Skip to Content

De strijd om het Amerikaanse Westen: bedreigd cultureel erfgoed

Rotskunst laat zien dat er in Bears Ears eeuwenlang inheemsAmerikaanse volken hebben geleefd Deze kunst is gemaakt door Nomadische jagerverzamelaars uit de archasche periode tot de komst van de landbouw rond 1500 vChr Basketmakers de eerste sedentaire boeren tussen 500 vChr en 750 nChr Pueblovolken die rotswandwoningen bouwden maar de regio eind 13de eeuw verlieten en Ute en Navajo die later vanuit het noorden kwamen en nooit meer zijn weggegaanHet eerste paneel dat een menselijke figuur lijkt voor te stellen stamt vermoedelijk uit de archasche periode tussen 6000 en 2000 vChrpinterest icon
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Rotskunst laat zien dat er in Bears Ears eeuwenlang inheemsAmerikaanse volken hebben geleefd Deze kunst is gemaakt door Nomadische jagerverzamelaars uit de archasche periode tot de komst van de landbouw rond 1500 vChr Basketmakers de eerste sedentaire boeren tussen 500 vChr en 750 nChr Pueblovolken die rotswandwoningen bouwden maar de regio eind 13de eeuw verlieten en Ute en Navajo die later vanuit het noorden kwamen en nooit meer zijn weggegaanHet eerste paneel dat een menselijke figuur lijkt voor te stellen stamt vermoedelijk uit de archasche periode tussen 6000 en 2000 vChr
Rotskunst laat zien dat er in Bears Ears eeuwenlang inheems-Amerikaanse volken hebben geleefd. Deze kunst is gemaakt door: Nomadische jager-verzamelaars uit de archaïsche periode (tot de komst van de landbouw rond 1500 v.Chr.); Basket-makers, de eerste sedentaire boeren (tussen 500 v.Chr. en 750 n.Chr.); Pueblovolken die rotswandwoningen bouwden maar de regio eind 13de eeuw verlieten; en Ute en Navajo die later vanuit het noorden kwamen en nooit meer zijn weggegaan. Het eerste paneel, dat een menselijke figuur lijkt voor te stellen, stamt vermoedelijk uit de archaïsche periode (tussen 6000 en 2000 v.Chr.).
2
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel zijn het werk van de Basketmakers  de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel, zijn het werk van de Basketmakers – de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten.
3
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel zijn het werk van de Basketmakers  de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel, zijn het werk van de Basketmakers – de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel zijn het werk van de Basketmakers  de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel, zijn het werk van de Basketmakers – de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten.
5
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel zijn het werk van de Basketmakers  de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten
De vier panelen van het kleurige masker tot de vogel, zijn het werk van de Basketmakers – de archeologische benaming voor volken die ook fraaie manden maakten.
6
Dit paneel is waarschijnlijk vr 1300 gemaakt door het Pueblovolk
Dit paneel is waarschijnlijk vóór 1300 gemaakt door het Pueblovolk.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Dit paneel heet in de Navajotaal Tse Hone rots die een verhaal vertelt
Dit paneel heet in de Navajo-taal Tse’ Hone, ‘rots die een verhaal vertelt’.
8
Dit paneel is waarschijnlijk vr 1300 gemaakt door het Pueblovolk
Dit paneel is waarschijnlijk vóór 1300 gemaakt door het Pueblovolk.
9
Het paard met ruiter is van het Utevolk
Het paard met ruiter is van het Ute-volk.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Dit paneel laat een zeldzame gemaskerde bovennatuurlijke danser zien van de NavajoYeibichai
Dit paneel laat een zeldzame gemaskerde, bovennatuurlijke danser zien van de Navajo-Yeibichai.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder