Skip to Content

Luchtfoto’s tonen ‘menselijke planeet’ in al haar pracht en pijn

Jarenlang hing fotograaf George Steinmetz onder een deltavlieger (en gebruikte later drones) om zijn verbluffende opnames van de aarde te maken.
Landarbeiders in Al Faw in SaoediArabi werken al tomaten plukkend een gewascirkel af De tomaten worden meteen verpakt voor transportpinterest icon
George Steinmetz
1
Het 302 meter hoge Kingdom Centre weerspiegelt de stad Riyad de hoofdstad van SaoediArabi een koninkrijk dat is gebouwd op reusachtige voorraden goedkope aardolie Toen het gebouw in 2002 werd voltooid was het de hoogste wolkenkrabber van het land nu staat het bouwwerk wat betreft hoogte op de vijfde plaats
George Steinmetz
Het 302 meter hoge Kingdom Centre weerspiegelt de stad Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, een koninkrijk dat is gebouwd op reusachtige voorraden goedkope aardolie. Toen het gebouw in 2002 werd voltooid, was het de hoogste wolkenkrabber van het land; nu staat het bouwwerk wat betreft hoogte op de vijfde plaats.
2
In de Chinese provincie Jiangsu zijn duizenden mensen bijeengekomen voor het jaarlijkse rivierkreeftenfestival in de gemeente Xuyi De zeer voedzame kreeftjes worden sinds de jaren negentig in China gekweekt en als delicatesse steeds populairder De gemeente Xuyi telt inmiddels 13000 hectare aan kweekvijvers Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt want rivierkreeften zijn van nature heel weerbaar
George Steinmetz
In de Chinese provincie Jiangsu zijn duizenden mensen bijeengekomen voor het jaarlijkse rivierkreeftenfestival in de gemeente Xuyi. De zeer voedzame kreeftjes worden sinds de jaren negentig in China gekweekt en als delicatesse steeds populairder. De gemeente Xuyi telt inmiddels 13.000 hectare aan kweekvijvers. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, want rivierkreeften zijn van nature heel weerbaar.
3
Een kleine vijftig kilometer voor de kust van Oregon haalt deCP Alaska Oceaneen lading van 65 ton Pacifische heek op Met zijn 150koppige bemanning kan de 115 meter lange fabriekstrawler zijn vangst aan boord verwerken
George Steinmetz
Een kleine vijftig kilometer voor de kust van Oregon haalt de CP Alaska Oceaneen lading van 65 ton Pacifische heek op. Met zijn 150-koppige bemanning kan de 115 meter lange fabriekstrawler zijn vangst aan boord verwerken.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In het Lege Kwartier een woestijn in het zuiden van SaoediArabi liggen groene gewascirkels elk met een doorsnede van ruim achthonderd meter in het kurkdroge landschap De waterbronnen die deze cirkelirrigatie mogelijk maken zijn soms wel tweehonderd meter diep en bevatten grondwater dat niet meer wordt aangevuld zogenaamd fossiel water dat duizenden jaren geleden als regen op aarde neerdaalde Over zon twintig jaar zullen de bronnen zijn opgedroogd en worden deze akkers weer verlaten en door het woestijnzand heroverd
George Steinmetz
In het Lege Kwartier, een woestijn in het zuiden van Saoedi-Arabië, liggen groene gewascirkels, elk met een doorsnede van ruim achthonderd meter, in het kurkdroge landschap. De waterbronnen die deze cirkelirrigatie mogelijk maken, zijn soms wel tweehonderd meter diep en bevatten grondwater dat niet meer wordt aangevuld: zogenaamd ‘fossiel water’, dat duizenden jaren geleden als regen op aarde neerdaalde. Over zo’n twintig jaar zullen de bronnen zijn opgedroogd en worden deze akkers weer verlaten en door het woestijnzand heroverd.
5
Landarbeiders in Al Faw in SaoediArabi werken al tomaten plukkend een gewascirkel af De tomaten worden meteen verpakt voor transport
George Steinmetz
Landarbeiders in Al Faw, in Saoedi-Arabië, werken al tomaten plukkend een gewascirkel af. De tomaten worden meteen verpakt voor transport.
6
De ochtendzon valt door de rook van brandende bomen in de Mato Grosso in het hart van Brazili Vele duizenden vierkante kilometers bos zijn hier afgebrand en gerooid om het land beschikbaar te maken voor veeboeren en sojaplantages Dankzij overheidsmaatregelen kon de ontbossing in de jaren 2000 aanzienlijk worden teruggedrongen maar sinds 2013 nemen de illegale houtkap en landbouw weer sterk toe
George Steinmetz
De ochtendzon valt door de rook van brandende bomen in de Mato Grosso, in het hart van Brazilië. Vele duizenden vierkante kilometers bos zijn hier afgebrand en gerooid om het land beschikbaar te maken voor veeboeren en sojaplantages. Dankzij overheidsmaatregelen kon de ontbossing in de jaren 2000 aanzienlijk worden teruggedrongen, maar sinds 2013 nemen de illegale houtkap en landbouw weer sterk toe.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In oktober 2017 werd de buitenwijk Coffey Park in het Californische Santa Rosa vrijwel geheel verwoest in de Tubbs Fire Ruim 1400 huizen werden in de as gelegd  ongeveer een kwart van alle woningen die dat jaar in de gemeenten Sonoma en Napa verloren gingen De bosbrand was veroorzaakt door een kortsluiting op een stuk privland Verwacht wordt dat de VS als gevolg van de opwarming van de aarde vaker en door steeds grotere bosbranden zal worden getroffen
George Steinmetz
In oktober 2017 werd de buitenwijk Coffey Park in het Californische Santa Rosa vrijwel geheel verwoest in de Tubbs Fire. Ruim 1400 huizen werden in de as gelegd – ongeveer een kwart van alle woningen die dat jaar in de gemeenten Sonoma en Napa verloren gingen. De bosbrand was veroorzaakt door een kortsluiting op een stuk privéland. Verwacht wordt dat de VS als gevolg van de opwarming van de aarde vaker en door steeds grotere bosbranden zal worden getroffen.
8
In de buurt van Port Angeles in de staat Washington hebben houthakkers smalle boomschermen laten staan om grote stukken gekapt bos aan het zicht te onttrekken Wetenschappers discussiren nog over de vraag welke invloed deze vorm van commercile houtkap op het klimaat heeft door herbebossing zou er uiteindelijk net zoveel kooldioxide worden opgenomen als er oorspronkelijk bij de houtkap was vrijgekomen Maar de grote schade die aan de plaatselijke biodiversiteit wordt toegebracht is onomstreden
George Steinmetz
In de buurt van Port Angeles in de staat Washington hebben houthakkers smalle boomschermen laten staan om grote stukken gekapt bos aan het zicht te onttrekken. Wetenschappers discussiëren nog over de vraag welke invloed deze vorm van commerciële houtkap op het klimaat heeft; door herbebossing zou er uiteindelijk net zoveel kooldioxide worden opgenomen als er oorspronkelijk bij de houtkap was vrijgekomen. Maar de grote schade die aan de plaatselijke biodiversiteit wordt toegebracht, is onomstreden.
9
Op een boerderij van het bedrijf Milk Source in Greenleaf Wisconsin zijn kalveren die met behulp van kunstmatige inseminatie zijn gefokt in 3300 behuizingen ondergebracht Kleine melkveehouderijen in deze Amerikaanse zuivelstaat gaan in recordtempo op de fles en maken plaats voor fabrieksmatige bedrijven als Milk Source die vestigingen in het hele Midwesten van de VS heeft De dieren worden na een half jaar naar een boerderij voor vaarskalveren overgebracht
George Steinmetz
Op een boerderij van het bedrijf Milk Source in Greenleaf, Wisconsin, zijn kalveren die met behulp van kunstmatige inseminatie zijn gefokt, in 3300 behuizingen ondergebracht. Kleine melkveehouderijen in deze Amerikaanse ‘zuivelstaat’ gaan in recordtempo op de fles en maken plaats voor fabrieksmatige bedrijven als Milk Source, die vestigingen in het hele Midwesten van de VS heeft. De dieren worden na een half jaar naar een boerderij voor vaarskalveren overgebracht.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
De ijskap van Groenland smelt snel zowel aan de randen waar stukken ijs in zee afbreken als in het binnenland waar s zomers meren van smeltwater op de ruim drie kilometer dikke ijslaag ontstaan Onderzoekers denken dat vooral bij dat laatste proces veel ijs verloren gaat In 2017 maakten twee glaciologen gebruik van een geconcentreerde kleurstof om uit te zoeken hoe het water van smeltwaterrivieren in de buurt van Ilulissat door gaten in de ijskap moulins naar zee werd afgevoerd Op sommige plekken lijkt dit smeltwater als smeermiddel tussen de ijskap en het kale gesteente eronder te fungeren waardoor de snelheid waarmee het ijs naar zee afglijdt wordt verhoogd Na de Zuidpool is Groenland s werelds grootste opslagplaats van ijs en dus een bron van potentile zeespiegelstijging
George Steinmetz
De ijskap van Groenland smelt snel, zowel aan de randen, waar stukken ijs in zee afbreken, als in het binnenland, waar ’s zomers meren van smeltwater op de ruim drie kilometer dikke ijslaag ontstaan. Onderzoekers denken dat vooral bij dat laatste proces veel ijs verloren gaat. In 2017 maakten twee glaciologen gebruik van een geconcentreerde kleurstof om uit te zoeken hoe het water van smeltwaterrivieren in de buurt van Ilulissat door gaten in de ijskap (moulins) naar zee werd afgevoerd. Op sommige plekken lijkt dit smeltwater als ‘smeermiddel’ tussen de ijskap en het kale gesteente eronder te fungeren, waardoor de snelheid waarmee het ijs naar zee afglijdt, wordt verhoogd. Na de Zuidpool is Groenland ’s werelds grootste opslagplaats van ijs en dus een bron van potentiële zeespiegelstijging.
