25 knallende vuurwerkfoto’s
Onze favoriete foto’s van vuurwerk uit alle delen van de wereld tonen adembenemende lichtshows – van het spektakel op de Eiffeltoren tot exploderende ‘bijenkorven’ in Taiwan.

Japan
Het driedaagse festival Toyohashi Gion staat bekend om zijn met de hand vervaardigde vuurwerkbuizen van bamboe (tezutsu hanabi), die met buskruit zijn gevuld. De buizen worden door meester-vuurwerkmakers in de hand gehouden en produceren prachtige fonteinen van vonken.
Thailand
Het slaperige dorpje Nan in het noorden van Thailand komt tijdens dit vuurwerkfestival met veel geknal tot leven, tot verrukking van de toeschouwer op de foto.
Israël
In Jeruzalem gaat de viering van Jom Haätsmaoet (Onafhankelijkheidsdag) van start met een plechtigheid op de Herzelberg, de nationale begraafplaats van Israël. De sombere herdenking gaat daarna over in het feestgedruis van deze dag, die wordt gevierd met party’s, concerten en vuurwerk.
Japan
In het Japanse Takayama wordt de zomer traditioneel gevierd met het bouwen van een tijdelijke brug over de rivier de Miyagawa en met ‘schieters’ die vanuit de hand vuurwerk afsteken.
Washington
Independence Day (Onafhankelijkheidsdag) wordt in alle steden van de VS met grootse vuurwerkshows gevierd, waarbij kosten noch moeite worden gespaard. Maar zoals deze vaderlandslievende creatieveling laat zien, is het ook spannend om je eigen vuurwerkshow weg te geven.
Spanje
De badplaats Paguera op Mallorca heeft weinig aanleiding nodig om feest te vieren. Vuurwerkshows zijn er tijdens de nacht van San Juan en aan het einde van de Festes del Rei en Jaume in het aangrenzende Santa Ponsa.
Parijs
Elk jaar wordt de grote vuurwerkshow op de nationale feestdag van Frankrijk – de quatorze juillet (14 juli) – vanaf en rond de Eiffeltoren in Parijs afgestoken, waarbij een paar fortuinlijke technici de kans krijgen het spektakel vanaf de beste plek te bekijken.
Dubai
Dubai houdt ervan om het groots aan te pakken. In 2014 leverde dit spektakel van 500.000 stuks vuurwerk het emiraat een vermelding op in het Guinness Book of World Records, als ‘grootste vuurwerkshow ooit’ (een eretitel die sindsdien door de Filipijnen is overgenomen).
China
Jujing is het ‘rondste dorp van China,’ wat goed is te zien op deze opname met lange sluitertijd van de verlichting, die ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar de bijzondere architectuur van het dorp (in de Huizhou-bouwstijl) benadrukt.
Thailand
Vuurwerk ontploft boven het Rajamangala-paviljoen in het park Suan Luang Rama IX. De aanleiding voor het spektakel was de herdenking van de verjaardag van Rama IX, de in 2016 overleden koning van Thailand.
Taiwan
Moedige toeschouwers met helmen op trotseren exploderende ‘bijenkorven’ die zijn gevuld met duizenden vuurpijlen. Wie tijdens het ‘bijenkorf’-vuurwerkfestival van Yanshui in Taiwan door een vuurpijl wordt geraakt, voelt zich gezegend.
Fuji
De berg Fuji is al sinds mensenheugenis een bron van fascinatie voor kunstenaars en dichters. Ook tweehonderd jaar na Hokusai’s invloedrijke serie houtsneden 36 gezichten op de berg Fuji blijft de kegelvormige vulkaan mensen uit de hele wereld inspireren.
Oman
Terwijl de lucht boven de stad Masqat door vuurwerk wordt verlicht, doet een moment van genegenheid tussen twee jonge broers in traditionele kledij fotograaf Abdul Azeez Pulikkool denken aan “een bijbels tafereel.”
Japan
Het Japanse woord voor vuurwerk is hanabi (‘vuurbloemen’) en vuurwerkshows zijn onverbrekelijk verbonden met de zomer.
Mystic River
De stad Somerville, ten noorden van Boston, luidt de zomer uit met het Riverfest, een weekend vol kunst, muziek en activiteiten voor kinderen dat met een groots vuurwerk boven de Mystic River wordt afgesloten.
Wisconsin
Honderdduizenden vliegtuigliefhebbers komen elk jaar in juli naar Wisconsin voor de EAA AirVenture Oshkosh. Het één week durende evenement wordt afgesloten met een show van vliegtuigacrobatiek en vuurwerk.
Fuji
Op een ijskoude winteravond weerspiegelt vuurwerk in het omringende water. De foto van Eiichi Aizawa biedt een ander perspectief op de vertrouwde en perfecte kegel van de besneeuwde berg Fuji.
Japan
Elk jaar in de maand januari wordt het gras op de hellingen van de berg Wakakusayama in de Japanse prefectuur Nara in brand gestoken. Het spektakel is vanuit de hoofdstad Nara goed te zien en wordt voorafgegaan door vuurwerk.
Moskou
Russische en buitenlandse militaire showbands komen samen op het Rode Plein voor het Internationale Militaire Muziekfestival in Moskou. Het gebeuren is een caleidoscoop van zoveel kleuren en klanken, dat fotograaf Igor Ivanko zijn camera moest kantelen om het allemaal vast te leggen.
Japan
Het Biwa-meer is Japans grootste binnenwater en het decor voor een gepast omvangrijk vuurwerkfestival. Elke zomer exploderen duizenden stuks vuurwerk in de lucht en worden in kleurrijke patronen weerspiegeld in het meer.
San Francisco
Terwijl het Nieuwjaarsvuurwerk uiteenspat in de hemel boven San Francisco Bay, sluiten de sprankelende kleuren goed aan op de glinsterende lichten van de Bay Bridge en de skyline van de stad.
Rindge, New Hampshire
In de grote Amerikaanse steden zijn de vuurwerkshows op de vierde juli spectaculair, schrijft Harasimowicz, maar klein siervuurwerk dat door gezinnen wordt afgestoken, “is veel en veel intiemer.” Ze heeft rode fakkels toegevoegd, voor een “echt rood-wit-blauw moment.”
Seattle
Tijdens een recente Oudejaarsviering schieten vuurpijlen uit de Space Needle in Seattle, waardoor de illusie ontstaat dat het bouwwerk wordt gelanceerd.
Orlando
In het Magic Kingdom Park in Orlando hebben ze weinig aanleiding nodig om iets te vieren: bijna elke avond worden er in Disney-parken spectaculaire vuurwerkshows weggegeven. En in deze foto lijken Mickey Mouse en Walt persoonlijk op het vuurwerk toe te zien.
Rio de Janeiro
Coustais maakte zijn foto vanaf een hoog gelegen punt, zodat hij de enorme mensenmassa kon vastleggen die op het Oudejaarsvuurwerk van Rio de Janeiro is afgekomen. De foto getuigt van de universele en tijdloze aantrekkingskracht van vuurwerk.