Bloed, zweet... een fotoverslag van verpleegsters in de coronatijd
Fotojournalist Roger Job legde vast hoe zwaar het werk van verpleegsters in Belgische zorginstellingen is. Van nabij zag hij hoe de coronacrisis het uiterste van hen vergde. Deze fotoserie verscheen in National Geographic Magazine.

Op de afdeling Geriatrie in het Centre Hospitalier de Wallonie picarde (CHwapi) in Doornik probeert verpleegster Céline even wat frisse lucht te krijgen. Ze komt zojuist uit een kamer waar een oudere patiënt ligt die besmet is met COVID-19.
Wijkverpleegster Nelly van thuiszorginstelling Aides & Soins à Domicile wast een van haar patiënten in Ottignies (Waals-Brabant). Voorheen kon zijn vrouw hem nog helpen, maar dat lukt niet meer. Nelly komt hier al jaren, zegt fotograaf Roger Job. ‘Ze maakt inmiddels deel uit van de familie.‘ Job maakte deze foto vóór de corona-uitbraak.
Verpleegster Lindsay probeert een met het coronavirus besmette man te helpen met ademen in het CHwapi in Doornik. Ook al heeft Lindsay kans zelf te worden besmet, ze brengt toch zo veel mogelijk tijd door met deze eenzame patiënt.
Verpleegkundige Thierry werkt voor Samusocial, een liefdadigheidsorganisatie die noodhulp biedt aan daklozen in Brussel en omgeving. Tijdens de lockdown toverde hij een berging om in een ontvangstkamer, waar hij dakloze patiënten liet langskomen die niet bij een gewone dokter terecht konden.
Door de COVID-19- uitbraak ontving het CHwapi-ziekenhuis in Doornik geen bezoekers meer. Verpleegster Peruwe brengt daarom kleding en bloemen die zijn afgegeven door familie naar de patiënten. Ook geeft ze persoonlijke berichten door aan dove of slechthorende ouderen die niet meer kunnen bellen.
Cynthia, hoofdverpleegster op de afdeling Geriatrie in het CHwapi, belt met haar dochter. Vanaf het begin van de pandemie is ze twee maanden niet thuis geweest, omdat ze bang was dat ze haar familie met het virus zou besmetten. Hier is ze te zien in het aangeboden vakantiehuisje waar ze verbleef, vlak bij het ziekenhuis.
Clara is ontdaan nadat ze zojuist een overleden patiënt heeft aangetroffen. Normaal gesproken werkt ze als kinderverpleegster op de afdeling Pediatrie, maar in de coronatijd hielp ze ook ouderen. Ze is het niet gewend om dode mensen te zien. Een uur voordat de man overleed, kamde ze nog zijn haar.
In de vroege ochtend komt wijkverzorgster Nelly aan bij het huis van een patiënt in de buurt van Ottignies (Waals-Brabant) voor het uitvoeren van de dagelijkse injectie.
Fanny (links) en Lucy sturen handkusjes naar een patiënt met COVID-19 die aan de beterende hand is – de best mogelijke manier om in deze situatie wat extra steun te bieden. De vrouw is inmiddels coronavrij.
In het CHwapi in Doornik sluiten verpleegsters Clara (links) en Lucy een lijkzak. Een oudere man is zojuist overleden aan de gevolgen van COVID-19. Voor Clara was het de eerste keer dat ze dit moest doen. Later heeft ze de handeling nog enkele keren moeten uitvoeren.