De klim naar de top duurde langer dan verwacht. Over de sneeuw, die op de heenweg nog zacht en behulpzaam was, lag inmiddels een dunne laag ijs waardoor onze ski-afdaling aanzienlijk werd bemoeilijkt. Robin en Griff hadden tijdens de klim naar de top voor het eerst van hun leven klimijzers en ijsbijlen gebruikt. Ze keken toe terwijl Stacy op onvaste benen zijn eerste bochtjes draaide richting de steile afdaling op de zuidwestelijke wand van de Halgurd, de hoogste berg binnen de grenzen van Irak. Deze afdaling, onderdeel van de eerste Amerikaanse ski-bergtocht op de Halgurd ooit, was voor deze drie veteranen uit de Irakoorlog slechts een momentopname in een veel groter verhaal en een stap richting verwerking en verzoening.

Als je hem ziet, zou je niet direct zeggen dat Stacy Bare heeft gediend in Irak en daar deel uitmaakte van de achterhoede in een aantal heftige oorlogssituaties. Zelfs nadat hij die ervaringen achter zich had gelaten, bleef Bare kampen met problemen die te maken hadden met zijn leven als soldaat en de leegte die hij voelde nadat hij in 2007 terugkeerde van zijn uitzending naar Irak. Maar gesterkt door zijn diepe liefde voor een nieuwe familie ontdekte hij dat hij met buitensportactiviteiten het gapende gat kon vullen dat hij na de oorlog en in de daaropvolgende chaos voelde.

Veteranen Robin Brown Matthew Griffin en Stacy Bare houden even stil voor een foto na hun skitocht over de Halgurd
Veteranen Robin Brown, Matthew Griffin en Stacy Bare houden even stil voor een foto na hun skitocht over de Halgurd.
Max Lowe

Zijn organisatie, Adventure Not War, is het resultaat van die ontdekking en is gebaseerd op het idee dat veteranen gemoedsrust kunnen vinden door terug te gaan naar de plekken waarnaar ze werden uitgezonden. Bare wil vrede en begrip bevorderen door buitensportactiviteiten. Tijdens deze trip werkten hij en veteranen Robin Brown en Matthew Griffin samen met non-profitorganisatie Tent Ed om door oorlog ontheemd geraakte kinderen te voorzien van schoolmiddelen. In de film Adventure Not War is te zien hoe de teamleden toewerken naar de beklimming van de Iraakse berg Halgurd, en daarmee ook werken aan hun eigen verwerkingsproces.

Toen ons team bij de start van de opnamen Erbil International Airport uitliep, was de sfeer voelbaar gespannen. De door de VS gesteunde Koerdische strijdkrachten waren bezig met een grote aanval op IS in het tachtig kilometer verderop gelegen Mosul. Bovendien had de regering-Trump even daarvoor een inreisverbod aangekondigd voor burgers van tien verschillende landen, waaronder Irak. Dit leek niet bepaald een goed moment om een ski-expeditie in Irak te houden. Na een verblijf van slechts twee dagen in de stad, ter voorbereiding van onze reis naar de Halgurd, begon de filmploeg iets te begrijpen van de dreiging die er voor de veteranen uitging van deze gecompliceerde plek.

Het team van veteranen begint aan de nachtelijke beklimming naar de top van de Halgurd
Het team van veteranen begint aan de nachtelijke beklimming naar de top van de Halgurd.
Max Lowe

In de dagen die daarop volgden, reisden we door het land. En terwijl we theedronken met vooraanstaande jezidi's in de heilige stad, aten met onze plaatselijke gidsen en gastheren en verhalen uitwisselden over voorbije oorlogen en de hedendaagse werkelijkheid, begonnen de muren af te brokkelen die door de oorlog waren ontstaan. Toen de avond viel over het bergdorp Homan en we vanaf een dak naar de besneeuwde top van de Halgurd keken met nieuwe vrienden die ooit oude vijanden waren, werd de ware betekenis van deze reis duidelijk. Via de luidsprekers van de plaatselijke moskee werden de moslims opgeroepen tot het gebed en wij lieten het steeds donker wordende uitzicht voor wat het was, om onze gastheer Omar te volgen naar zijn huis voor het avondeten.

We zouden de volgende ochtend om vijf uur 's ochtends vertrekken voor de klim naar de top van de Halgurd. Maar die avond aten en lachten we met Omar en zijn familie en lieten de veteranen foto's van hun kinderen zien aan de vrouw van Omar en zijn grootmoeder. Het was een huiselijk gevoel, op deze plek die zo lang als dreigend en ver weg had aangevoeld.

Bekijk Adventure Not War om de drie veteranen uit de Irakoorlog te volgen tijdens hun beklimming van de berg Halgurd en te zien hoe zij tegelijkertijd het verleden verwerken.