Een tijdje geleden heb ik het geluk gehad om een half jaar vanuit Sydney te mogen werken. Een half jaar lang surfen, ‘no worries mate’ en heel veel zon. Tijdens dit half jaar heb ik Australië verkend, met Sydney als ‘thuisbasis’. De laatste grote reis die ik wilde maken voor ik Oceanië ging verlaten, was dan ook geen rondreis door Australië maar een reis naar Nieuw-Zeeland met een strandvakantie op Fiji. Ik kon me geen betere afsluiter voorstellen!

We begonnen onze reis in Queenstown, ook wel de adventure capital of the world genoemd en ik kan dat alleen maar beamen! Hoe klein het plaatsje ook is, overal waar je kijkt kan je avontuur boeken. Snowboarden, heli-skiën, bungeejumpen… noem het maar op. Ons verblijf was het luxe boutique hotel The Spire, gelegen in hartje Queenstown en aan Lake Wakatipu. Sommige kamers kijken uit over het meer: een prachtig uitzicht over de zonsondergang en de bergen!

Tijdens een korte verkenning in Queenstown begeven we ons naar het wereldberoemde The Fergburger, een burger joint met inderdaad overheerlijke burgers. De volgende dag begint ons avontuur pas echt na een heerlijk ontbijtje op het balkon van onze kamer. Daarna stond een helikoptervlucht over de Zuidelijke Alpen met Heliworks op het programma. In één woord geweldig! De grillige bergen, de gletsjers, de prachtige meren en groene omgeving. Geen wonder dat ze hier Lord of the Rings hebben opgenomen!

Weer veilig met onze voeten op de grond vertrokken we die middag naar Goldfields Jet voor nóg een adrenaline kick. In Queenstown, en eigenlijk op het hele zuidereiland, kan je een Jet Boat Adventure meemaken. Je gaat aan boord van een soort speedboat die 360 graden spins maakt en rakelings bochten door gaat. Gillen geblazen, maar wat een avontuur!

Onderweg naar de Silver Pine Lodgeg maakten we nog een korte stop bij de Cadrona Tavern, gelegen tussen Queenstown en Wanaka. Het is één van de oudste en meest iconische hotels van Nieuw Zeeland, en stamt nog uit de goudzoekerstijd. Bijzonder!

De Silverpine lodge ligt ingeklemd op een heuvel tussen de twee mooiste meren van het Zuidereiland; Lake Wanaka en Lake Hawea. Waar je ook kijkt, overal is natuur. De lodge doet huiselijk aan, de eigenaren Mike & Sue geven je een hartelijk welkom en zorgen ervoor dat het nergens aan ontbreekt. Wij klommen de heuvel verder op, om zo de prachtige zonsondergang te kunnen aanschouwen. De omgeving leent zich uitstekend voor wandelingen, maar het is ook heerlijk vertoeven in de lodge met een goed boek bij de haard en de huisgemaakte maaltijden van Sue.

Lake Wanaka Mount Aspiring National Park
Lake Wanaka, Mount Aspiring National Park.
Ullstein Bild

Daarna naar Lauderdale, een niet zo heel spectaculaire bestemming, maar de reis er naartoe was dat des te meer! De Siberia Experience is niet voor watjes! Je vliegt met een helikopter over de grillige bergtoppen en gletsjers, bergmeren en groene natuur. Op een vlak stuk in de Siberia Vallei wordt de helikopter vervolgens aan de grond gezet, en stap je uit. Vanaf hier ben je op jezelf aangewezen! Met een mars voor de nodige energie en een flesje water, moesten wij vervolgens zelf onze weg terugvinden naar het ophaalpunt aan de Wilkin Rivier. Natuurlijk is het pad goed gemarkeerd, maar toch is het spannend! Geen andere toeristen, geen bereik met je telefoon… het lijkt echt alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Uiteindelijk kwamen we ruim op tijd heelhuids aan op de afhaalplek, waar we per jetboat terug stuiterden naar de bewoonde wereld.

This is an image

Ons laatste verblijf op het Zuidereiland was op Lake Heron Station, een schapenboerderij, op ongeveer 2,5 uur rijden van Christchurch. We verbleven alweer in een pareltje van een accommodatie, gerund door een superaardig echtpaar en gelegen op 19.600 hectare grond. Het deed de kou meteen vergeten! Philip en Anne hebben een aantal gastenverblijven gezellig ingericht, en na een lekkere kop thee neemt Philip ons mee om het land te verkennen. Hij laat zien hoe de schapen worden geschoren en hoe wol wordt gemaakt. Ook kan je in de omgeving goed hiken, mountainbiken en vissen, heli-skiën en meehelpen op de boerderij (erg leuk voor families). ’s Avonds maakte Anne een heerlijke maaltijd voor ons, en onder het genot van een glas whisky sloten we voor een knisperend haardvuur de dag af.

Van zuid naar noord, van grillig naar groen

Van Christchurch vlogen we de volgende dag naar Rotorua, vanaf waar we per huurauto naar Poronui reden. Het eerste wat ons opvalt is dat het Noordereiland zoveel kalmer en groener is dan het Zuidereiland. Waar het Zuidereiland echt dat grillige, bijzondere landschap heeft, is het klimaat op het Noordereiland een stuk zachter en de natuur veel groener.

Poronui ligt in de Taharua Vallei, en bestaat uit gigantische oppervlakten aan natuur, waar je naar hartelust kunt vliegvissen, kajakken, hiken, mountainbiken en paardrijden. Wij vertrokken richting Taupo waar we een kanotocht naar de Huka Falls watervallen en de warmwaterbronnen maakten. Heel bijzonder om in zo’n warm ‘bad’ te zitten terwijl je de frisse wind door je haren voelt. ’s Avonds kookte chef Phill een weldadige maaltijd en schoof er een heuse Maori bij ons aan om ons te vertellen over de Maoricultuur. Door de warme gastvrijheid, de mist die langzaam uit de bossen optrok, het geluid van het altijd stromende water en de boeiende verhalen over de Maori cultuur staat dit verblijf voor altijd op mijn netvlies gegrift. Al zittend in een half verlichte kamer, bij de openhaard, met de hond aan mijn voeten en een glas wijn in mijn hand terwijl we luisterden naar eeuwenoude verhalen… dat is echt het ‘reizigersgevoel’. Het was de afsluiter van onze reis door Nieuw-Zeeland en een waardiger afscheid had ik me niet kunnen voorstellen.

Yasawa eilanden
Yasawa eilanden.
Wolfgang Kaehler

Vanaf Auckland vlogen we naar Fiji. Wat een wereld van verschil! We overnachten een nachtje op Viti Levu, in het Naviti Resort tot de volgende dag onze boot naar het eiland vertrekt. Bestemming is het Octopus Resort, gelegen in de Yasawa Islands op het Waya Island. Al varend over eindeloze oceaan, met hier een daar een groene spikkel als eiland, doemde er ineens een prachtig heldergroen eiland voor ons op. En daar, heel in de verte zagen we hutjes op palen, een parelwit zandstrand en eenmaal wat dichterbij bleken de spikkeltjes op het strand mensen te zijn. Het personeel van Octopus maakte muziek om ons te verwelkomen op het eiland en hielp ons van boord. Hier was het prima vertoeven! Vanuit onze Poppy’s Luxury Lodge, met eigen zandstrandje voor de deur en het water op een steenworp afstand, hebben we het eiland ontdekt. Ik maakte een zware wandeltocht, door het lokale dorpje naar de top van de hoogste berg op het eiland. Compleet kapot bereikte ik de top, maar het was het uitzicht meer dan waard! Verder zijn de dagen er prima door te komen met massages, het leven van boeken en lekker luieren! Door uitvallende vluchten konden we geen ander eiland meer bezoeken, maar het is goed toeven in Octopus. Ze bieden hutjes variërend van 1 tot 5 sterren luxe aan, dus je kunt het zo aangenaam maken als je wil. Een geweldige afsluiting van een bijzondere tijd!

Evelien van Veen is marketing manager bij Talisman travel design. Een aantal jaar geleden maakte zij zo een bijzondere reis naar Nieuw Zeeland en Fiji, dat ze deze graag met je wilt delen. Ze reisde door het Zuidereiland en het Noordereiland en sloot haar reis af op een tropisch eilandje in Fiji.