Skip to Content

Bloed, zweet... een fotoverslag van verpleegsters in de coronatijd

Fotojournalist Roger Job legde vast hoe zwaar het werk van verpleegsters in Belgische zorginstellingen is. Van nabij zag hij hoe de coronacrisis het uiterste van hen vergde. Deze fotoserie verscheen in National Geographic Magazine.
door Roger Job en Esmee van Dijk
Op de afdeling Geriatrie in het Centre Hospitalier de Wallonie picarde CHwapi in Doornik probeert verpleegster Cline even wat frisse lucht te krijgen Ze komt zojuist uit een kamer waar een oudere patint ligt die besmet is met COVID19pinterest icon
Roger Job
1
Op de afdeling Geriatrie in het Centre Hospitalier de Wallonie picarde CHwapi in Doornik probeert verpleegster Cline even wat frisse lucht te krijgen Ze komt zojuist uit een kamer waar een oudere patint ligt die besmet is met COVID19
Roger Job
Op de afdeling Geriatrie in het Centre Hospitalier de Wallonie picarde (CHwapi) in Doornik probeert verpleegster Céline even wat frisse lucht te krijgen. Ze komt zojuist uit een kamer waar een oudere patiënt ligt die besmet is met COVID-19.
2
Wijkverpleegster Nelly van thuiszorginstelling Aides  Soins  Domicile wast een van haar patinten in Ottignies WaalsBrabant Voorheen kon zijn vrouw hem nog helpen maar dat lukt niet meer Nelly komt hier al jaren zegt fotograaf Roger Job Ze maakt inmiddels deel uit van de familie Job maakte deze foto vr de coronauitbraak
Roger Job
Wijkverpleegster Nelly van thuiszorginstelling Aides & Soins à Domicile wast een van haar patiënten in Ottignies (Waals-Brabant). Voorheen kon zijn vrouw hem nog helpen, maar dat lukt niet meer. Nelly komt hier al jaren, zegt fotograaf Roger Job. ‘Ze maakt inmiddels deel uit van de familie.‘ Job maakte deze foto vóór de corona-uitbraak.
3
Verpleegster Lindsay probeert een met het coronavirus besmette man te helpen met ademen in het CHwapi in Doornik Ook al heeft Lindsay kans zelf te worden besmet ze brengt toch zo veel mogelijk tijd door met deze eenzame patient
Roger Job
Verpleegster Lindsay probeert een met het coronavirus besmette man te helpen met ademen in het CHwapi in Doornik. Ook al heeft Lindsay kans zelf te worden besmet, ze brengt toch zo veel mogelijk tijd door met deze eenzame patiënt.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Verpleegkundige Thierry werkt voor Samusocial een liefdadigheidsorganisatie die noodhulp biedt aan daklozen in Brussel en omgeving Tijdens de lockdown toverde hij een berging om in een ontvangstkamer waar hij dakloze patienten liet langskomen die niet bij een gewone dokter terecht konden
Roger Job
Verpleegkundige Thierry werkt voor Samusocial, een liefdadigheidsorganisatie die noodhulp biedt aan daklozen in Brussel en omgeving. Tijdens de lockdown toverde hij een berging om in een ontvangstkamer, waar hij dakloze patiënten liet langskomen die niet bij een gewone dokter terecht konden.
5
Door de COVID19 uitbraak ontving het CHwapiziekenhuis in Doornik geen bezoekers meer Verpleegster Peruwe brengt daarom kleding en bloemen die zijn afgegeven door familie naar de patienten Ook geeft ze persoonlijke berichten door aan dove of slechthorende ouderen die niet meer kunnen bellen
Roger Job
Door de COVID-19- uitbraak ontving het CHwapi-ziekenhuis in Doornik geen bezoekers meer. Verpleegster Peruwe brengt daarom kleding en bloemen die zijn afgegeven door familie naar de patiënten. Ook geeft ze persoonlijke berichten door aan dove of slechthorende ouderen die niet meer kunnen bellen.
6
Cynthia hoofdverpleegster op de afdeling Geriatrie in het CHwapi belt met haar dochter Vanaf het begin van de pandemie is ze twee maanden niet thuis geweest omdat ze bang was dat ze haar familie met het virus zou besmetten Hier is ze te zien in het aangeboden vakantiehuisje waar ze verbleef vlak bij het ziekenhuis
Roger Job
Cynthia, hoofdverpleegster op de afdeling Geriatrie in het CHwapi, belt met haar dochter. Vanaf het begin van de pandemie is ze twee maanden niet thuis geweest, omdat ze bang was dat ze haar familie met het virus zou besmetten. Hier is ze te zien in het aangeboden vakantiehuisje waar ze verbleef, vlak bij het ziekenhuis.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Clara is ontdaan nadat ze zojuist een overleden patient heeft aangetroffen Normaal gesproken werkt ze als kinderverpleegster op de afdeling Pediatrie maar in de coronatijd hielp ze ook ouderen Ze is het niet gewend om dode mensen te zien Een uur voordat de man overleed kamde ze nog zijn haar
Roger Job
Clara is ontdaan nadat ze zojuist een overleden patiënt heeft aangetroffen. Normaal gesproken werkt ze als kinderverpleegster op de afdeling Pediatrie, maar in de coronatijd hielp ze ook ouderen. Ze is het niet gewend om dode mensen te zien. Een uur voordat de man overleed, kamde ze nog zijn haar.
8
In de vroege ochtend komt wijkverzorgster Nelly aan bij het huis van een patient in de buurt van Ottignies WaalsBrabant voor het uitvoeren van de dagelijkse injectie
Roger Job
In de vroege ochtend komt wijkverzorgster Nelly aan bij het huis van een patiënt in de buurt van Ottignies (Waals-Brabant) voor het uitvoeren van de dagelijkse injectie.
9
Fanny links en Lucy sturen handkusjes naar een patient met COVID19 die aan de beterende hand is  de best mogelijke manier om in deze situatie wat extra steun te bieden De vrouw is inmiddels coronavrij
Roger Job
Fanny (links) en Lucy sturen handkusjes naar een patiënt met COVID-19 die aan de beterende hand is – de best mogelijke manier om in deze situatie wat extra steun te bieden. De vrouw is inmiddels coronavrij.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
In het CHwapi in Doornik sluiten verpleegsters Clara links en Lucy een lijkzak Een oudere man is zojuist overleden aan de gevolgen van COVID19 Voor Clara was het de eerste keer dat ze dit moest doen Later heeft ze de handeling nog enkele keren moeten uitvoeren
Roger Job
In het CHwapi in Doornik sluiten verpleegsters Clara (links) en Lucy een lijkzak. Een oudere man is zojuist overleden aan de gevolgen van COVID-19. Voor Clara was het de eerste keer dat ze dit moest doen. Later heeft ze de handeling nog enkele keren moeten uitvoeren.

Fotografie

bijenbal

De voortplanting van een honingloze bij

seizoenen op spitsbergen

Spitsbergen: de snelst opwarmende plek op aarde

2005 arbeiders met plastic overalls en ademhalingsmaskers ter bescherming houden kort pauze terwijl ze gaten boren voor steunstangen in de wankele betonnen sarcofaag een constructie die na de explosie in de haast werd gebouwd om het radioactieve afval van reactor 4 te isoleren hun werk is gevaarlijk de straling is binnen zo hoog dat ze continu hun geigertellers in de gaten moeten houden ze mogen slechts een dienst van 15 minuten per dag draaien

Binnen in de ontplofte reactor van Tsjernobyl

de wadden vanuit de lucht

Zo zag je de Wadden nog nooit

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder