Skip to Content

Verbluffende foto's van supernova's

Op deze afbeelding uit 1991 is een klein stukje te zien van een supernovarest uit de Sluiernevel De formatie die hier te zien is is de buitenste rand van een uitdijende explosiegolf van een enorme supernova die ongeveer 15000 jaar geleden plaatsvond De explosiegolf botst op wolken interstellair gas waardoor dit opgloeit en informatie prijsgeeft over de samenstelling van het gaspinterest icon
J. J. Hester Arizona State University, NASA
Advertentie - Lees hieronder verder
1
Op deze afbeelding uit 1991 is een klein stukje te zien van een supernovarest uit de Sluiernevel De formatie die hier te zien is is de buitenste rand van een uitdijende explosiegolf van een enorme supernova die ongeveer 15000 jaar geleden plaatsvond De explosiegolf botst op wolken interstellair gas waardoor dit opgloeit en informatie prijsgeeft over de samenstelling van het gas
J. J. Hester Arizona State University, NASA
Op deze afbeelding uit 1991 is een klein stukje te zien van een supernovarest uit de Sluiernevel. De formatie die hier te zien is, is de buitenste rand van een uitdijende explosiegolf van een enorme supernova die ongeveer 15.000 jaar geleden plaatsvond. De explosiegolf botst op wolken interstellair gas waardoor dit opgloeit en informatie prijsgeeft over de samenstelling van het gas.
2
Een ring van gloeiend restmateriaal vormt een cirkel rond de rest van supernova 1987A in het sterrenstelsel Grote Magelhaense Wolk Deze kosmische parelketting is ongeveer 14 lichtjaar in doorsnede Het materiaal werd vermoedelijk duizenden jaren geleden door de ster verspreid toen die begon ineen te storten Het restmateriaal werd door de explosiegolf tot ongeveer 11100 graden Celsius verhit toen de ster explodeerde De verwachting is dat supernova 1987A nog tientallen jaren zal blijven gloeien
NASA and ESA
Een ring van gloeiend restmateriaal vormt een cirkel rond de rest van supernova 1987A in het sterrenstelsel Grote Magelhaense Wolk. Deze kosmische parelketting is ongeveer 1,4 lichtjaar in doorsnede. Het materiaal werd vermoedelijk duizenden jaren geleden door de ster verspreid, toen die begon ineen te storten. Het restmateriaal werd door de explosiegolf tot ongeveer 11.100 graden Celsius verhit toen de ster explodeerde. De verwachting is dat supernova 1987A nog tientallen jaren zal blijven gloeien.
3
Een onstuimige en vlammende massa gas en stof gloeit op binnen een supernovarest Het object met de naam N 63A is wat overbleef van een enorme ster die explodeerde en gaswolken verspreidde in een toch al turbulent gebied N 63A ligt in een gebied in de Grote Magelhaense Wolk waar nieuwe sterren ontstaan De Grote Magelhaense Wolk is een onregelmatig sterrenstelsel dat op zon 169000 lichtjaar van de Melkweg ligt
NASA, JPL Cal-tech, cxc, NOAO, Aura, Nsf
Een onstuimige en vlammende massa gas en stof gloeit op binnen een supernovarest. Het object, met de naam N 63A, is wat overbleef van een enorme ster die explodeerde en gaswolken verspreidde in een toch al turbulent gebied. N 63A ligt in een gebied in de Grote Magelhaense Wolk waar nieuwe sterren ontstaan. De Grote Magelhaense Wolk is een onregelmatig sterrenstelsel dat op zo'n 169.000 lichtjaar van de Melkweg ligt.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Dit beeld van de Hubbleruimtetelescoop is een intieme weergave van de verzwakte restanten van supernova Cassiopeia A Dit bolvormige object is tot op heden de jongste supernovarest die in de Melkweg werd gevonden Dit beeld is samengesteld uit achttien verschillende opnamen van de Advanced Camera for Surveys ACS aan boord van de Hubble
NASA, Esa, & Hubble Heritage Team
Dit beeld van de Hubble-ruimtetelescoop is een intieme weergave van de verzwakte restanten van supernova Cassiopeia A. Dit bolvormige object is tot op heden de jongste supernovarest die in de Melkweg werd gevonden. Dit beeld is samengesteld uit achttien verschillende opnamen van de Advanced Camera for Surveys (ACS) aan boord van de Hubble.
Watch Next
 
preview for Wetenschap - Curated

Wetenschap

Onderzoekers nemen monsters van de maaginhoud van tzi de Ijsman om precies te kunnen bepalen uit welke plantaardige en dierlijke ingredinten zijn laatste maaltijd bestond

5 verrassende feiten over Ötzi de ijsmummie

saturnus en zijn iconische ringenstelsel

Het ontstaan van Saturnus' iconische ringen

perseverance rover op mars

Alles wat je wil weten over Mars

op een angiogram die door personeel van het universitair ziekenhuis van de university of virginia is afgenomen is het bloedvatenstelsel in de hersenen van een patint te zien hoofdpijn die ontstaat na besmetting met het sarscov2virus kan het gevolg zijn van een aantasting op microvasculair niveau van de drielingzenuw

Dit zijn de oorzaken van hoofdpijn bij corona

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder