Een oppepper voor lichaam en geest: langs de Hana coast op het Hawaïaanse eiland Maui vind je stranden met zwart zand, donderende watervallen - en een prachtige autorit.

Schil een verse mango die je hebt gekocht bij een stalletje langs de weg, zet een ukelele-muziekje op en ga op weg voor een van de fantastische ritjes op Hawaï: de Hana Highway op het eiland Maui. Links van je zie je de helderblauwe oceaan, rechts watervallen, kristalheldere poelen, veldjes met taro-planten en weelderige bossen met bamboe en fruitbomen. Maar deze weg biedt meer dan schoonheid alleen: het is een indrukwekkend staaltje techniek, met de hand gehakt uit de steile oostkust van Maui. De weg slingert zich langs de kliffen en telt zo’n zeshonderd bochten en 59 bruggen (waarvan ruim de helft slechts één baan breed is). Een ritje over deze kronkelende kustweg is het perfecte tegengif tegen de kommer en kwel van de winter op het vasteland - en een geweldige manier om aan het dagelijks leven te ontvluchten.

Overzicht

De route ontrolt zich 84 bochtige kilometers lang langs de oostkust van Maui en loopt van Kahului tot het plaatsje Hana. “Deze rit is letterlijk een cliffhanger, en doet een beroep op de koelbloedigheid van de chauffeur,” vertelt schrijver Jerry Camarillo Dunn jr. Het is aan te bevelen om met een fourwheeldrive op pad te gaan, en om af en toe pauzes in te lassen om autoziekte te voorkomen. De beloning? “De moderne wereld lijkt heel ver weg,” vertelt Dunn, “je zorgen van alledag verdwijnen in de papaja-gekleurde zonsondergang en spanningen worden weggeblazen in de passaatwind.”

Start in Kahului

Kahului ligt aan de noordkust van Maui. Het is de grootste plaats van het eiland, waar ook het belangrijkste vliegveld te vinden is. Het is geen echte toeristische trekpleister, de bezienswaardigheden zijn onder meer het Alexander and Baldwin Sugar Museum, dat naast de grootste in werking zijnde suikerfabriek van Hawaï ligt, en het Maui Arts and Cultural Center, waar allerlei liveoptredens te zien zijn, van slack-key guitar en hula, tot ballet en taiko-drummen.

Hof van Eden en botanisch arboretum

Even na mijlpaaltje 10 vind je de Garden of Eden Arboretum and Botanical Garden, een weelderige tuin van zo’n tien hectare die bekendheid kreeg doordat de openingsscène van de film Jurassic Park er werd opgenomen. De hoogtepunten zijn de oorspronkelijke plantensoorten van Hawaï, zoals een verzameling geluksplanten (Cordyline fruticosa), en exotische flora afkomstig uit tropische regenwouden en van de eilanden in de Grote Oceaan. De loslopende eenden, kippen en ganzen zijn ook leuk voor kinderen.

Lower Puohokamoa Falls

Kijk rond mijlpaaltje 11 uit naar een afslag langs de weg. Een pad leidt naar de indrukwekkende Lower Puohokamoa-waterval, die van veertig meter hoogte naar beneden stort. Het bovenste deel van de waterval ligt aan de andere kant van de weg. Deze is minder omvangrijk, maar nog steeds de moeite van het bekijken waard. Leuk extraatje: even zwemmen in de koude meertjes onderaan de waterval.

Pua'a Ka'a State Park

Verder naar het zuiden, net na mijlpaaltje 22 ligt naast de weg dit staatspark. In deze groene omgeving vind je nog meer watervallen en gelegenheden om te zwemmen. Hoewel er hier een aantal eenvoudige paden zijn, waan je je hier ver van alles.

Waianapanapa State Park

Bij mijlpaaltje 32 kom je dit staatspark van 49 hectare tegen. In het park liggen onder meer een fraai strand met zwart zand, (de stroming is er verraderlijk, zwemmen wordt afgeraden), zeegrotten en een natuurlijke boog. Loop over een pad langs de kust naar de zeegrot, waar het water zo nu en dan rood uitslaat door de aanwezigheid van miljoenen kleine garnaaltjes. Wat je hier ook kunt vinden: restanten van de oude King’s Highway, de eerste weg die rond Maui werd aangelegd.

'Ohe'o Gulch

Rond mijlpaaltje 42 is een bijzondere bezienswaardigheid te zien: ‘Ohe‘o Gulch, een kloof in het eiland die heeft gezorgd voor een fikse hoeveelheid poeltjes en watervallen aan de oostkant van het Haleakala National Park. Zelfs de lokale bewoners vinden dat je deze plek, die van oudsher al bewonderaars trok, niet mag missen. Je kunt de kloof goed bekijken via de zes kilometer lange Pipiwai Trail, die boven langs het ravijn loopt.

Wailua Falls

Als je mijlpaaltje 45 in zicht krijgt, betekent dat één ding: je bent in de buurt van volgens veel mensen twee van de spectaculairste watervallen op Hawaï: Wailua Falls. Zet je auto op de nabijgelegen parkeerplaats en loop naar de watervallen die in een weelderig groene omgeving van zo’n 25 meter naar beneden storten.

Eindig in het plaatsje Hana

Probeer, als het enigszins kan, je aankomst in Hana zo te plannen dat je de zon in de zee kunt zien zinken. Het dorpje Hana heeft slechts zevenhonderd permanente bewoners. Het ligt verstopt in een groen regenwoud en zou slechts op een kleine afstand van de hemel liggen. In het plaatsje, een wereld van verschil met de zonaanbiddende westkant van Maui, deed de televisie pas in 1977 zijn intrede. Er komen relatief weinig bezoekers en doet aan als een echte Hawaïaanse gemeenschap, gelegen in een groen landschap van ‘banyan’- en broodbomen en tropische bloemen. “Hana is waarschijnlijk een van de meest Hawaïaanse plekken die er zijn,” zegt Tricia Steele, die zelf verder landinwaarts op Maui woont. Een van de dingen die hier de moeite waard zijn, is het kleine Hana Cultural Center and Museum, waar je Hawaïaanse quilts en andere voorwerpen van culturele waarde kunt bekijken. Daarnaast mag je ook de Hasegawa General Store niet missen. In deze winkel, met een lange lokale traditie, is van alles te koop, zoals eten, wijn, kleding en visbenodigdheden, maar hij doet ook dienst als het mededelingenbord van de gemeenschap. Ook de Wananalua Congregational Church, een National Historic Site (plaats van nationaal historisch waarde in de VS), die in de zeventiende eeuw werd gebouwd op de plek waar ooit een oude Hawaïaanse tempel of heiau stond, is de moeite waard. De beste plek om te logeren? Het luxe, rustige en ruim opgezette Hotel Hana-Maui, dat zich uitspreidt over 27 hectare. “Het beschikt over golvende weilanden, weidse panorama’s en visvijvers,” vertelt Maui-inwoonster Steele. “Het is een enorm uitgestrekt terrein.”

Voor onderweg

Dit ritje, dat je het hele jaar kunt maken, is misschien wel het beroemdste van alle Hawaïaanse eilanden, en trekt het bijbehorende verkeer aan, vooral in de weekenden. Je kunt deze tocht dus het best doordeweeks maken, ‘s ochtends vroeg en na de middagdrukte. Via www.maui-info.com/hanatape.html is een cd verkrijgbaar voor onderweg op de Hana Highway. Meer informatie vind je op www.hanamaui.com.