5x Mooiste trektochten door Zuid-Amerika

Andespieken, mistige nevelwouden, kraters en gletsjermeren: nergens ter wereld hike je zoals door Zuid-Amerika.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Getty Images

Bewandel oude Incawegen in de Andeslanden, beklim bergpieken in Patagonië of ontdek de minder bewandelde paden in de gebergten van Colombia en Brazilië. Natuurlijk is de klassieke Incatrail een trek die je ooit gelopen moet hebben, maar wandel gerust verder, want de trektochten door Zuid-Amerika zijn enkele van de mooiste ter wereld. Dit zijn onze favoriete vijf!

1. W-Trekking, Chili

In nationaal park Torres del Paine in Chili loop je de W-Trekking: een 76 kilometer lange hikingroute in Patagonië, in de vorm van de letter W. Geniet van het ruige landschap van kraters, gletsjermeren en uitgestrekte toendra terwijl je van berghut naar berghut trekt. De tocht, die rond de bergen loopt, duurt zo’n vijf tot acht dagen. Overnachten doe je in zogenaamde refugios. Sommige stukken zijn behoorlijk zwaar, maar het uitzicht loont altijd weer de moeite. Kijk uit over valleien met turkooise meren, grillige rotsformaties, watervallen en beukenbossen. Hier is de natuur op haar best!

Foto door Throgers, Flickr

2. Quilotoa Loop, Ecuador

Een drie- tot vijfdaagse hiketocht dwars door de Ecuadoriaanse Andes brengt je naar de rand van het azuurblauwe kratermeer van de Quilotoavulkaan. Op eigen tempo, zonder gids, hike je van het ene naar het andere dorpje aan de voet van de vulkaan, waar je de echte plattelandscultuur van Ecuador leert kennen. Wandel door valleien, langs rivieren, over heuvels en langs kleine Quechuamarkten. Na dagen lopen kom je aan bij de krater van de vulkaan op 3800 meter hoogte. Overnacht aan de rand van de krater en hike de volgende dag over zacht vulkanisch as omlaag naar het meer, dat gedurende de dag constant van kleur verandert: van smaragdgroen tot diepblauw. Je kunt de tocht ook andersom lopen, maar het kratermeer van Quilotoa is zo’n hoogtepunt van de tocht dat je deze  altijd tot het laatst zou moeten bewaren. 

3. Cuidad Perdida, Colombia  

Een waanzinnige tocht van vier tot zes dagen door ongerepte jungle, waarbij je overnacht in hangmatten of bij lokale indianenstammen en die je brengt naar Teyuna, ofwel de Verloren Stad. De ruïnes van dit voormalige Tayronadorp, gesticht rond 660 v.Chr., bevinden zich op zo’n 900 tot 1200 meter hoogte in de Sierra de Nevada de Santa Marta: een kustgebergte in het noorden van Colombia. De relatief zware trektocht voert je dwars door rivieren en dichte vochtige jungle. Omdat je er alleen te voet kunt komen, is er van massatoerisme geen sprake. Bij terugkomst rust je uit op de mooie Caribische stranden van Colombia, bijvoorbeeld in het vlakbij gelegen nationaal park Tayrona.

Foto door Alexander Schimmeck, Flickr

4. Huayhuash Circuit, Peru

De meest voor de hand liggende hiketocht in Peru is natuurlijk de beroemde Incatrail die naar Machu Picchu leidt. En hoewel deze met recht populair is, is er nog een andere fantastische trail die je als echte avonturier niet wil missen wanneer je in Peru bent. Hike een uitdagende route van 165 kilometer door de spectaculaire landschappen van de Cordillera Huayhuash, een bergketen in de Andes van Noord-Peru. Afhankelijk van de route die je kiest, ben je tien tot veertien dagen onderweg. Spot condors, lama’s en alpaca’s, passeer pieken van meer dan 6000 meter en kampeer midden in de wildernis: het Huayhuash Circuit is een van de uitdagendste trekkingsgebieden van Zuid-Amerika. 

5. Chapada Diamantina, Brazilië

Tafelbergen steken fier uit boven bloeiende valleien vol watervallen en grotten. In het achterland van Bahia, zo’n zeven uur rijden vanaf Salvador, ligt het nationaal park Chapada Diamantina: de verborgen parel van Brazilië. Start je ontdekkingstocht in het dromerige koloniale stadje Lençois, dat vroeger als uitvalsbasis diende voor diamant- en goudzoekers. Vanuit hier vertrekken meerdere meerdaagse trektochten door het gebied. Hike naar de top van de berg Morro do Pai Inácio en glij van de natuurlijke glijbaan tijdens een hike naar Riberão do Meio. Klim ook naar de top van de hoogste waterval in Brazilië voor een fantastisch uitzicht naar beneden. Zwemmen doe je in helderblauwe meertjes, verstopt in de grotten Poço Azul en Poço Encantado. Je bent hier dagen zoet!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Videogames zijn een venster op de wereld voor reizigers met beperkingen
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Reizen
Ontmoet de eerste vrouwelijke dragers op de Inca Trail

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.