Wie in Londen de ondergrondse naar station Bermondsey neemt en dan zeven minuten richting het zuiden loopt, kan tientallen jaren terug in de tijd reizen met een verblijf in een Amerikaans hotel waar talloze moorden werden gepleegd.

Het Hollow Hotel is een soort escape room en gevestigd in een oude koekjesfabriek in Bermondsey. Bezoekers kunnen er niet overnachten maar worden ‘uitgenodigd’ voor de grootse heropening van het hotel. Aan de bar en de receptie worden ze verwelkomd, maar daarna snel naar hun eigen hotelkamer geleid – waar het echte verhaal begint.

Tijdens een psychologische griezelervaring die anderhalf uur kan duren, kunnen de gasten kiezen hoe hun ‘overnachting’ eruit zal zien: er zijn zeven scenario’s voor de ervaring, afhankelijk van de manier waarop de bezoekers op verschillende voorwerpen en personages reageren. Elk scenario zit vol onverwachte wendingen en enge momenten, en zelfs wanneer bezoekers worden ‘vermoord’, kunnen hun scenario’s doorlopen.

Het Hollow Hotel is ontworpen door de totaaltheatergroep differenceEngine. Eerder organiseerde de groep Heist, een interactieve ervaringsvoorstelling die bedoeld was om drie weken te lopen maar wegens het grote succes negen maanden open zou blijven. De toegangsprijzen voor het Hollow Hotel beginnen bij 53 euro en kunnen niet worden gerestitueerd. Er kunnen suites voor twee tot zes personen worden geboekt. De productie is bestemd voor mensen boven de achttien en loopt van 17 april tot en met 17 juni.

Bezoekers kunnen kiezen hoe hun verhaal zich ontvouwt afhankelijk van de manier waarop ze reageren op de voorwerpen en personages in het hotel
Bezoekers kunnen kiezen hoe hun verhaal zich ontvouwt, afhankelijk van de manier waarop ze reageren op de voorwerpen en personages in het hotel.
Ali Wright

Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal

De ervaring is gebaseerd op het hotel dat werd gebruikt door H.H. Holmes, een van de eerste Amerikaanse seriemoordenaars waarover werd geschreven. Holmes bekende minstens 28 moorden, maar het is mogelijk dat hij er tweehonderd heeft gepleegd. Hij werd in 1896 opgehangen.

Kort vóór de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago verhuisde Holmes naar deze stad en liet in de wijk Englewood een hotel van drie verdiepingen bouwen. Buurtbewoners noemden het gebouw ‘het Kasteel’ en na de voltooiing ervan begon Holmes advertenties in de krant te zetten om jonge vrouwelijke arbeiders en gasten aan te trekken.

Bezoekers kunnen kiezen hoe hun verhaal zich ontvouwt afhankelijk van de manier waarop ze reageren op de voorwerpen en personages in het hotel
Bezoekers kunnen kiezen hoe hun verhaal zich ontvouwt, afhankelijk van de manier waarop ze reageren op de voorwerpen en personages in het hotel.
Ali Wright

Op de bovenste etage van het hotel bevonden zich Holmes’ kantoor en ruim honderd kamers. Enkele van de kamers waren geluidsdicht en voorzien van gasleidingen. Verder wemelde het er van de valluiken, verborgen kijkgaten en trappen die nergens naartoe leidden, waardoor het hotel in een echt spookhuis was veranderd. De door Holmes vermoorde gasten werden via verborgen valkokers naar beneden gegooid en in de kelder gedumpt, waar hij de lijken in zijn laboratorium ontleedde en de lichaamsdelen in vaten zuur kookte of op andere wijze afvoerde.

Na de economische malaise die Chicago na de Wereldtentoonstelling trof, liet Holmes het Kasteel voor wat het was en stortte zich op verzekeringsfraude en willekeurige moorden totdat de politie hem uiteindelijk op het spoor kwam. Kort na het politieonderzoek werd het Kasteel aangekocht en als bezienswaardigheid voor toeristen onder de naam ‘Holmes Horror Castle’ uitgebaat. Uiteindelijk werd de nog bestaande benedenverdieping afgebroken en tegenwoordig staat er op de kavel, op de hoek van de 63rd Street en South Wallace Avenue, een postkantoor.