Je plonst vanaf de boot de zee in en steekt snel je hoofd onder water voor het moment waar je zolang op hebt gewacht: het zien van een walvishaai. Met een grote geopende bek komt hij op je af, terwijl je half in paniek aan de kant probeert te zwemmen. De walvishaai doet jou niks, en trekt zich ook niet echt iets van je gezelschap aan. Voor hem ben je gewoon een middelgrote vis.

Voor jou is het een ander verhaal. Ineens voel je je piepklein, naast deze vriendelijke zeereus, je moet hard je best doen om hem bij te houden. Je zwemt met de grootste vis in de zee: de gemiddelde walvishaai is zo’n tien meter lang. Dit zijn de vijf beste plekken om met walvishaaien te zwemmen.

1. Isla Mujeres, Mexico

Periode: mei-sept

Dit is de nummer één plek ter wereld om met walvishaaien te zwemmen. Elk jaar reizen honderden dieren naar Mexico voor de overvloed aan vis- en koraaleitjes in het water. Je snorkelt hier dus niet met één walvishaai, maar met tientallen of honderden tegelijk. Scubaduiken is niet toegestaan.

2. Galápagoseilanden

Periode: jun-nov

Hoewel je overal rond de Galapagoseilanden het hele jaar rond een kleine kans hebt om walvishaaien te zien tijdens het duiken, loop je de grootste kans om ze te zien bij de afgelegen eilanden Darwin en Wolf. Je kunt daar enkel komen met één van de meerdaagse duikcruises. Naast walvishaaien spot je gegarandeerd hamerhaaien, zeeleeuwen, mantaroggen en nog veel meer grote zeedieren.

3. Ningaloo Reef, Australië

Periode: apr-jul

Aan de Coral Coast van West-Australië ligt Ningaloo Reef, met turquoise wateren, spierwitte stranden en een overvloed aan zeeleven. Van april tot en met juli kun je in dit heldere water met walvishaaien zwemmen. Daarnaast kun je ook mantaroggen, schildpadden, dolfijnen, walvissen en zelfs zeekoeien zien tijdens een snorkeltour!

4. Tofo, Mozambique

Periode: nov-apr

Voor de kust van Mozambique zwemmen de walvishaaien in grote getalen rond, vergezeld door mantaroggen. Het kleine dorpje Tofo is een populaire badplaats, waar je komt om te surfen en te zonnen, maar vooral om met deze grote zeedieren te mogen zwemmen.

This is an image

5. Utila, Honduras

Periode: hele jaar door

Als een van ’s werelds goedkoopste bestemmingen om je duikbrevet te halen, is Utila, recht aan de Caribische kust van Honduras, een waar backpackersmekka geworden. Er zit hier een onderzoekscentrum voor walvishaaien gevestigd, aangezien de dieren hier het hele jaar door dicht langs de kust voorbijtrekken. Wie weet kom je op je allereerste duik ooit wel een walvishaai tegen, terwijl je je brevet aan het halen bent!

LET OP: Zwemmen met walvishaaien is niet schadelijk of storend voor de dieren zolang zij niet verstoord worden in hun natuurlijke gedrag. Zo is het niet goed om de dieren te lokken met voer of de walvishaaien aan te raken. Lees je hier van tevoren goed over in, voordat je een tour boekt.