Skip to Content

Inheemse Amerikanen vertellen hún verhaal

Kaska Dena en Joods  Sasha Taqseblu LaPointe schreef het boek Little Boats over haar bestaan als halfbloed in een reservaat Ze kreeg er te maken met seksueel geweld maar vond kracht in haar afkomst Ze is genoemd naar haar overgrootmoeder stamoudere en schrijver Vi Taqseblu Hilbert die de taal van haar volk wilde verspreiden over de Pacific Northwest LaPointe die behoort tot de Coast Salish verwant aan de Nooksack en Upper Skagit zegt Ondanks wat wij inheemse vrouwen hebben doorstaan gaan we met opgeheven hoofd door het leven We kijken recht de lens in alsof we zeggen we zijn er nog we zijn niet onzichtbaar Dit portret in ferrotypie een oud proced is onderdeel van het project An Exploration of Resilience van fotograaf Kali Spitzerpinterest icon
Kali Spitzer
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Kaska Dena en Joods  Sasha Taqseblu LaPointe schreef het boek Little Boats over haar bestaan als halfbloed in een reservaat Ze kreeg er te maken met seksueel geweld maar vond kracht in haar afkomst Ze is genoemd naar haar overgrootmoeder stamoudere en schrijver Vi Taqseblu Hilbert die de taal van haar volk wilde verspreiden over de Pacific Northwest LaPointe die behoort tot de Coast Salish verwant aan de Nooksack en Upper Skagit zegt Ondanks wat wij inheemse vrouwen hebben doorstaan gaan we met opgeheven hoofd door het leven We kijken recht de lens in alsof we zeggen we zijn er nog we zijn niet onzichtbaar Dit portret in ferrotypie een oud proced is onderdeel van het project An Exploration of Resilience van fotograaf Kali Spitzer
Kali Spitzer
Kaska Dena en Joods // Sasha Taqseblu LaPointe schreef het boek Little Boats over haar bestaan als halfbloed in een reservaat. Ze kreeg er te maken met seksueel geweld, maar vond kracht in haar afkomst. Ze is genoemd naar haar overgrootmoeder, stamoudere en schrijver Vi Taqseblu Hilbert, die de taal van haar volk wilde verspreiden over de Pacific North-west. LaPointe (die behoort tot de Coast Salish, verwant aan de Nooksack en Upper Skagit) zegt: ‘Ondanks wat wij inheemse vrouwen hebben doorstaan, gaan we met opgeheven hoofd door het leven. We kijken recht de lens in, alsof we zeggen: we zijn er nog, we zijn niet onzichtbaar.’ Dit portret in ferrotypie, een oud procedé, is onderdeel van het project An Exploration of Resilience van fotograaf Kali Spitzer.
2
Navajo Iers Welsh  Enoch Kelly Haney is een gevierd kunstenaar Hij was stamhoofd van de Seminole Nation en werkte aan het gerechtshof van de staat Oklahoma The Guardian een beeld dat Haney maakte van tweeduizend kilo brons prijkt op de koepel van het Oklahoma State Capitol Omdat hij eens iets anders wilde dan een traditioneel portret experimenteerde fotograaf Will Wilson met combinaties van oude en nieuwe technieken ferrotype en augmented reality AR Als onderdeel van Wilsons serie Talking Tintypes heeft Haneys portret met behulp van AR een stem gekregen Scan de foto met de Layarapp om hem te horen spreken
Will Wilson
Navajo, Iers, Welsh // Enoch Kelly Haney is een gevierd kunstenaar. Hij was stamhoofd van de Seminole Nation en werkte aan het gerechtshof van de staat Oklahoma. The Guardian, een beeld dat Haney maakte van tweeduizend kilo brons, prijkt op de koepel van het Oklahoma State Capitol. Omdat hij eens iets anders wilde dan een traditioneel portret, experimenteerde fotograaf Will Wilson met combinaties van oude en nieuwe technieken: ferrotype en augmented reality (AR). Als onderdeel van Wilsons serie Talking Tintypes heeft Haneys portret met behulp van AR een ‘stem’ gekregen. Scan de foto met de Layar-app om hem te horen spreken.
3
Swinomish en Tulalip  Atletiektalent Hannah Tomeo verwant aan de stammen Colville Yakima Nez Perc Sioux en de inwoners van Samoa is tweedejaars aan de Portland State University in Oregon Tomeo die werd gekozen tot Northwest Idian Youth Conference Princess 201617 poseert op het grondgebied van de Methow een van de twaalf stammen die samen de Confederated Tribes of the Colville Reservation vormen Tomeo zegt dat coaches en leraren haar de atletiek uit het hoofd probeerden te praten Ze gaven af op inheemse Amerikanen maar Tomeo was vastberaden de beste atlete van haar school te worden De foto is onderdeel van Project 562 van Matika Wilbur die portretten en verhalen van inheemse volken in de Verenigde Staten verzamelt
Matika Wilbur
