Skip to Content

11x zichtbare klimaatverandering

Een ijsberg smelt in wateren voor de kust van Antarctica Het tempo waarin dit continent zijn ijs kwijtraakt is aanzienlijk gestegenpinterest icon
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
1
Een ijsberg smelt in wateren voor de kust van Antarctica Het tempo waarin dit continent zijn ijs kwijtraakt is aanzienlijk gestegen
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
Een ijsberg smelt in wateren voor de kust van Antarctica. Het tempo waarin dit continent zijn ijs kwijtraakt, is aanzienlijk gestegen.
2
Door de stijging van de zeespiegel worden de Everglades in Florida bedreigd door binnentrekkend zeewater Inheemse planten en dieren hebben moeite zich aan het veranderende milieu aan te passen
Keith Ladzinski, Nat Geo Image Collection
Door de stijging van de zeespiegel worden de Everglades in Florida bedreigd door binnentrekkend zeewater. Inheemse planten en dieren hebben moeite zich aan het veranderende milieu aan te passen.
3
Het westen van de VS wordt al jaren geteisterd door droogte Het warme droge weer heeft de intensiteit en verwoestende kracht van natuurbranden vergroot
Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
Het westen van de VS wordt al jaren geteisterd door droogte. Het warme, droge weer heeft de intensiteit en verwoestende kracht van natuurbranden vergroot.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Trossen palmolievruchten worden met de hand geplukt en dan per vrachtwagen naar een fabriek op het vasteland van Maleisi vervoerd waar ze worden verwerkt Oerbossen in de tropen worden gerooid om plaats te maken voor palmolieplantages Wanneer deze bossen verloren gaan wordt de CO2 die in hun plantenweefsel ligt opgeslagen aan de atmosfeer afgegeven waardoor de aarde verder zal opwarmen
Pascal Maitre, Nat Geo Image Collection
Trossen palmolievruchten worden met de hand geplukt en dan per vrachtwagen naar een fabriek op het vasteland van Maleisië vervoerd, waar ze worden verwerkt. Oerbossen in de tropen worden gerooid om plaats te maken voor palmolieplantages. Wanneer deze bossen verloren gaan, wordt de CO2 die in hun plantenweefsel ligt opgeslagen, aan de atmosfeer afgegeven, waardoor de aarde verder zal opwarmen.
5
Op de hoogvlakte van Bolivia controleert een man de uitgedroogde resten van wat ooit het op n na grootste meer van het land was het Poopmeer Als gevolg van droogte en wateronttrekking is het meer opgedroogd
Mauricio Lima, Nat Geo Image Collection
Op de hoogvlakte van Bolivia controleert een man de uitgedroogde resten van wat ooit het op één na grootste meer van het land was, het Poopó-meer. Als gevolg van droogte en wateronttrekking is het meer opgedroogd.
6
De klimaatverandering heeft ook gevolgen voor de flora en fauna van het noordpoolgebied Hoewel wetenschappers niet specifiek kunnen zeggen waardoor deze ene ijsbeer is gestorven waarschuwen experts ervoor dat veel ijsberen moeite hebben voedsel te vinden omdat het pakijs waarop ze gewoonlijk jagen steeds dunner wordt en eerder in het seizoen wegsmelt
Cristina Mittermeier, Nat Geo Image Collection
De klimaatverandering heeft ook gevolgen voor de flora en fauna van het noordpoolgebied. Hoewel wetenschappers niet specifiek kunnen zeggen waardoor deze ene ijsbeer is gestorven, waarschuwen experts ervoor dat veel ijsberen moeite hebben voedsel te vinden omdat het pakijs waarop ze gewoonlijk jagen, steeds dunner wordt en eerder in het seizoen wegsmelt.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Het Urmiameer in Iran is een belangrijke vogelhabitat en toeristische trekpleister Maar door de klimaatverandering en wateronttrekking droogt het meer op
Newsha Tavakolian, Nat Geo Image Collection
Het Urmia-meer in Iran is een belangrijke vogelhabitat en toeristische trekpleister. Maar door de klimaatverandering en wateronttrekking droogt het meer op.
8
De elektriciteitscentrale van Scherer in Juliet Georgia is de grootste kolencentrale van de VS De fabriek verstookt dagelijks 34000 ton steenkool waardoor jaarlijks ruim 25 miljoen ton CO2 in de atmosfeer wordt uitgestoten
Robb Kendrick, Nat Geo Image Collection
De elektriciteitscentrale van Scherer in Juliet, Georgia, is de grootste kolencentrale van de VS. De fabriek verstookt dagelijks 34.000 ton steenkool, waardoor jaarlijks ruim 25 miljoen ton CO2 in de atmosfeer wordt uitgestoten.
9
Het ijs op een bergmeer smelt weg In de hele wereld bevriezen meren steeds minder vaak Binnen enkele tientallen jaren zullen duizenden meren s winters niet meer dichtvriezen
Orsolya Haarberg, Nat Geo Image Collection
Het ijs op een bergmeer smelt weg. In de hele wereld bevriezen meren steeds minder vaak. Binnen enkele tientallen jaren zullen duizenden meren ’s winters niet meer dichtvriezen.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In het Amazonegebied verdwijnt elk jaar een gebied ter grootte van zon n miljoen voetbalvelden aan bos waarvan een groot deel wordt gerooid voor het creren van landbouwgrond Wanneer bossen verloren gaan wordt het CO2 dat in het plantenweefsel ligt opgeslagen aan de atmosfeer afgegeven waardoor de klimaatverandering verder wordt versneld
Frans Lanting, Nat Geo Image Collection
In het Amazonegebied verdwijnt elk jaar een gebied ter grootte van zo’n één miljoen voetbalvelden aan bos, waarvan een groot deel wordt gerooid voor het creëren van landbouwgrond. Wanneer bossen verloren gaan, wordt het CO2 dat in het plantenweefsel ligt opgeslagen aan de atmosfeer afgegeven, waardoor de klimaatverandering verder wordt versneld.
11
In het Glacier National Park ondervinden bossen de gevolgen van lange droge zomers en van het feit dat de sneeuwbedekking vroeger in het jaar wegsmelt De omgevingsstress waaraan de flora in het park wordt blootgesteld wordt versterkt door de klimaatverandering
Keith Ladzinski, Nat Geo Image Collection
In het Glacier National Park ondervinden bossen de gevolgen van lange, droge zomers en van het feit dat de sneeuwbedekking vroeger in het jaar wegsmelt. De omgevingsstress waaraan de flora in het park wordt blootgesteld, wordt versterkt door de klimaatverandering.

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder