Wie verlangt naar zon, zee en strand, zit in Curaçao wel goed: hier is de kust nooit verder dan 8 kilometer uit de buurt, vind je een zuidkust vol baaien en inhammen en een weskust met langgerekte witte zandstranden. Dit zijn onze favoriete stranden op dit fijne ABC-eiland.

1. Porto Mari

Dit idyllische en milieuvriendelijke koraalstrand aan de westkust van Curaçao is privé-eigendom van de plantage Porto Mari. Helderblauw water spoelt kalmpjes aan op het witte zandstrand, waar de parasolletjes je beschermen tegen de felle zon. Relax onder een palmboom of duik het water in, op naar het unieke dubbele rif dat gemakkelijk te bereiken is vanuit de kust. Niet zo’n waterrat? Vanaf de parkeerplaats lopen er twee wandelpaden door de omringende natuur, met waanzinnige kliffen en uitkijkpunten. Er zit zelfs een kleine duikschool op Porto Mari.

2. Cas Abao

Een waar droomstrand vind je aan de noordkust van Curaçao: Cas Abao. Palmbomen wuiven in de wind, terwijl de helder turquoise zee fel contrasteert met het hagelwitte zand. Haal een ijskoude cocktail bij de daiquiri bar, ga snorkelen of stap in een kajak. Cas Abao is niet alleen uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Curaçao, maar ook the place to be voor watersportliefhebbers. Het geleidelijk dieper wordende water en zachte zand is ideaal voor kinderen en voor de allerkleinste is er zelfs een speciale zandbak.

3. Blauwbaai

De naam zegt het al een beetje: Blauwbaai is een heerlijk breed zandstrand met felblauw helder water. Blue Bay maakt onderdeel uit van een luxe resort, dat tegen betaling toegankelijk is voor gasten van buitenaf. Ga er lunchen in de gezellig overdekte bar, waar regelmatig livemuziek gespeeld wordt. Actievelingen gaan kajakken, huren een catamaran of boeken een zeilles, terwijl de luierkonten relaxen op een van de strandbedden of een massage boeken. Ook snorkelen is hier waanzinnig mooi. Met een beetje geluk zie je zelfs een schildpad!

4. Grote Knip

Voor een gezellig Curaçaos sfeertje zit je goed op Grote Knip: een zeer geliefd strand bij de lokale bevolking. Hier geen zonnebedjes, restaurants en duikscholen, maar picknicktafels onder rieten parasols en een mini-snackbar die zo nu en dan geopend is. Grijp dus een volle picknickmand en een kleedje mee als je van plan bent lang te blijven. Vanaf de parkeerplaats kijk je uit over de baai, waarbij het lichtblauwe zeewater fel afsteekt tegen de groene natuur recht achter het witte strand. Less is zeker more in dit geval.

5. Klein Curaçao

Op zo’n twee uur varen, voor de kust van Curaçao, ligt een paradijselijk onbewoond eiland met kristalhelder water en onaangetaste koraalriffen met verschillende onderwatergrotten: welkom op Klein Curaçao. Wandel over de eindeloze witte zandstranden, ga snorkelen met schildpadden of bezoek de oude fotogenieke vuurtoren en het even verderop gelegen scheepswrak. De bemanning van de Mermaid bereidt intussen een voortreffelijke barbecue met gemarineerde kip en karbonades om het avontuur compleet te maken.