11
Op Deception Island onderdeel van de South Shetland Islands voor de noordkust van het Antarctisch Schiereiland waggelen stormbandpinguns naar hun broedplaats in Baily Head de caldera van een actieve vulkaan In het broedseizoen pendelen de vogels elke dag naar zee om er op vis te jagen Onderweg kleuren ze de sneeuw met hun uitwerpselen roze omdat hun vogelpoep vol zit met verteerde garnaaltjes krill De omvang van deze kolonie is sterk geslonken omdat de krillpopulatie zich naar het zuiden heeft verplaatst
George Steinmetz
Op Deception Island, onderdeel van de South Shetland Islands voor de noordkust van het Antarctisch Schiereiland, waggelen stormbandpinguïns naar hun broedplaats in Baily Head, de caldera van een actieve vulkaan. In het broedseizoen pendelen de vogels elke dag naar zee om er op vis te jagen. Onderweg kleuren ze de sneeuw met hun uitwerpselen roze, omdat hun vogelpoep vol zit met verteerde garnaaltjes (krill). De omvang van deze kolonie is sterk geslonken omdat de krillpopulatie zich naar het zuiden heeft verplaatst.
12
De grootste veerterminal van Dhaka de hoofdstad van Bangladesh is het brandpunt van de verkeersdrukte op de rivier de Buriganga Het achttien miljoen inwoners tellende Dhaka is kwetsbaar voor overstromingen en zwelt elk jaar aan door de komst van honderdduizenden migranten vooral uit kustgebieden die door erosie en de stijgende zeespiegel onbewoonbaar zijn geworden
George Steinmetz
De grootste veerterminal van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, is het brandpunt van de verkeersdrukte op de rivier de Buriganga. Het achttien miljoen inwoners tellende Dhaka is kwetsbaar voor overstromingen en zwelt elk jaar aan door de komst van honderdduizenden migranten, vooral uit kustgebieden die door erosie en de stijgende zeespiegel onbewoonbaar zijn geworden.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
De kassen van Koppert Cress in het ZuidHollandse Monster mogen er dan feestelijk uitzien maar hun ledverlichting is speciaal ontworpen om gewassen zo efficint mogelijk te doen groeien Het gehamerde glas weerkaatst het kunstlicht zodat de lichtvervuiling naar buiten minimaal is Koppert valt in de smaak bij zowel milieubeschermers als gastronomen want het produceert op verzoek veel kiem en microgroenten die in de hele wereld aftrek vinden
George Steinmetz
De kassen van Koppert Cress in het Zuid-Hollandse Monster mogen er dan feestelijk uitzien, maar hun ledverlichting is speciaal ontworpen om gewassen zo efficiënt mogelijk te doen groeien. Het gehamerde glas weerkaatst het kunstlicht, zodat de lichtvervuiling naar buiten minimaal is. Koppert valt in de smaak bij zowel milieubeschermers als gastronomen, want het produceert op verzoek veel kiem- en microgroenten, die in de hele wereld aftrek vinden.
14
Op de AeroFarms in Newark New Jersey groeien gewassen uit zaden op matten die worden besproeid met een voedingsrijke oplossing Verticale aerocultuur is een veelbelovende technologie die kostbare grond water en ruimte bespaart
George Steinmetz
Op de AeroFarms in Newark, New Jersey, groeien gewassen uit zaden op matten die worden besproeid met een voedingsrijke oplossing. Verticale aerocultuur is een veelbelovende technologie die kostbare grond, water en ruimte bespaart.
15
Het water van het Taimeer in het noordwesten van China wordt geplaagd door algenbloei Dertig jaar geleden was het water hier helder maar rond het meer een van de grootste van China liggen steden als Wuxi Suzhou en Changzhou die in de afgelopen decennia razendsnel zijn gegroeid Rioolwater en spoelwater van omringende veehouderijen hebben het meer met kunstmest overvoerd wat leidt tot de explosieve bloei van blauwalgen
George Steinmetz
Het water van het Tai-meer, in het noordwesten van China, wordt geplaagd door algenbloei. Dertig jaar geleden was het water hier helder, maar rond het meer, een van de grootste van China, liggen steden als Wuxi, Suzhou en Changzhou, die in de afgelopen decennia razendsnel zijn gegroeid. Rioolwater en spoelwater van omringende veehouderijen hebben het meer met kunstmest overvoerd, wat leidt tot de explosieve bloei van blauwalgen.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
In de haven van Yantai in China liggen drijvende kweekkooien met zeekomkommers naast de scheepswerf van CIMC Raffles waar platforms voor de offshorewinning van aardolie in diepe wateren worden gebouwd Zeekomkommers zijn ongewervelde dieren uit dezelfde stam als zeeegels en zeesterren De kwekerij van deze dieren kan de druk op wilde populaties verlichten China heeft geprobeerd de voedselveiligheid te verbeteren maar de verontreiniging van voedselbronnen blijft een serieus probleem
George Steinmetz
In de haven van Yantai in China liggen drijvende kweekkooien met zeekomkommers naast de scheepswerf van CIMC Raffles, waar platforms voor de offshore-winning van aardolie in diepe wateren worden gebouwd. Zeekomkommers zijn ongewervelde dieren uit dezelfde stam als zee-egels en zeesterren. De kwekerij van deze dieren kan de druk op wilde populaties verlichten. China heeft geprobeerd de voedselveiligheid te verbeteren, maar de verontreiniging van voedselbronnen blijft een serieus probleem.
17
Op het eilandje Pate onderdeel van de Lamuarchipel voor de kust van Kenia halen dorpelingen brak drinkwater op uit ondiepe putten die op zon honderd meter van zee liggen Voor de snel groeiende bevolking van Kenia is zoet water een beperkte hulpbron Een ontziltingsfabriek die in 2018 in bedrijf werd genomen zorgt voor broodnodig maar peperduur drinkwater
George Steinmetz
Op het eilandje Pate, onderdeel van de Lamu-archipel voor de kust van Kenia, halen dorpelingen brak drinkwater op uit ondiepe putten die op zo’n honderd meter van zee liggen. Voor de snel groeiende bevolking van Kenia is zoet water een beperkte hulpbron. Een ontziltingsfabriek die in 2018 in bedrijf werd genomen, zorgt voor broodnodig maar peperduur drinkwater.
18
Een dag nadat orkaan Harvey in augustus 2017 meer dan een meter regen op delen van Texas liet vallen is het water in de ondergelopen delen van de Chevron Phillips Chemical Company in Baytown nog niet geweken Wetenschappers schrijven de recordhoeveelheid regen van Harvey deels toe aan de klimaatverandering door toedoen van de mens Ook grootschalige industrile ontwikkeling en woningbouw in delen van Texas die kwetsbaar zijn voor overstromingen hebben de uitwerking van de regenval verergerd
George Steinmetz
Een dag nadat orkaan Harvey in augustus 2017 meer dan een meter regen op delen van Texas liet vallen, is het water in de ondergelopen delen van de Chevron Phillips Chemical Company in Baytown nog niet geweken. Wetenschappers schrijven de recordhoeveelheid regen van Harvey deels toe aan de klimaatverandering door toedoen van de mens. Ook grootschalige industriële ontwikkeling en woningbouw in delen van Texas die kwetsbaar zijn voor overstromingen, hebben de uitwerking van de regenval verergerd.
Advertentie - Lees hieronder verder
19
De Grasbergmijn in het Indonesische Timika is s werelds grootste dagbouwmijn de grootste producent van goud en de op n na grootste producent van koper ter wereld De mijn draagt veel bij aan de Indonesische economie maar is ook een bron van spanningen tussen de overheid en burgers die het bedrijf ervan beschuldigen hun landerijen onder water te zetten In de mijn is nog zon veertien miljard dollar aan winbaar edelmetaal aanwezig
George Steinmetz
De Grasberg-mijn in het Indonesische Timika is ’s werelds grootste dagbouwmijn, de grootste producent van goud en de op één na grootste producent van koper ter wereld. De mijn draagt veel bij aan de Indonesische economie maar is ook een bron van spanningen tussen de overheid en burgers die het bedrijf ervan beschuldigen hun landerijen onder water te zetten. In de mijn is nog zo’n veertien miljard dollar aan winbaar edelmetaal aanwezig.
20
Op dit drie kilometer lange fabrieksterrein in de Chinese provincie BinnenMongoli wordt steenkool gesorteerd voor de elektriciteitscentrale van Tuoketuo de grootste ter wereld Op satellietbeelden is een grote zwarte vlek rond het fabrieksterrein te zien ondanks de omheiningen waarmee de verspreiding van kolenstof voorkomen moet worden
George Steinmetz
Op dit drie kilometer lange fabrieksterrein in de Chinese provincie Binnen-Mongolië wordt steenkool gesorteerd voor de elektriciteitscentrale van Tuoketuo, de grootste ter wereld. Op satellietbeelden is een grote zwarte vlek rond het fabrieksterrein te zien, ondanks de omheiningen waarmee de verspreiding van kolenstof voorkomen moet worden.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder