1. Wis cookies

Cookies zijn de vijand, zorg er dus voor dat ze nooit te weten komen waar je heen wilt. Al die aanbiedingen die opeens op je scherm verschijnen zijn wolven in schaapskleren. Hoe vaker je zoekt, of op de refresh knop klikt, hoe duurder de tickets worden. Zoek dus altijd met een incognito venster, of verwijder je geschiedenis na het zoeken.

2. Wees flexibel

Als je bestemming niet vaststaat, kan je op Skyscanner voor de ‘overal’ zoekfunctie kiezen, je krijgt dan een lijst van de goedkoopste tickets naar verschillende plaatsen. Ook kan je aangeven dat je de tickets voor de hele maand wilt zien, zodat je gemakkelijk de goedkoopste vertrekdatum kan vinden. Als je echt flexibel bent, kies je voor ‘goedkoopste maand’. Via Kayak explore krijg je een wereldkaart te zien met een overzicht van goedkope retourtickets, en kan je zoeken op een hele maand, een seizoen of op de goedkoopste maand.

3. De dinsdagmiddagregel

Meestal zijn tarieven op dinsdagmiddag rond drie uur het laagst, dit omdat de meeste luchtvaarmaatschappijen hun last minute aanbiedingen aan het begin van de week (maandag) publiceren. Daar spelen concurrenten dan op in, waardoor de vluchten op dinsdagmiddag rond drie uur het laagste zouden zijn.

4. Prijsalarm

Registreer je op een website als Skyscanner of Kayak en stel een prijsalarm in. Je geeft door waar je heen wilt en wanneer, en je krijgt een e-mail wanneer de prijzen omlaag gaan. Op deze manier is het natuurlijk wel belangrijk je mail regelmatig te checken, of je mist een goede deal. Ook kan je op deze manier nooit zeker weten of de prijzen nog lager zullen worden, daarvoor is er de volgende tip.

5. Download Hopper

Download de app Hopper, de enige reisapp die afgelopen jaar op Apple’s best-of lijstje stond. Dit omdat de app aan de hand van over vier jaar verzamelde data zeer nauwkeurig kan inschatten wanneer vliegtickets het goedkoopst zijn. Je geeft aan wanneer je waarheen wil en krijgt dan pushberichten als ‘dit is de beste deal, de prijzen zullen waarschijnlijk niet lager worden’, maar hij zal ook doorgeven wanneer je even moet wachten met boeken omdat de prijzen nog kunnen zakken.

6. Puzzel

Soms is het goedkoper twee enkeltjes te boeken in plaats van een retourticket. Ook kan je soms voordeligere data en goedkopere tickets krijgen als je zelf verschillende vluchten aan elkaar plakt. Kayak doet dit al voor je, maar het is altijd nuttig om zelf de websites van de vliegmaatschappijen te checken. Voor het plannen van complexe trips met veel stops is Google’s OnTheFly een goed startpunt, een app die tevens wordt gebruikt door prijsvergelijkende websites.

7. Geef je locatie niet vrij

Tickets zijn vaker goedkoper vanuit plekken waar een lagere levensstandaard heerst. Als je bijvoorbeeld op expedia.nl naar vluchten zoekt, kan dezelfde vlucht op expedia.co.jp (de Japanse versie) goedkoper zijn. De prijzen staan dan wel uitgedrukt in lokale munteenheid, hou dus een rekenmachine bij de hand om ze om te rekenen naar euro’s.