Skip to Content

6x Manieren waarop klimaatverandering jou raakt

door Daniel Stone
De planeet wordt steeds warmer volgens de nieuwe gegevens van afgelopen week Vooral in Amerika waar 2012 met afstand het warmste jaar ooit gemeten was Elke paar jaar huurt de federale regering van de Verenigde Staten honderden experts in om de impact nu en in de toekomst van klimaatveranderingen te bepalenHet nationaal klimaat controle adviescomit NCADAC vraagt de aandacht voor verschillende onderwerpen van landbouw afgebeeld tot infrastructuur om te laten zien hoe een opwarmende aarde voor verstoringen zou kunnen zorgenBoeren zullen de opbrengsten van sommige gewassen zien afnemen terwijl die van anderen juist zullen toenemenBetekent meer koolstof in de lucht niet juist langere groeiseizoenen Niet echt In de komende decennia zal de opbrengst van praktisch alle gewassen van mas tot graan tot rijst en katoen in Central Valley in California met zon 30 afnemen verwachten de onderzoekers Lees meer over De Koolstof Badkuip in National Geographic MagazineHalfslachtige bevruchting als gevolg van de afname van bijen door onder andere het veranderende klimaat is een van de redenen Wetenschappers van de overheid verwachten ook dat het warmere klimaat de vorstperiode zal inkorten terwijl veel soorten dat juist nodig hebben om te kunnen groeien in de lentepinterest icon
Foto: Marcio Jose Sanchez, AP
Advertentie - Lees hieronder verder
1
De planeet wordt steeds warmer volgens de nieuwe gegevens van afgelopen week Vooral in Amerika waar 2012 met afstand het warmste jaar ooit gemeten was Elke paar jaar huurt de federale regering van de Verenigde Staten honderden experts in om de impact nu en in de toekomst van klimaatveranderingen te bepalenHet nationaal klimaat controle adviescomit NCADAC vraagt de aandacht voor verschillende onderwerpen van landbouw afgebeeld tot infrastructuur om te laten zien hoe een opwarmende aarde voor verstoringen zou kunnen zorgenBoeren zullen de opbrengsten van sommige gewassen zien afnemen terwijl die van anderen juist zullen toenemenBetekent meer koolstof in de lucht niet juist langere groeiseizoenen Niet echt In de komende decennia zal de opbrengst van praktisch alle gewassen van mas tot graan tot rijst en katoen in Central Valley in California met zon 30 afnemen verwachten de onderzoekers Lees meer over De Koolstof Badkuip in National Geographic MagazineHalfslachtige bevruchting als gevolg van de afname van bijen door onder andere het veranderende klimaat is een van de redenen Wetenschappers van de overheid verwachten ook dat het warmere klimaat de vorstperiode zal inkorten terwijl veel soorten dat juist nodig hebben om te kunnen groeien in de lente
Foto: Marcio Jose Sanchez, AP
De planeet wordt steeds warmer volgens de nieuwe gegevens van afgelopen week. Vooral in Amerika, waar 2012 met afstand het warmste jaar ooit gemeten was. Elke paar jaar huurt de federale regering van de Verenigde Staten honderden experts in om de impact, nu en in de toekomst, van klimaatveranderingen te bepalen. Het nationaal klimaat controle adviescomité (NCADAC) vraagt de aandacht voor verschillende onderwerpen, van landbouw (afgebeeld) tot infrastructuur, om te laten zien hoe een opwarmende aarde voor verstoringen zou kunnen zorgen. Boeren zullen de opbrengsten van sommige gewassen zien afnemen, terwijl die van anderen juist zullen toenemen. Betekent meer koolstof in de lucht niet juist langere groeiseizoenen? Niet echt. In de komende decennia zal de opbrengst van praktisch alle gewassen, van maïs tot graan tot rijst en katoen, in Central Valley in California met zo'n 30% afnemen, verwachten de onderzoekers. (Lees meer over “De Koolstof Badkuip” in National Geographic Magazine) Halfslachtige bevruchting, als gevolg van de afname van bijen door onder andere het veranderende klimaat, is een van de redenen. Wetenschappers van de overheid verwachten ook dat het warmere klimaat de vorstperiode zal inkorten, terwijl veel soorten dat juist nodig hebben om te kunnen groeien in de lente.
2
Hogere energieconsumptie hogere prijzen snellere klimaatveranderingDe wereldwijde trend is schokkend Sinds 1970 is de wereldwijde vraag naar verwarming afgenomen terwijl de vraag naar verkoeling omhoogschoot Hogere temperaturen samen met een grotere wereldbevolking zullen in de komende tien jaar de vraag naar stroom laten toenemen en de cyclus versnellen van meer uitstoot die weer klimaatverandering veroorzaakt die weer meer uitstoot veroorzaaktRegen neemt in de tussentijd af naar 40 van vroeger op sommige plaatsen Minder water wat een sleutelingredint is voor het produceren van stroom zal de stroomopwekking beperken Daarbovenop verwachten analisten van de overheid dat er een grotere kans is op overstroming in sommige gebieden wat ook kan leiden tot het onderlopen van stroomgeneratoren en het verstoren van hoogspanningsleidingen
Foto: Long Yudan, IMAGINECHINA/AP
Hogere energieconsumptie, hogere prijzen, snellere klimaatverandering. De wereldwijde trend is schokkend. Sinds 1970 is de wereldwijde vraag naar verwarming afgenomen, terwijl de vraag naar verkoeling omhoogschoot. Hogere temperaturen, samen met een grotere wereldbevolking, zullen in de komende tien jaar de vraag naar stroom laten toenemen en de cyclus versnellen van meer uitstoot, die weer klimaatverandering veroorzaakt, die weer meer uitstoot veroorzaakt. Regen neemt in de tussentijd af naar 40% van vroeger op sommige plaatsen. Minder water, wat een sleutelingrediënt is voor het produceren van stroom, zal de stroomopwekking beperken. Daarbovenop verwachten analisten van de overheid dat er een grotere kans is op overstroming in sommige gebieden wat ook kan leiden tot het onderlopen van stroomgeneratoren en het verstoren van hoogspanningsleidingen.
3
Een verouderd elektriciteitsnet gaat ook niet goed samen met extreme weersomstandighedenGrote stormen en extreem weer hebben hun sporen al nagelaten De impact op het elektriciteitsnet gaat niet leuk zijn vergelijkbaar met de gevolgen van de vernietigende gevolgen in 2012 van superstorm Sandy Wetenschappers verwachten vergelijkbare gevolgen in gebieden die steeds kwetsbaarder worden voor het veranderende weerVerschillende staten waaronder Vermont Tennessee Iowa en Missouri hebben al extreem weer gehad waarbij wegen bruggen en spoorwegen zijn beschadigd Sommige ingenieurs vrezen dat de hoge belasting op verouderde infrastructuur transportroutes voor essentile goederen zoals voedsel brandstof en water onbetrouwbaar kan maken
Foto: Julio Cortez, AP
Een verouderd elektriciteitsnet gaat ook niet goed samen met extreme weersomstandigheden. Grote stormen en extreem weer hebben hun sporen al nagelaten. De impact op het elektriciteitsnet gaat niet leuk zijn, vergelijkbaar met de gevolgen van de vernietigende gevolgen in 2012 van superstorm Sandy. Wetenschappers verwachten vergelijkbare gevolgen in gebieden die steeds kwetsbaarder worden voor het veranderende weer. Verschillende staten, waaronder Vermont, Tennessee, Iowa en Missouri hebben al extreem weer gehad waarbij wegen, bruggen en spoorwegen zijn beschadigd. Sommige ingenieurs vrezen dat de hoge belasting op verouderde infrastructuur transportroutes voor essentiële goederen zoals voedsel, brandstof en water onbetrouwbaar kan maken.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Droogte zal vrijwel overals veel vaker voor gaan komenDe watervoorraad op de wereld is eindig en nieuwe vraag naar water met name door een groeiende bevolking zal doe voorraad onder druk zetten Stroomgebieden in het zuidwesten van de VS inclusief de Rockies en de Rio Grande zie afbeeldingen zullen met problemen te kampen krijgen als de stromen die hen aanvullen af gaan nemen En mogelijk nog erger is dat langere droge periodes in voorheen vruchtbare gebieden voor de boeren en van water afhankelijke industrie meer onzekerheid betekend Leer meer over het Rocky Mountain nationaal park
Foto: Susan Montoya Bryan, AP
Droogte zal vrijwel overals veel vaker voor gaan komen. De watervoorraad op de wereld is eindig en nieuwe vraag naar water, met name door een groeiende bevolking, zal doe voorraad onder druk zetten. Stroomgebieden in het zuidwesten van de V.S., inclusief de Rockies en de Rio Grande (zie afbeeldingen), zullen met problemen te kampen krijgen als de stromen die hen aanvullen af gaan nemen. En mogelijk nog erger is dat langere droge periodes in voorheen vruchtbare gebieden voor de boeren en van water afhankelijke industrie meer onzekerheid betekend. (Leer meer over het Rocky Mountain nationaal park)
5
Gevallen van astma en allergien zullen toenemenBereid jezelf voor op smerigere lucht afbeelding Klimaatverandering zal naar verwachting gaan zorgen voor een toename van ozon in de lucht  a een bekende factor is bij longproblemen  tot wel 10 delen per miljard Een toename van wel 10 wordt verwacht voor astmagevallen in stedelijk gebieden zoals New York City Langere stuifmeelseizoenen zullen ook meer gevallen van hooikoorts veroorzaken zeggen wetenschappers en dankzij de toename van koolstofdioxide zal de hoeveelheid stuifmeel verdubbelen ten opzichte van het jaar 2000 Lees meer over stuifmeel in National Geographic tijdschrift
Foto: Liu Yang, IMAGINECHINA/AP
Gevallen van astma en allergieën zullen toenemen. Bereid jezelf voor op smerigere lucht (afbeelding). Klimaatverandering zal naar verwachting gaan zorgen voor een toename van ozon in de lucht - a een bekende factor is bij longproblemen - tot wel 10 delen per miljard. Een toename van wel 10% wordt verwacht voor astmagevallen in stedelijk gebieden zoals New York City. Langere stuifmeelseizoenen zullen ook meer gevallen van hooikoorts veroorzaken zeggen wetenschappers en dankzij de toename van koolstofdioxide zal de hoeveelheid stuifmeel verdubbelen ten opzichte van het jaar 2000. (Lees meer over stuifmeel in National Geographic tijdschrift)
6
Steden kunnen gevaarlijker worden dan de buitenwijkenSteden zijn sinds 2000 steeds meer geliefd vooral vanwege de nabijheid van alle voorzieningen Maar er is een groot nadeel Natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering  zoals meer orkanen en meer zware stormen  betekenen dat elke ramp meteen miljoenen levens kan raken Er zijn maar een paar steden die voorbereid zijn op zulke gebeurtenissen Men gelooft dat duizenden huizen en levens gespaard zijn door het preventief sluiten van het metronet van New York City en door de preventieve evacuatiebevelen in sommige delen van New York en New Jersey voorafgaand aan superstorm Sandy Leer meer over het weer in deze film van National Geographic
Foto: Craig Ruttle, AP
Steden kunnen gevaarlijker worden dan de buitenwijken. Steden zijn sinds 2000 steeds meer geliefd, vooral vanwege de nabijheid van alle voorzieningen. Maar er is een groot nadeel. Natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering - zoals meer orkanen en meer zware stormen - betekenen dat elke ramp meteen miljoenen levens kan raken. Er zijn maar een paar steden die voorbereid zijn op zulke gebeurtenissen. Men gelooft dat duizenden huizen en levens gespaard zijn door het preventief sluiten van het metronet van New York City en door de preventieve evacuatiebevelen in sommige delen van New York en New Jersey voorafgaand aan superstorm Sandy. (Leer meer over het weer in deze film van National Geographic.)
Advertentie - Lees hieronder verder

Home

Dit koraalrif bij Vostok in de Grote Oceaan was ernstig aangetast door opwarming van het zeewater maar herstelde zich binnen vijf jaar De meeste bloemkoolkoralenPocillopora spp stierven af tijdens El Nio van 201516 maar het weelderige koraalgeslacht Montipora bleef gezond en bracht het rif opnieuw tot leven

Kraamkamer van koraal

Aanhoudende moessonregens die door de klimaatverandering nog intenser waren dan normaal zorgden in de zomer van 2022 in heel Pakistan voor zware overstromingen Maanden later staan veel gebieden in het land nog altijd onder water

Klimaatrampen kosten steeds meer geld. Wie moet dat betalen?

In een medisch centrum dat door de hulporganisatie Save the Children in Baidoa wordt gefinancierd houdt Khadijo Ibrahim Abikar 50 haar zwaar ondervoede 2jarige kleindochter Naima Adan Ali in de armen De foto werd genomen op de tiende dag van Naimas behandeling en haar gezondheid ging vooruit We zijn hier vanwege de droogte gekomen zegt Abikar We hebben al ons vee verloren en onze akkers zijn aangetast door de sprinkhanen Vroeger hadden we meer dan 55 geiten en 45 runderen Nu hadden we alleen nog maar kamelen en die geven geen melk omdat ze te weinig voer krijgen

Een fotoverslag van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika

Potgrond wordt gebruikt om zaadjes in te planten en de plantenbakken van mensen met stadstuinen mee te vullen maar draagt door zijn ingredinten enorm bij aan de CO2uitstoot

Van potgrond krijg je vuile handen – letterlijk en figuurlijk

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder