Op 21 juni begint op het noordelijk halfrond de zomer en daarmee het vakantieseizoen, dus aan mooie bestemmingen geen gebrek, wat je ook zoekt en hoeveel tijd je ook hebt. Om je sneller te laten beslissen dan een waterskiër achter een speedboot, is hier de lijst van onze mooiste zomerbestemmingen voor 2018.

De bergen in het Maleisische gedeelte van Borneo zijn bedekt met nevelwouden Het eiland Borneo is verdeeld in de territoria van drie landen Indonesi Maleisi en Brunei
De bergen in het Maleisische gedeelte van Borneo zijn bedekt met nevelwouden. Het eiland Borneo is verdeeld in de territoria van drie landen: Indonesië, Maleisië en Brunei.
Gerry Ellis, Minden Pictures, National Geographic Creative

BORNEO

Als je van dwergolifanten, lichtgevende paddenstoelen, drijvende markten, verborgen tuinen in grotten en het redden van bedreigde orang-oetans houdt, dan is Borneo dé zomertrip voor jou. Na een dag grotklimmen in het Nationale Park van Gunung Mulu kun je in hetzelfde park de ‘exodus van de vleermuizen’ bewonderen, wanneer meer dan drie miljoen vleermuizen in de avondschemering uit de grootste grotzaal ter wereld komen vliegen: de Gua Rusa-grot of Deer Cave. Borneo is ook de plek waar je Irrawaddydolfijnen, neusapen, weekschildpadden, nevelpanters, ’s werelds langste insect en 15.000 plantensoorten kunt bewonderen – waaronder vleesetende bekerplanten, de beroemde reuzenaronskelk en de grootste bloemen op aarde.

De Skgafoss is een van de bekendste watervallen van IJsland
De Skógafoss is een van de bekendste watervallen van IJsland.
Ben Horton, National Geographic Creative

IJSLAND

IJsland is méér dan een wat aparte tussenstop of een plek waar je het Noorderlicht kunt aanschouwen. Van mei tot en met juni zorgt de middernachtzon voor genoeg daglicht om te zwemmen in warmwaterbaden, te trekken over de gletsjers van het Skaftafell National Parken te wandelen langs aangespoelde ijsbergen op het zwarte zand van de Breidamerkursandur, een strand dat ook wel Diamond Beach wordt genoemd. Muggen komen op IJsland niet voor en de temperatuur op het eiland is sinds 1939 nooit boven de 30,5oC geweest. Het kraanwater, dat door oeroude lavavelden in de ondergrond sijpelt, behoort tot het puurste water op aarde. Breng de dag door in borrelende modderpoelen, bezoek de waterval van Svartifoss, die zich van zwarte basaltrotsen stort, of bewonder de magische Skógafoss-waterval, die van een bemoste heuvelrug stroomt – en dan begrijp je waarom de meeste IJslanders nog altijd in elven geloven.

ILHA GRANDE

Hoewel het Ilha Grande in Brazilië met een boottochtje van niet meer dan een kwartiertje is te bereiken vanuit Jacareí (of met de veerpont vanuit Rio, die er een uur over doet), ontdekt je hier 106 rustige strandjes, symfonische regenwouden en autoloze straatjes – waardoor je je in een andere wereld waant. Het grootste deel van het eiland ligt binnen het Parque Estadual de Ilha Grande, zodat je op junglewandelingen naar Parnaioca en het Lopes Mendes-strand veel bedreigde diersoorten kunt spotten, waaronder kraagluiaards, bruine brulapen en roodkruinamazones, een papegaaiensoort. Verblijf in een luchtige pousada(plattelandsherberg), drink caipirinha’s van passievrucht aan de rand van een lagune of bezoek een van de ruim dertig restaurants op het eiland voor een kom traditionele moqueca– vers gestoomde zeevruchten in kokosmelk en palmolie.

Wolken belagen de berg Bromo een van de actiefste vulkanen op het Indonesische eiland Java
Wolken belagen de berg Bromo, een van de actiefste vulkanen op het Indonesische eiland Java.
Tim Lamán, National Geographic Creative

ZUIDELIJK INDONESIË

Tussen de eilanden Sumatra en Oost-Timor vind je op de Indonesische eilanden Bali, Java en de Kleine Soenda-eilanden een overvloed aan koffieplantages, boeddhistische tempelruïnes, Komodovaranen en koraalriffen. Beweeg mee op de klanken van een orkest met uitsluitend instrumenten van bamboe, leer op Java de oude kunstnijverheid van het rotanvlechten en batikken kennen of fiets op Bali door limoengroene rijstterrassen. Bezoek meren in de bergen van de Kleine Soenda-eilanden, waarvan het water van kleur verandert. En als je even op adem wilt komen, ga je in Bogor (het voormalige Buitenzorg) naar de Kebun Raya Bogor of oude Plantentuin van Bogor, een wereldberoemde tropische hortus botanicus met 14.000 verschillende soorten bomen en planten, waaronder vijfhonderd soorten orchideeën.

Libanon wordt als culinaire bestemming vaak over het hoofd gezien
Libanon wordt als culinaire bestemming vaak over het hoofd gezien.
Jens Schwarz, Laif, Redux

LIBANON

Volgens de Spanjaarden is crème brûlée niet meer dan de Franse versie van crema catalana. In Wales beweren historici dat Arthur Guinness het recept voor zijn beroemde stoutbier van een taverne in Wales naar Dublin meebracht. En Libanon, dat wil zijn hoemoes terug. Libanon wordt als culinaire bestemming vaak over het hoofd gezien, maar in dit land met zijn gematigde mediterrane klimaat vind je de ideale tafel vol zomerse mezze’s. Slenter over de openluchtmarkt van Byblos, een van ’s werelds oudste steden. Breng een verfrissend bezoekje aan de waterval van de Baatarakloof en geniet er onder de cederbomen van een uitgebreide maaltijd met plaatselijke wijn, taboulé, kleine ronde pitabroodjes met kruidige sesam, baba ghanoush met granaatappelpitten, en een keur aan kruidige kazen – dat alles royaal besprenkeld met gouden olijfolie uit de streek.

De periode van de late zomer tot de vroege herfst is de beste tijd om de beroemde trek van de gnoes in het wildreservaat van Masai Mara te aanschouwen
De periode van de late zomer tot de vroege herfst is de beste tijd om de beroemde trek van de gnoes in het wildreservaat van Masai Mara te aanschouwen.
Beverly Joubert, National Geographic Creative

MASAI MARA

In maar weinig Afrikaanse safarigebieden kun je de wilde fauna van zó dichtbij bewonderen als in het wildreservaat Masai Mara, een weids en niet-omheind stuk savanne dat zich tussen Kenia en Tanzania uitstrekt. In deze regio ontdek je een dreamteam van wilde dieren, waaronder leeuwen, cheeta’s, zebra’s, olifanten, giraffes, gazellen, neushoorns, luipaarden en bavianen. Juli tot en met september is de beste tijd om het reservaat te bezoeken, wanneer twee miljoen gnoes op hun jaarlijkse trek naar de Serengetivlakte over het weidse grasland trekken en rivieren vol krokodillen oversteken. Wees getuige van deze enerverende trek, vanuit een safaritruck of hoog te paard, zweef in een heteluchtballon boven neushoorns en bezoek een Masai-dorp. Je spoelt al dat savannezand weer van je af door in Kenia boven de koraalriffen van de prachtige Diani Beach te gaan snorkelen.

Wilde paarden grazen op het Mongoolse hoogland National Geographic biedt reizigers een expeditie aan waarop ze dit land te paard en met Mongoolse gidsen kunnen verkennen
Wilde paarden grazen op het Mongoolse hoogland. National Geographic biedt reizigers een expeditie aan waarop ze dit land te paard en met Mongoolse gidsen kunnen verkennen.
Stefano De Luigi, Vii, Redux

MONGOLIË

Medisch antropoloog en National Geographic-onderzoeker Carroll Dunham heeft samen met haar gezin zestien zomers lang onder staalblauwe luchten tussen de nomadische stammen van Mongolië gewoond. Deze republiek behoort tot de dunst bevolkte en meest onherbergzame landen op aarde. En hoewel Dunham graag in een traditionele joert (of ger) overnacht, boogschietwedstrijden op de Mongoolse Naadam-festivals bekijkt en te paard door weiden van wilde klaprozen galoppeert, zijn het vooral de mensen die haar en haar gezin telkens weer naar dit land doen terugkeren. “Alleen de Mongolen kunnen zó diep vanuit hun buik zingen,” schrijft ze. Het volledig door landmassa omringde Mongolië staat bekend om zijn driehonderd meter hoge ‘zingende duinen’, kristalheldere rivieren, kille zomernachten, vondsten van oeroude fossielen, slechte mobiele ontvangst, verfijnde kasjmierwol, boeddhistische lama’s en goudkleurige bergen. Wie zijn paard op deze groene steppen de sporen geeft, zal misschien ook de bijzondere boventoonzang (het ‘keelzingen’) van de Mongolen onder de knie krijgen.

PapoeaNieuwGuinea staat bekend om haar hotspot van biodiversiteit zowel op land als in zee
Papoea-Nieuw-Guinea staat bekend om haar hotspot van biodiversiteit, zowel op land als in zee.
Jason Edwards, National Geographic Creative

PAPOEA-NIEUW-GUINEA

De maand mei markeert het einde van het regenseizoen op Papoea-Nieuw-Guinea, waarna de zomer de beste en minst modderige tijd is voor een trektocht over het Kokodapad– een oeroude, bijna honderd kilometer lange bergroute langs watervallen, over touwbruggen en door levendige dorpjes. Verder naar het noorden, in het stadje Mount Hagen, komen elk jaar in augustus ruim zeventig stammen bijeen voor het Sing-Sing Festival, een vrolijke viering van voorvaderlijke gezangen en dansen met prachtige verentooien, begeleid door getrommel op slagvellen van hagedissenhuid, ruisende rokjes van gras en het gerinkel van hoornschelpen aan halssnoeren. Papoea-Nieuw-Guinea is ook een droombestemming voor snorkelaars, duikers en vogelaars. Dit land kan bogen op meer dan zeshonderd eilanden, achthonderd talen en bijna alle 43 kleurrijke soorten paradijsvogels, waaronder de verbluffend neonblauwe Vogelkop-kraagparadijsvogel, die eerder dit jaar werd geïdentificeerd door ornitholoog Edwin Scholes en National Geographic-fotograaf Tim Laman.

Perus traditionele festival Inti Raymi bereikt op 24 juni zijn hoogtepunt
Peru’s traditionele festival Inti Raymi bereikt op 24 juni zijn hoogtepunt.
Oliver Bolch, Anzenberger, Redux

PERU

In Peru loopt het droge seizoen van mei tot en met oktober – een periode van heldere luchten en veel zon, en de ideale tijd voor Inti Raymi, een van de grootste festivals van Zuid-Amerika. Het hoogtepunt van dit jaarlijkse festival valt op 24 juni, wanneer honderden dansers in handgeweven poncho’s door het stadje Cuzco trekken om te zingen, vreugdevuren te ontsteken en de zonnegod aan te roepen. De rituelen duren de hele dag en stammen nog uit de tijd van het vroege Incarijk. Als grote mensenmenigten niets voor jou zijn, dan zijn soortgelijke maar bescheidener festivals in Huiracochapampa en Huamachuco, in augustus, misschien een goed alternatief. Deze feesten beloven vuurwerk en minder toeristen, maar niet minder kleurrijke optredens, onder anderen van ‘turcos’ en campesinos.

Prachtige uitzichten zoals deze op de waterval van Bridal Veil maken het Yosemite National Park tot een van de populairste bestemmingen van de VS
Prachtige uitzichten, zoals deze op de waterval van Bridal Veil, maken het Yosemite National Park tot een van de populairste bestemmingen van de VS.
Eric Kruszewski, National Geographic Creative

YOSEMITE

Dit jaar werd in het Californische Yosemite National Park een vier jaar durende ecologische restauratie van de Mariposa Grove afgesloten. Op 15 juni werd deze magnifieke opstand van vijfhonderd reuzensequoia’s weer geopend voor het publiek, met een gerestaureerde waterhuishouding, snelle busverbindingen en vernieuwde wandelpaden, en met beter beschermde habitats voor zowel de bomen als hun bewoners, waaronder de vismarter. De hier groeiende, torenhoge Sequoiadendron giganteumkan duizenden jaren oud worden – mede dankzij zijn vrijwel brandbestendige bast en de insectenwerende tanninen in zijn boomsap. Sequoia’s zijn wat betreft omvang de grootste bomen op aarde; ze kunnen een omtrek van 47 meter bereiken. Na een dag of drie van bewonderend aangapen kun je kiezen voor een picknick aan de oever van May Lake, aan de voet van Mount Hoffmann, of voor een lange wandeltocht over de 18,5 kilometer lange Valley Loop Trail, met prachtige uitzichten op de steile rotswand El Capitán, de Yosemite Falls, de Bridal Veil Falls en Cathedral Rocks. Het Yosemite-park is de beste zomerbestemming voor een ontmoeting met ontzagwekkende natuur, waar je je echt heerlijk nietig kunt voelen in een episch landschap.

Reis met Nat Geo en ontdek het beste van Borneo, van Bali en Java, ga op safari, onderneem een Mongoolse trektocht te paardof maak je eigen expeditie naar het Yosemite-park.

Journaliste Cait Etherton woont in Virginia en schrijft geregeld voor National Geographic Travel. Volg haar reizen op Twitter.