Skip to Content

De donkere hemel van Denemarken

Het hele jaar wordt het op het Deense eiland Møn ’s nachts zo donker dat zich een spektakel ontvouwt. Fotograaf Rutger Geerling nam in twee jaargetijden poolshoogte.
door Redactie
Op het Deense eiland Mn zelf is er bijzonder weinig lichtvervuiling straatverlichting is minimaal en van een speciaal type dat een geringe uitstraling heeft maar aan de horizon zie je wel het licht van de enorme windparken Gelukkig heeft dat zo weinig invloed dat Mn in 2017 haar officileDark Sky Parkpredicaat kreeg Lees meer over Denemarken in de nieuwste Travelerpinterest icon
Rutger Geerling
1
Op het Deense eiland Mn zelf is er bijzonder weinig lichtvervuiling straatverlichting is minimaal en van een speciaal type dat een geringe uitstraling heeft maar aan de horizon zie je wel het licht van de enorme windparken Gelukkig heeft dat zo weinig invloed dat Mn in 2017 haar officileDark Sky Parkpredicaat kreeg Lees meer over Denemarken in de nieuwste Traveler
Rutger Geerling
Op het Deense eiland Møn zelf is er bijzonder weinig lichtvervuiling (straatverlichting is minimaal en van een speciaal type dat een geringe uitstraling heeft), maar aan de horizon zie je wel het licht van de enorme windparken. Gelukkig heeft dat zo weinig invloed dat Møn in 2017 haar officiële Dark Sky Park-predicaat kreeg. Lees meer over Denemarken in de nieuwste Traveler.
2
Zonsopgang boven de Mns Klint de acht kilometer lange kuststrook van hoge kalkrotsen die tot 120 meter boven de zee uitsteekt De rotsen zijn overblijfselen van microscopisch kleine zeediertjes die hier zeventig miljoen jaar geleden leefden
Rutger Geerling
Zonsopgang boven de Møns Klint, de acht kilometer lange kuststrook van hoge kalkrotsen die tot 120 meter boven de zee uitsteekt. De rotsen zijn overblijfselen van microscopisch kleine zeediertjes die hier zeventig miljoen jaar geleden leefden.
3
Door stormen vallen soms bomen van de steile kliffen naar beneden op het strand Gestript door weer wind en ijsregen bieden ze een magisch schouwspel bij zonsopkomst
Rutger Geerling
Door stormen vallen soms bomen van de steile kliffen naar beneden op het strand. Gestript door weer, wind en ijsregen bieden ze een magisch schouwspel bij zonsopkomst.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De draaiing van de aarde gevat in een montage van 1406 fotos met elk een sluitertijd van vijftien seconden een zogenaamde startrailfoto Ondanks het felle tegenlicht van de vuurtoren zijn ontelbaar veel sterren prima zichtbaar zo helder is de nachtelijke hemel hierDe extreme vervorming komt door het gebruik van een fisheyelens die een bereik heeft van wel 180 graden Zo passen zo veel mogelijk sterren en de vuurtoren in een beeld
Rutger Geerling
De draaiing van de aarde, gevat in een montage van 1406 foto’s met elk een sluitertijd van vijftien seconden, een zogenaamde startrail-foto. Ondanks het felle tegenlicht van de vuurtoren zijn ontelbaar veel sterren prima zichtbaar, zo helder is de nachtelijke hemel hier. De extreme vervorming komt door het gebruik van een fisheye-lens die een bereik heeft van wel 180 graden. Zo passen zo veel mogelijk sterren én de vuurtoren in één beeld.
5
Vanwege het glasheldere water rond het eiland en het uitzicht vanaf het water op de kliffen is Mn geliefd onder kanoers snorkelaars en zwemmers In de zomer piekt de watertemperatuur rond een aangename 20C in het voor en najaar is een dunne wetsuit aan te bevelenvisitmoendk
Rutger Geerling
Vanwege het glasheldere water rond het eiland en het uitzicht vanaf het water op de kliffen is Møn geliefd onder kanoërs, snorkelaars en zwemmers. In de zomer piekt de watertemperatuur rond een aangename 20°C, in het voor- en najaar is een dunne wetsuit aan te bevelen. visitmoen.dk
6
Micromuseum Lodshuset Mllestangen is het kleinste museum van Denemarken op het eilandje Nyord  het netnietschiereiland van Mn Het is een eerbetoon aan de loodsendie eeuwenlang schepen hielpen de moeilijke zeeen rondom het eiland te bevaren Je past er met drie mensen net in een leuke korte wandeling vanaf het dorp Nyord nyordinfo
Rutger Geerling
Micromuseum Lodshuset Møllestangen is het kleinste museum van Denemarken, op het eilandje Nyord – het net-nietschiereiland van Møn. Het is een eerbetoon aan de loodsen die eeuwenlang schepen hielpen de moeilijke zeeën rondom het eiland te bevaren. Je past er met drie mensen nét in; een leuke korte wandeling vanaf het dorp Nyord. nyord.info
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De kliffen en bossen zijn een beschermd nationaal park met talloze wandelpaden uitkijkpunten en een aantal goed onderhouden trappen naar de voet van de kliffen Een beetje fit zijn heeft zijn voordelen de bijna vijfhonderd treden naar beneden en naar boven zijn een workoutop zich
Rutger Geerling
De kliffen en bossen zijn een beschermd nationaal park met talloze wandelpaden, uitkijkpunten en een aantal goed onderhouden trappen naar de voet van de kliffen. Een beetje fit zijn heeft zijn voordelen, de bijna vijfhonderd treden naar beneden en naar boven zijn een work-out op zich.
8
Een dag afsluiten of een nacht sterrenkijken begint met een kampvuurtje aan het strand
Rutger Geerling
Een dag afsluiten of een nacht sterrenkijken begint met een kampvuurtje aan het strand.
9
Krijtrotsen en de Melkweg en in de verte de windmolens bij Malmo
Rutger Geerling
Krijtrotsen en de Melkweg en in de verte de windmolens bij Malmö.
Meer van
 
preview for Natuur

Reizen

kust van capri

De 7 mooiste plekken op het Italiaanse Capri

turkmenistan de hel van karakum

De poort naar de hel vind je in Turkmenistan

vakantie in oostenrijk
National Geographic + Oostenrijks Toeristenburo

Brandnertal en Klostertal: twee dalen, één hart

lapland hoogtepunten boven de poolcirkel scandinavie
National Geographic + Buro Scanbrit

Lapland: 5 hoogtepunten boven de poolcirkel

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder