Skip to Content

Eeuwenoude paleiswachten bleven bewaard dankzij termietenpoep

Deze 750 jaar oude standbeelden hielden ooit de wacht aan weerszijden van een ceremonile gang die toegang bood tot het paleis van Utz An op de archeologische vindplaats Chan Chan in Perupinterest icon
Ministry of Culture
1
Deze 750 jaar oude standbeelden hielden ooit de wacht aan weerszijden van een ceremonile gang die toegang bood tot het paleis van Utz An op de archeologische vindplaats Chan Chan in Peru
Ministry of Culture
Deze 750 jaar oude standbeelden hielden ooit de wacht aan weerszijden van een ceremoniële gang die toegang bood tot het paleis van Utz An, op de archeologische vindplaats Chan Chan in Peru.
2
De zestig centimeter hoge standbeelden waren voorzien van kleimaskers maar de archeologen ontdekten dat de houten beelden grotendeels waren opgegeten door termieten  en in hun uitwerpselen waren gekopieerd
Ministry of Culture
De zestig centimeter hoge standbeelden waren voorzien van kleimaskers, maar de archeologen ontdekten dat de houten beelden grotendeels waren opgegeten door termieten – en in hun uitwerpselen waren ‘gekopieerd’.
3
Het feit dat de standbeelden eeuwenlang bewaard zijn gebleven is opmerkelijk De onderzoekers moeten de fragiele objecten nu voor het nageslacht proberen te bewaren
Ministry of Culture
Het feit dat de standbeelden eeuwenlang bewaard zijn gebleven, is opmerkelijk. De onderzoekers moeten de fragiele objecten nu voor het nageslacht proberen te bewaren.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De ontdekking werd gedaan in het paleis van Utz An het grootste bouwwerk van adobe in de oude Chimhoofdstad Chan Chan in het noorden van Peru
Ministry of Culture
De ontdekking werd gedaan in het paleis van Utz An, het grootste bouwwerk van adobe in de oude Chimú-hoofdstad Chan Chan, in het noorden van Peru.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Een bosbrand in Calistoga Californi geeft de lucht een oranje gloed Uit nieuw onderzoek blijkt dat hitte as en andere deeltjes van branden zoals deze van invloed kunnen zijn op weerpatronen in de buurt en op grote afstand

Bosbranden kunnen destructieve stormen een half continent verderop versterken

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder