• Ga met ons mee
  • SCHRIJF JE IN
  • Abonneren
  • Shop
  • Disney+
National Geographic
National Geographic
  • Coronavirus: achtergrond
  • Perpetual Planet
  • TV-GIDS
  • NatGeo Family
Fotografie

Dit zijn onze mooiste dierenfoto’s van 2020

In deze opmerkelijke foto’s die door de redactie van National Geographic zijn geselecteerd, slurpen honingbijen water op en paraderen chimpansees door een Oegandees dorp.

Door Natasha Daly
Published 22 jan. 2021 12:01 CET, Updated 25 jan. 2021 12:47 CET
Een vrouwtje helpt haar partner om haar ei op zijn poten te leggen, voordat ze naar ...

Een vrouwtje helpt haar partner om haar ei op zijn poten te leggen, voordat ze naar zee vertrekt. Dit lastige karweitje moet snel gebeuren, anders kan het ei bevriezen. Hoewel ze ongeveer twee maanden weg zal zijn, behoudt het paar een sterke band.

Foto van Stefan Christmann

Met snelle bewegingen van zijn tong tast een boomadder zijn omgeving af. Elk jaar worden in Sub-Saharaans Afrika circa 30.000 mensen gedood door giftige slangen, maar veel sterfgevallen worden niet vastgelegd, zodat het werkelijke cijfer mogelijk tweemaal zo hoog is.

(Uit ‘Elk jaar komen duizenden Afrikanen om door slangenbeten,’ mei 2020.)

Foto van Thomas Nicolon

In het noorden van Kenia strijkt een zwerm sprinkhanen neer op acaciabomen. Dit soort zwermen kunnen aanzwellen tot zeventig miljard insecten – genoeg om de provincie Utrecht geheel te bedekken en per dag 140 miljoen kilo aan gewassen kaal te vreten.

(Uit ‘Gigantische sprinkhanenzwermen bedreigen Oost-Afrika,’ mei 2020.)

Foto van David Chancellor, National Geographic

In de Chiricahua Mountains in Arizona wordt een met lampen verlicht laken beheerst door grote pijlstaarten en wantsen. Volgens ecoloog Lee Dyer, die dit soort lichtvallen plaatst om insectenpopulaties bij te houden, ving hij in het verleden in zulke vallen veel meer en veel zeldzamer insecten.

(Uit ‘Waar zijn alle insecten gebleven?,’ mei 2020.)

Foto van David Liittschwager, National Geographic

Flamingo Bob neemt een nachtelijke duik in de zoutwatervijver achter het huis van zijn redster, Odette Doest, op Curaçao. Nadat Bob in 2016 tegen een hotelraam was gevlogen en daarbij een hersenschudding en een gewonde linkervleugel had opgelopen, kon hij niet meer in het wild worden uitgezet. Bob behoort tot de circa negentig dieren in het opvangcentrum van Doest en is uitgegroeid tot het symbool van het natuurbehoud op het eiland. Doest neemt hem nee naar scholen om kinderen iets te leren over de bescherming van de wilde fauna.

(Uit ‘Maak kennis met flamingo Bob, boegbeeld van het natuurbehoud op Curaçao,’ januari 2020.)

Foto van Jasper Doest

In de American Prairie Reserve, een beschermd gebied dat is bedoeld als uitgangspunt voor de vorming van een uitgestrekt natuurgebied in Centraal-Montana, neemt een bizon een stofbad. Eind negentiende-eeuw werd de bizon bijna uitgeroeid, en hun herintroductie in het wild maakt een cruciaal (en omstreden) deel uit van het plan om een enorm stuk natuur van de noordelijke Plains in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Daartoe zal in het beoogde gebied de veehouderij worden verboden en de terugkeer van inheemse flora en fauna worden bevorderd.

(Uit ‘Bij de poging om de natuur van de Plains in Montana te herstellen, staan twee zienswijzen tegenover elkaar,’ januari 2020.)

Foto van Amy Toensing, National Geographic

Tientallen hijgende en oververhitte grijskopvleerhonden hangen in een dichte cluster bijeen, in een poging om bij een temperatuur van meer dan 43 graden te overleven in het Yarra Bend Park, even buiten Melbourne. Eind december 2019 stierven in dit park in drie dagen tijd zo’n 4500 vleerhonden, waaronder veel van de dieren op de foto.

(Uit ‘Massale sterfte onder vleerhonden als gevolg van de extreme hitte in Australië,’ januari 2020.)

Foto van Doug Gimesy

Een koetspaard, een van de circa tweehonderd die de stad New York rijk is, wacht samen met eigenaar Ariel Fintzi in de Clinton Park Stables in Manhattan. De historische sector is al lange tijd onderwerp van een verhit debat over de vraag of het trekken van koetsen in de stad schadelijk is voor deze dieren.

(Uit ‘Bittere controverse rond koetspaarden van New York,’ maart 2020.)

Foto van Daniel Rolider
Nadat de gasten van het Kayabuki-restaurant in Utsonomiya uitgegeten zijn, gaan de makaken van de eigenaars op een eenvoudig podium achter in het restaurant zitten en showen ze gedwee een collectie maskers van papier-maché.

In het Braziliaanse deel van het Amazonegebied brengt een harpij een pas gedode armadillo mee voor zijn hongerige kuiken. Sinds de negentiende eeuw is het verspreidingsgebied van de roofvogel in Midden- en Zuid-Amerika met ruim veertig procent geslonken. Wetenschappers houden dit en andere nesten in de gaten om harpijen te beschermen in gebieden die het kwetsbaarst zijn voor ontbossing.

(Uit ‘Heldhaftige pogingen in Amazonegebied om een van ’s werelds grootste arenden te redden,’ april 2020.)

Foto van Karine Aigner

Op een struisvogelboerderij in Duitsland verbergt een kuiken zich tussen de reusachtige poten van zijn ouder. In de achttiende eeuw werden struisvogelveren in Europa zó populair dat de dieren in een groot deel van hun verspreidingsgebied bijna werden uitgeroeid. In de jaren zestig van de negentiende eeuw werden de vogels in Zuid-Afrika gedomesticeerd. Nu worden de dieren wereldwijd gehouden ten behoeve van hun veren, vlees en leer.

(Uit ‘Ze mogen er dan grappig uitzien, maar met struisvogels valt niet te spotten,’ augustus 2020.)

Foto van Klaus Nigge

Bruine beren vissen op zalm bij de McNeil Falls in Alaska, waar elk jaar een van de massaalste van dit soort bijeenkomsten op aarde plaatsvindt. Soms worden hier wel tachtig beren gespot. De dieren zijn gewend aan kleine groepjes toeristen die op het spektakel afkomen. Een geplande mijn in de omgeving zou een bedreiging zijn voor de natuurcorridor die de beren in staat stelt om naar andere gebieden te trekken.

(Uit ‘Alaska is de beste plek om beren in het wild te bekijken. Een nieuwe mijn zou dat kunnen veranderen.’ januari 2020.)

Foto van Acacia Johnson, National Geographic

Rond sommige dorpen in Oeganda moeten kleine groepjes chimpansees in overgebleven stroken en stukken bos zien te overleven. Omdat ze daar te weinig voedsel vinden, duiken de dieren uit het bos op en concurreren wanhopig met de plaatselijke bevolking om voedsel en levensruimte, waarbij ze zich tegoed doen aan gewassen en commerciële fruitbomen. In juli 2014 werd een peuter voor zijn huis in het dorpje Kyamajaka door een grote chimpansee gegrepen en gedood. Na verloop van tijd keerden de chimpansees terug naar het huis, waar ze een bedreiging vormen voor de andere kinderen.

(Uit ‘“Ik ben voortdurend bang:” chimpansees en mensen in conflict op het platteland van Oeganda,’ augustus 2020.)

Foto van Ronan Donovan, National Geographic

Merel duikt weg wanneer Dollie voorbijvliegt in een poging binnen te geraken. Ze is nog steeds bang wanneer Ollie plotseling op de balkonreling landt. “Ik dacht dat hij me aanviel,” zegt ze. Desondanks zijn de dochters van Doest de duiven gaan waarderen.

Foto van Jasper Doest

Racehonden ijsberen door een kennel in Florida. Hoewel deze hazewindhonden doorgaans zachtaardig en niet agressief zijn, dragen ze in groepjes vaak muilkorven omdat ze een zeer dunne vacht hebben en ze bij het achtervolgen van hetzelfde nepkonijn elkaar soms bijten. In 2018 stemden de inwoners van Florida voor het voorstel om het gokken op races met hazewindhonden in 2020 te verbieden en daarmee feitelijk een einde te maken aan deze praktijk. Critici van de races menen dat hondenraces neerkomen op dierenmishandeling, maar voorvechters van de sport vrezen dat een cultureel instituut zal verdwijnen.

(Uit ‘Races met hazewindhonden – het einde van een tijdperk in de VS,’ oktober 2020.)

Foto van Erika Larsen, National Geographic

Op een blad in het Estación biológica La Selva in Costa Rica zitten parasitische wespjes in het popstadium (tussen larve en volgroeid exemplaar) in een cluster bijeen op de stervende rups die ze als voedselbron gebruiken. Daarmee zorgen de wespen ervoor dat de rupsen zich niet ongebreideld kunnen vermeerderen. “De afname van het aantal parasitische wespen is rampzalig voor elk terrestrisch ecosysteem,” zegt ecoloog Lee Dyer. In het gebied zijn talloze soorten wespen en rupsen uitgestorven.

(Uit ‘Waar zijn alle insecten gebleven?,’ mei 2020.)

Foto van Cotesia sp. (Branconidea) pupae and Zanola verago, Photographed at La Selva research station

Op een berg die uitkijkt over de Spiti-vallei in de Himalaya is met behulp van een cameraval een sneeuwluipaard vastgelegd. Fotograaf  Prasenjeet Yadav observeerde dit oude mannetje twee jaar lang voordat het in maart tijdens de jacht op een steenbok van een hoge klip stortte.

(Uit ‘‘Spookkatten’ van de Himalaya komen eindelijk in beeld,’ juli 2020.)

Foto van Prasenjeet Yadav, National Geographic

Met hun buisvormige tong slurpen honingbijen water op uit een bron om het naar hun nest in het Duitse Langen (Hessen) te brengen. Daar wordt het gebruikt voor klimaatbeheersing.

Foto van Ingo Arndt

De staat Maine was een van eerste in de VS waar men heeft geprobeerd de zalmloop terug te brengen, vooral door stuwdammen te verwijderen. Nu zwemmen miljoenen vissen – waaronder 25 centimeter lange Amerikaanse rivierharingen – weer de rivier op om te paaien in Highland Lake, in de buurt van Portland, Maine.

(Uit ‘Als je hem afbreekt, komen ze terug – de vissen bedoel ik,’ augustus 2020.)

Foto van Brian Skerry, National Geographic

Een manenrob zwemt voor de kust van het Isla de los Estados, dat tot het Argentijnse deel van Tierra del Fuego behoort. Met het project ‘Pristine Seas’ onder auspiciën van de National Geographic Society wordt beoogd om een derde van de wereldzeeën te beschermen.

(Uit ‘Het ambitieuze plan om een derde van de oceanen te beschermen,’ september 2020.)

Foto van Enric Sala

Een jonge horsmakreel en een kwal hebben elkaar in de diepzee voor de kust van de Filipijnen gevonden. De fotografen David Doubilet en Jennifer Hayes maakten deze foto op een van hun ‘blackwater’-duiken, oftewel duiken in de diepzee bij nacht. Doubilet en Hayes vergelijken zulke nachtduiken met zweven in de ruimte. “De enige manier om te weten wat boven en onder is, is door te kijken naar de richting waarin de belletjes opstijgen,” zegt Doubilet.

(Uit ‘Maak kennis met wezens van de nachtzee,’ juli 2020.)

Foto van DAVID DOUBILET AND JENNIFER HAYES, National Geographic

Op de 777 Ranch in Texas wacht een verdoofde Arabische oryx op transport naar een ander bedrijf. De in het wild uitgestorven dieren worden nu op meerdere ranches in Texas gefokt en verhandeld. Michael Rann, neef van de eigenaar van de ranch, zorgt voor de zesduizend dieren op de ranch. Hoewel Rann beseft dat de inkomsten van de boerderij vooral bestaan uit vergunningen voor jagers, vindt hij het soms moeilijk dieren kwijt te raken aan de jacht. “Ik zou willen dat de dieren die ik heb grootgebracht, niet zouden worden doodgeschoten,” zegt hij. “Maar het is niet anders. Ik wist wat het werk inhield.”

(Uit ‘Een kijkje achter de schermen van een ranch voor exotische dieren in Texas,’ juli 2020.)

Foto van Mélanie Wenger, National Geographic

“Het is absoluut magisch om op een zachte avond in mei in het park rond te lopen en deze vuurvliegjes in actie te zien komen,” zegt David Shelley, medewerker van het Congaree National Park. Shelley beschouwt de insecten als “charismatische microfauna”, die ons mensen herinnert aan het grote belang van insecten.

Foto van Mac Stone

In het reservaat Punta Tombo, aan de Atlantische kust van Argentinië, lijkt een Magelhaen-pinguïn zich niet te storen aan een voorbij trekkende kudde guanaco’s. De organisatie Tompkins Conservation, opgezet door een welgesteld Amerikaans echtpaar, werkt aan de aankoop van miljoenen hectares natuurgebied in Chili en Argentinië om ze vervolgens als beschermde reservaten aan plaatselijke overheden te doneren.

(Uit ‘Een ongekende schenking stond aan het begin van een nieuwe vorm van natuurbehoud in Zuid-Amerika,’ april 2020.)

Foto van Tomás Munita, National Geographic

Een chimpansee die niet langer als proefdier wordt gebruikt, strekt een hand uit naar wat lekkernijen in stapelbakjes aan de omheining van een dierenverblijf in Project Chimps, een van de grootste opvangcentra voor chimpansees in de VS. Het centrum in de staat Georgia heeft sinds zijn opening in 2014 tachtig chimpansees opgevangen, maar ruim twintig voormalige werknemers en vrijwilligers van het centrum vertelden National Geographic dat Project Chimps wordt geplaagd door problemen.

(Uit ‘Opvangcentrum voor chimpansees betrokken bij conflict over de kwaliteit van de dierenzorg die er wordt geboden,’ juli 2020.)

Foto van Greg Kahn, National Geographic

Op een ranch in Texas met de naam Sexy Whitetails, in de buurt van San Angelo, wordt een verdoofde zebra door een helikopter opgehesen. De zebra behoort tot de naar schatting één miljoen exotische dieren die op ranches in de hele staat worden gehouden. De dieren worden geregeld tussen de ranches verhandeld en vele ervan zijn tegen flinke prijzen beschikbaar om door jagers te worden gedood.

(Uit ‘Achter de schermen van ranches voor exotische dieren in Texas,’ juli 2020.)

Foto van Mélanie Wenger, National Geographic
BEKIJK ANDERE MAANDEN
  • Dieren
  • Fotografie
Meld je aan voor de nieuwsbrief
SCHRIJF JE IN

Volg

facebooktwitterinstagramyoutube

GebruiksvoorwaardenPrivacybeleid (Bijgewerkt)Cookiebeleid