Skip to Content

Een korte (en opmerkelijke) geschiedenis van de ruimteselfie

Jij neemt selfies. We nemen allemaal selfies. Zelfs astronauten en ruimterobotten nemen selfies.
De Japanse astronaut Akihiko Hoshide maakte op 5 september 2012 deze opmerkelijke selfie aan boord van het International Space Station ISS dat zich in een baan om de aarde bevindtpinterest icon
Aki Hoshide, NASA
1
De Japanse astronaut Akihiko Hoshide maakte op 5 september 2012 deze opmerkelijke selfie aan boord van het International Space Station ISS dat zich in een baan om de aarde bevindt
Aki Hoshide, NASA
De Japanse astronaut Akihiko Hoshide maakte op 5 september 2012 deze opmerkelijke selfie aan boord van het International Space Station (ISS), dat zich in een baan om de aarde bevindt.
2
Tijdens een circa zes uur durende ruimtewandeling om de stroomvoorziening van het ISS te upgraden op 22 maart 2019 nam astronaute Anne McClain deze ruimteselfie op een hoogte van 418 kilometer boven de aarde
Anne Mcclain, NASA
Tijdens een circa zes uur durende ruimtewandeling om de stroomvoorziening van het ISS te upgraden, op 22 maart 2019, nam astronaute Anne McClain deze ruimteselfie op een hoogte van 418 kilometer boven de aarde.
3
Op 6 december 2018 nam de Marslander InSight van de NASA na de landing op de Rode Planeet zijn eerste selfie ten voeten uit De opname toont de zonnepanelen en het instrumentendek met daarop wetenschappelijke apparatuur armen met weersensoren en de UHFantenne Deze ruimteselfie werd samengesteld uit elf afzonderlijke opnamen die werden gemaakt door de Instrument Deployment Camera van de lander die zich op de elleboog van zijn robotarm bevindt De beelden werden vervolgens tot een mozaek samengevoegd
NASA, JPL Cal-tech
Op 6 december 2018 nam de Marslander InSight van de NASA na de landing op de Rode Planeet zijn eerste selfie ‘ten voeten uit’. De opname toont de zonnepanelen en het instrumentendek, met daarop wetenschappelijke apparatuur, armen met weersensoren en de UHF-antenne. Deze ruimteselfie werd samengesteld uit elf afzonderlijke opnamen die werden gemaakt door de Instrument Deployment Camera van de lander, die zich op de ‘elleboog’ van zijn robotarm bevindt. De beelden werden vervolgens tot een mozaïek samengevoegd.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Tijdens historisch reparatiewerk aan het hitteschild aan de onderzijde van de spaceshuttle Discovery op 3 augustus 2008 richtte astronaut Steve Robinson de camera op zichzelf Robinson verwijderde enkele voegen die tussen de keramische tegels van het hitteschild uitstaken Het schild wordt in Robinsons vizier weerspiegeld
Steve Robinson, NASA
Tijdens historisch reparatiewerk aan het hitteschild aan de onderzijde van de spaceshuttle Discovery, op 3 augustus 2008, richtte astronaut Steve Robinson de camera op zichzelf. Robinson verwijderde enkele voegen die tussen de keramische tegels van het hitteschild uitstaken. Het schild wordt in Robinsons vizier weerspiegeld.
5
Edwin Buzz Aldrin beweert dat hij tijdens de Gemini XIImissie in 1966 de allereerste ruimteselfie maakte
Buzz Aldrin, NASA
Edwin ‘Buzz’ Aldrin beweert dat hij tijdens de Gemini XII-missie in 1966 de allereerste ruimteselfie maakte.
6
De Marsrover Curiosity van de NASA nam op 12 mei 2019 deze selfie die is samengesteld uit 57 afzonderlijke opnamen van de Mars Hand Lens Imager een enkelvoudige camera aan het uiteinde van de robotarm van de lander De beelden werden tot een panorama samengevoegd en de robotarm werd tijdens de nabewerking uit de foto verwijderd
NASA, JPL Cal-tech, Msss
De Mars-rover Curiosity van de NASA nam op 12 mei 2019 deze selfie, die is samengesteld uit 57 afzonderlijke opnamen van de Mars Hand Lens Imager, een enkelvoudige camera aan het uiteinde van de robotarm van de lander. De beelden werden tot een panorama samengevoegd en de robotarm werd tijdens de nabewerking uit de foto verwijderd.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Astronaut Mike Fossum nam deze selfie tijdens een ruimtewandeling buiten het ISS Zijn reflectie het ruimtestation en de aarde zijn allemaal te zien in het vizier van collegaastronaut Ron Garan
Mike Fossum, NASA, Jsc
Astronaut Mike Fossum nam deze selfie tijdens een ruimtewandeling buiten het ISS. Zijn reflectie, het ruimtestation en de aarde zijn allemaal te zien in het vizier van collega-astronaut Ron Garan.
8
Op weg naar een ontmoeting met een komeet scheerde het ESAruimtevaartuig Rosetta in 2007 op een hoogte van slechts 250 kilometer over het oppervlak van Mars De lander Philae toen nog verbonden met Rosetta maakte deze opname van de acht meter lange zonnepanelen tegen de achtergrond van Mars noordelijk halfrond De opname werd oorspronkelijk in zwartwit genomen en daarna met de rossige kleur van het Martiaanse oppervlak verrijkt
Esa, Rosetta, Philae, CIVA
Op weg naar een ontmoeting met een komeet scheerde het ESA-ruimtevaartuig Rosetta in 2007 op een hoogte van slechts 250 kilometer over het oppervlak van Mars. De lander Philae, toen nog verbonden met Rosetta, maakte deze opname van de acht meter lange zonnepanelen tegen de achtergrond van Mars’ noordelijk halfrond. De opname werd oorspronkelijk in zwartwit genomen en daarna met de rossige kleur van het Martiaanse oppervlak verrijkt.
9
Tijdens de Apollo 12missie in 1969 nam astronaut Charles Conrad deze selfie toen hij zijn reflectie in het vizier van medeastronaut Alan Bean fotografeerde
Charles Conrad, NASA
Tijdens de Apollo 12-missie in 1969 nam astronaut Charles Conrad deze selfie toen hij zijn reflectie in het vizier van mede-astronaut Alan Bean fotografeerde.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In 2013 deelde astronaut Clayton C Anderson deze schaduwselfie die hij in 2007 op een ruimtewandeling buiten het ISS had genomen
Clayon Anderson, NASA
In 2013 deelde astronaut Clayton C. Anderson deze ‘schaduw-selfie’, die hij in 2007 op een ruimtewandeling buiten het ISS had genomen.
11
Astronaut Thomas Marshburn twitterde deze selfie in 2013
Thomas Marshburn, NASA
Astronaut Thomas Marshburn twitterde deze selfie in 2013.
12
Tijdens de Apollo 11missie in 1969 nam astronaut Neil Armstrong deze selfie in het vizier van astronaut Edwin Buzz Aldrin
Neil Armstrong, NASA
Tijdens de Apollo 11-missie in 1969 nam astronaut Neil Armstrong deze selfie in het vizier van astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin.
Watch Next
 
preview for Wetenschap - Curated

Wetenschap

op deze opname van de ruimtetelescoop hubble is het sterrenstelsel markarian 1337 te zien dat zich op zon 120 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt in 2006 observeerden astronomen in dit sterrenstelsel een supernova van het type ia waardoor ze weer enkele gegevens konden verzamelen die nodig zijn om te bepalen hoe snel het heelal momenteel uitdijt

De oerknal: het begin van de tijd en het heelal

de handen van een vrouw van 104 uit okinawa

Dit is waarom ons lichaam veroudert

de melkweg ontvouwt zich boven cathedral rock in sedona arizona

Dit zijn de 8 beste plekken om sterren te kijken

Onderzoekers nemen monsters van de maaginhoud van tzi de Ijsman om precies te kunnen bepalen uit welke plantaardige en dierlijke ingredinten zijn laatste maaltijd bestond

5 verrassende feiten over Ötzi de ijsmummie

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder