs een plastic zak in de Golf van Aden bij Jemen. Hoewel walvishaaien de grootste vissen in de zee zijn, lopen ook zij gevaar door het inslikken van kleine plasticdeeltjes.
Foto door Thomas P Peschak, National Geographic Creative
Zeeflora hecht zich rond het wateroppervlak aan plastic verpakkingsmateriaal. Daaronder zwemt een groene zeeschildpad weg van het afval.
Foto door Steve de Neef, National Geographic Creative
Een grijze prieelvogel heeft in de deelstaat Queensland in Australië zijn nest versierd met glasscherven, plastic speelgoed en ander afval.
Foto door Tim Lamán, National Geographic Creative
Een wolkrab draagt een doorzichtig stuk plastic over zijn pantser in Edithburgh in Australië. Van oudsher deden wolkrabben, die ook wel sponskrabben worden genoemd, een spons over hun pantser, bij wijze van camouflage. Deze kunstmatige bedekking biedt niet de gewenste bescherming tegen roofdieren.
Foto door Fred Bavendam, Minden Pictures, National Geographic Creative
Lege flessen en potten van glas en plastic spoelen aan en vervuilen het leefgebied van een zeeleguaan op het eiland Santa Cruz dat onderdeel uitmaakt van de Galápagoseilanden nabij Ecuador. Die eilanden zijn de enige plek op aarde waar zeeleguanen voorkomen.
Foto door Tui De Roy, Minden Pictures, National Geographic Creative
Een stel nieuwsgierige resusapen bekijkt een weggegooide plastic fles bij de Pashupatinath tempel in Kathmandu in Nepal.
Foto door Pete Ryan, National Geographic Creative
Een zwartvoetalbatros probeert plasticafval te verorberen op de Hawaïaanse Leeward Islands. Zeevogels zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van de oceanen, die vervuild zijn door plastic.
Foto door Frans Lanting, National Geographic Creative
Een laysanalbatros en kuiken zitten naast een berg uitgebraakt plasticafval. Vogels met een kleinere krop kunnen het onverteerbare plastic niet opbraken, waardoor het afval een groter gevaar voor ze vormt.
Foto door Frans Lanting, National Geographic Creative
Een tuimelaar speelt in Hawaï met een plastic sixpack-ring. Dergelijke verpakkingen zijn gevaarlijk voor jonge zeedieren, die erin kunnen stikken of erdoor verminkt kunnen raken.
Foto door Flip Nicklin, Minden Pictures, National Geographic Creative
Een troep hyena's doorzoekt een afvalberg op de vuilstort van de stad Mek’ele in Ethiopië. Tussen de voedselresten en botten die mensen weg hebben gegooid, zitten ook stukken plastic.
Foto door Karine Aigner