De kleding die hij aanhad en een paspoort in zijn broekzak, meer had Rob Greenfield niet nodig voor zijn zesduizend kilometer lange reis van Panama naar San Diego. Hij had geen bankpas, geen geld en zelfs geen tandenborstel bij zich. ‘Ik geloof dat mensen van nature goed zijn,’ schrijft hij op zijn website, ‘dus kocht ik een enkele reis naar Panama voor de ultieme test.’

Liftend en wandelend maakte hij talloze vrienden die hem maaltijden en onderdak aanboden. Ook verbleef hij bij mensen met wie hij via sociale media en couchsurfing.com in contact kwam. Als hij geld nodig had voor een buskaartje, verkocht hij flessen en ander bruikbaar materiaal dat hij in afvalcontainers vond, of deed hij gekke kunstjes op straat. Als hij geen maaltijd van vreemdelingen kreeg, at hij wilde bessen of eetbaar voedsel dat hij vond in containers. 37 dagen later was hij weer in San Diego, daar kocht hij een busticket voor 2,50 dollar en wandelde hij naar huis met tien cent op zak en de conclusie: ‘Mensen zijn goed.’

Dat hij gebruikmaakte van de goedheid van mensen wil niet zeggen dat hij er misbruik van maakte. ‘Ik heb altijd geprobeerd meer te geven dan te nemen,’ maakt hij duidelijk in zijn filmpje. ‘De leukste momenten waren die waar ik mijn steentje kon bijdragen om anderen te helpen.’ Zo verbleef hij op biologische boerderijen waar hij werkte in ruil voor onderdak. ‘Geld is maar een betaalmiddel,’ zegt hij. ‘Veel mensen zijn ook heel blij met wat gezelschap, iemand om hun verhaal aan kwijt te kunnen.’

Intussen heeft hij zijn tiny home verkocht en de opbrengst geschonken aan organisaties die onderkomens voor daklozen bouwen. Zelf heeft hij nog slechts 111 spullen over: alleen dingen die hij nodig heeft voor zijn basisbehoeften. Met die bezittingen op zijn rug gaat hij nu voor onbepaalde tijd reizen met zijn vriendin.

Enkele tips om ook goedkoop te reizen:

  1. Schrijf je in bij couchsurfing.com, zo kun je niet alleen gratis bij mensen thuis verblijven, maar ze ook vragen je rond te leiden in de stad of gewoon een koffietje te gaan drinken. Op de website worden ook leuke evenementen georganiseerd door reizigers van over de hele wereld.
  2. Maak al reizend vrienden. Ben je toevallig in de buurt bij iemand die je kent? Aarzel niet ze te contacteren, ze zullen je maar al te graag de leukste plekjes laten zien en samen activiteiten ondernemen die je normaal alleen bij een toeristische organisatie kan boeken. Dit kan natuurlijk ook via sociale media.
  3. Steek je duim omhoog en stap in bij de eerste auto die stopt. Gebruik wel je verstand: vraag altijd of je een foto mag maken van de kentekenplaat om hem door te sturen naar familie of vrienden. Ook al doe je het niet, zo laat je de bestuurder weten dat je niet alleen bent.
  4. Ga naar de supermarkt in plaats van naar een restaurant en ga picknicken in een parkje of op een bankje langs de weg. Of doe je tegoed aan streetfood, dat in Azië en Zuid-Amerika een appel en een ei kost.
  5. Probeer onderweg je steentje bij te dragen door te werken in ruil voor onderdak en voedsel. Via de organisatie WWOOF kan je in contact komen met biologische boerderijen overal ter wereld die je maar al te graag op deze manier verwelkomen.