Hoewel wij een klassiek stuk appeltaart of een Italiaans ijsje niet snel af zullen slaan, kent de wereld nog een hoop andere suikerrijke topdesserts. Toffee op een stokje? Zoete dumplings gevuld met zwarte sesam? Of groene flensjes met een mengsel van kokossuiker? Yes, please! Dit zijn zeven bijzondere wereldtoetjes. Smakelijk!

1. Maple Taffy, Canada

Canada wint de prijs als het over het gemakkelijkste dessert ter wereld gaat met haar Maple Taffy: het enige wat je nodig hebt is sneeuw en ahornsiroop. Je maakt het door de siroop te koken en het daarna over schone sneeuw te gieten. Zodra het begint te stollen, rol je de siroop op een stokje… et voilà!

Foto lilbunnyrabbitz  Flickr
Foto: lilbunnyrabbitz / Flickr

2. Brigadeiro, Brazilië

Brazilianen zijn er gek op en eten het op iedere feestelijke gelegenheid: brigadeiro. De zoete chocoladeballetjes zijn een combinatie van boter, zoete gecondenseerde melk en cacao, waarna ze door de hagelslag gerold worden. De bonbonachtige lekkernijen zijn vernoemd naar de populaire Braziliaanse politicus Brigadeiro Eduardo Gomes.

3. Mochi Ice Cream, Japan

Japanse Mochi dankt haar naam aan mochigome: een kleverige rijst die tot een pasta gestampt wordt en daarna in een cirkelvorm gegoten. Die rijstcake wordt dan gevuld met ijs. Populaire smaken zijn groene thee, vanille, chocolade, aardbei en rode adukibonen.

Foto jpellgen  Flickr
Foto: jpellgen / Flickr

4. Tangyuan (zoete dumplings), China

Hoewel Chinezen deze zoetzachte balletjes het hele jaar door eten, worden ze traditioneel op de vijftiende dag van het Chinese Nieuwjaar geserveerd. De zoete dumplings gemaakt van kleefrijstmeel worden gekookt in water en daarna bedekt met een stroperige bouillon. De taaie balletjes kunnen gevuld worden met rode bonen, zwarte sesam of met pinda’s, maar kunnen ook zo gegeten worden.

Foto SimonQ  Flickr
Foto: SimonQ / Flickr

5. Dadar Gulung, Indonesië

Dadar betekent pannenkoek in het Indonesische en gulung betekent rollen. Dadar gulung, ofwel Balinese flensjes, zijn gifgroene opgerolde pannenkoekjes gemaakt van pandanbladeren en gevuld met een mengsel van geraspte kokos en Javaanse suiker. Smullen!

6. Suspiro de Limeña, Peru

Letterlijk vertaald betekent Suspiro de Limeña zucht van een vrouw uit Lima. De poëet Jose Galvez, de bedenker van het recept, gaf deze naam aan dit toetje omdat het licht en zacht is zoals de zucht van een vrouw. Het kleverige zoete dessert heeft manjar blanco als basis, de Peruviaanse variant op dulce de leche, met daaroverheen met port doordrenkte meringue die bestrooid is met kaneel.

Foto bionicgrrrl  Flickr
Foto: bionicgrrrl / Flickr

7. Dragon beard candy, China

Het drakenbaardsnoepje! Deze Chinese traktatie is niet alleen een dessert, maar een traditioneel handgemaakt kunstwerk. Het lijkt wel een wit cocon of een harige rups, hoofdzakelijk gemaakt van suiker en maltosesiroop, gevuld met pinda’s, sesamzaad en kokosnoot. Nomnom!