Swinomish en Tulalip // Atletiektalent Hannah Tomeo, verwant aan de stammen Colville, Yakima, Nez Percé, Sioux en de inwoners van Samoa, is tweedejaars aan de Portland State University in Oregon. Tomeo, die werd gekozen tot Northwest Idian Youth Conference Princess 2016-’17, poseert op het grondgebied van de Methow, een van de twaalf stammen die samen de Confederated Tribes of the Colville Reservation vormen. Tomeo zegt dat coaches en leraren haar de atletiek uit het hoofd probeerden te praten. Ze gaven af op inheemse Amerikanen, maar Tomeo was vastberaden de beste atlete van haar school te worden. De foto is onderdeel van Project 562 van Matika Wilbur, die portretten en verhalen van inheemse volken in de Verenigde Staten verzamelt.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Inupiat  Inuit Jonas Mackenzie muzikant zanger en liefhebber van rocknroll blues en klassieke countrymuziek poseerde in 2015 voor de middelbare school van Kaktovik Alaska voor het project I Am Inuit Fotograaf Brian Adams wilde via beelden en persoonlijke verhalen de mensen dichter bij de Inuit en hun cultuur brengen Als halfbloedInuk in een overwegend blank plaatsje had ik snel door dat de gemeenschap haar mening over mij allang klaar had Ik was een van zijn cultuur afgesneden eskimo maar werd niettemin verondersteld te weten hoe muktuk smaakt  ook al lag het dorp van waaruit mijn vader op walvisjacht ging bijna duizend kilometer verderop
Brian Adams
Inupiat // Inuit Jonas Mackenzie, muzikant, zanger en liefhebber van rock-’n-roll, blues en klassieke countrymuziek, poseerde in 2015 voor de middelbare school van Kaktovik (Alaska) voor het project I Am Inuit. Fotograaf Brian Adams wilde via beelden en persoonlijke verhalen de mensen dichter bij de Inuit en hun cultuur brengen. ‘Als halfbloed-Inuk in een overwegend blank plaatsje had ik snel door dat de gemeenschap haar mening over mij allang klaar had. Ik was een van zijn cultuur afgesneden eskimo, maar werd niettemin verondersteld te weten hoe muktuk smaakt – ook al lag het dorp van waaruit mijn vader op walvisjacht ging bijna duizend kilometer verderop.’
5
Inupiat  Will Kusiq Bean verwant aan de Inupiat Aleoeten Yupik en Athabaska woont in Anchorage Alaska Jenny Irene Miller maakte de foto voor de portretserie Continuous over genderdiversiteit seksuele voorkeur en trots om de inheemse LHBTQ2 te helpen hun geaardheid te omarmen 2 staat voor tweezielenidentiteit voor inheemsen die een mannelijke n een vrouwelijke ziel ervaren het plusteken staat voor acceptatie van iedereen Door onze zichtbaarheid te vergroten hoop ik dat andere inheemse LHBTQ2 in Alaska hun identiteit makkelijker omarmen zegt Bean Het duurde lang voor ik mijn homoseksualiteit en achtergrond als inheemse Alaskaan met elkaar kon rijmen Nu ben ik trots deel uit te maken van die twee gemeenschappen
Jenny Irene Miller
Inupiat // Will ‘Kusiq’ Bean, verwant aan de Inupiat, Aleoeten, Yupik en Athabaska, woont in Anchorage, Alaska. Jenny Irene Miller maakte de foto voor de portretserie Continuous, over genderdiversiteit, seksuele voorkeur en trots, om de inheemse LHBTQ2+ te helpen hun geaardheid te omarmen. (‘2’ staat voor ‘tweezielenidentiteit’, voor inheemsen die een mannelijke én een vrouwelijke ziel ervaren; het plusteken staat voor acceptatie van iedereen.) ‘Door onze zichtbaarheid te vergroten hoop ik dat andere inheemse LHBTQ2 in Alaska hun identiteit makkelijker omarmen,’ zegt Bean. ‘Het duurde lang voor ik mijn homoseksualiteit en achtergrond als inheemse Alaskaan met elkaar kon rijmen. Nu ben ik trots deel uit te maken van die twee gemeenschappen.’

Fotografie

afbeelding in het zuidoosten van turkije, waar tientallen dorpen onder water verdwijnen door de aanleg van een stuwdam

Stuwmeren in Turkije slokken tientallen dorpen op

in de noordindiase regio ladakh torent een enorme toren van ijs een zogenaamde ijsstoepa hoog boven een man uit terwijl het sneeuwpak in het hooggebergte steeds sneller afsmelt en gletsjers zich terugtrekken worden dit soort stoepas opgebouwd om water in bevroren vorm op te slaan met deze 335 meter hoge ijstoren bij het dorp shara phuktsey wonnen de dorpelingen de prijs voor de beste ijsstoepa het bouwwerk bevat zevenenhalf miljoen liter water waarmee akkers rond vier dorpen gerrigeerd kunnen worden

Van wanhoop tot hoop: de klimaatcrisis in beeld

Verveling is normaal in de tunnels aangezien er weinig te doen is naast het gebruiken van drugs Maar Catalina schreef ook graag

Catalina leefde in de tunnels onder Boekarest

This is an image

Zo zwaar is de Yukon Quest sledehondenrace

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder