11x zichtbare klimaatverandering
Gepubliceerd 8 feb. 2019 15:28 CET

Een ijsberg smelt in wateren voor de kust van Antarctica. Het tempo waarin dit continent zijn ijs kwijtraakt, is aanzienlijk gestegen.
Foto door Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
Door de stijging van de zeespiegel worden de Everglades in Florida bedreigd door binnentrekkend zeewater. Inheemse planten en dieren hebben moeite zich aan het veranderende milieu aan te passen.
Foto door Keith Ladzinski, Nat Geo Image Collection
Het westen van de VS wordt al jaren geteisterd door droogte. Het warme, droge weer heeft de intensiteit en verwoestende kracht van natuurbranden vergroot.
Foto door Paul Nicklen, Nat Geo Image Collection
Trossen palmolievruchten worden met de hand geplukt en dan per vrachtwagen naar een fabriek op het vasteland van Maleisië vervoerd, waar ze worden verwerkt. Oerbossen in de tropen worden gerooid om plaats te maken voor palmolieplantages. Wanneer deze bossen verloren gaan, wordt de CO2 die in hun plantenweefsel ligt opgeslagen, aan de atmosfeer afgegeven, waardoor de aarde verder zal opwarmen.
Foto door Pascal Maitre, Nat Geo Image Collection
Op de hoogvlakte van Bolivia controleert een man de uitgedroogde resten van wat ooit het op één na grootste meer van het land was, het Poopó-meer. Als gevolg van droogte en wateronttrekking is het meer opgedroogd.
Foto door Mauricio Lima, Nat Geo Image Collection
De klimaatverandering heeft ook gevolgen voor de flora en fauna van het noordpoolgebied. Hoewel wetenschappers niet specifiek kunnen zeggen waardoor deze ene ijsbeer is gestorven, waarschuwen experts ervoor dat veel ijsberen moeite hebben voedsel te vinden omdat het pakijs waarop ze gewoonlijk jagen, steeds dunner wordt en eerder in het seizoen wegsmelt.
Foto door Cristina Mittermeier, Nat Geo Image Collection
Het Urmia-meer in Iran is een belangrijke vogelhabitat en toeristische trekpleister. Maar door de klimaatverandering en wateronttrekking droogt het meer op.
Foto door Newsha Tavakolian, Nat Geo Image Collection
De elektriciteitscentrale van Scherer in Juliet, Georgia, is de grootste kolencentrale van de VS. De fabriek verstookt dagelijks 34.000 ton steenkool, waardoor jaarlijks ruim 25 miljoen ton CO2 in de atmosfeer wordt uitgestoten.
Foto door Robb Kendrick, Nat Geo Image Collection
Het ijs op een bergmeer smelt weg. In de hele wereld bevriezen meren steeds minder vaak. Binnen enkele tientallen jaren zullen duizenden meren ’s winters niet meer dichtvriezen.
Foto door Orsolya Haarberg, Nat Geo Image Collection
In het Amazonegebied verdwijnt elk jaar een gebied ter grootte van zo’n één miljoen voetbalvelden aan bos, waarvan een groot deel wordt gerooid voor het creëren van landbouwgrond. Wanneer bossen verloren gaan, wordt het CO2 dat in het plantenweefsel ligt opgeslagen aan de atmosfeer afgegeven, waardoor de klimaatverandering verder wordt versneld.
Foto door Frans Lanting, Nat Geo Image Collection
In het Glacier National Park ondervinden bossen de gevolgen van lange, droge zomers en van het feit dat de sneeuwbedekking vroeger in het jaar wegsmelt. De omgevingsstress waaraan de flora in het park wordt blootgesteld, wordt versterkt door de klimaatverandering.
Foto door Keith Ladzinski, Nat Geo Image Collection
Dit vindt u misschien ook interessant
Fotografie
Luchtfoto’s tonen ‘menselijke planeet’ in al haar pracht en pijn
Milieu
12x spectaculaire foto’s van ijsberen
Milieu
Leer meer over vulkanen overal ter wereld
Milieu
Fotoserie: Diepzeecanyon voor Amerikaanse kust blijkt te bruisen van het leven
Milieu
Deze dieren staan op de lijst met bedreigde soorten