Op elk moment op onze planeet gaat ergens wel de zon onder. Dit ‘gouden uur’, kort voor zonsondergang, is misschien wel onze meest geliefde lichtshow, die ons op zeer verschillende manieren en op zeer uiteenlopende plekken betovert. Een zonsondergang boven de toendra ziet er heel anders uit dan eentje aan de oever van een meer. Ook verandert een zonsondergang onder invloed van wolkenpatronen en de kwaliteit van de lucht, naast natuurlijk het weer en de seizoenen. Zonsondergangen inspireren kunstenaars, zetten nationale parken ertoe aan het mooiste magische uur ter wereld te claimen en roepen bij ons een moment van bezinning op, wanneer we getuige zijn van een slow-motiondrama waarin de dag wegglijdt in de nacht.

Wij hebben onze lezers onlangs gevraagd te vertellen waar ze hun meest indrukwekkende zonsondergang hebben ervaren, en van onze Facebook-gemeenschap kregen we talloze reacties. We bekeken duizenden kleurrijke foto’s van over de hele wereld, die ons eraan herinnerden af en toe stil te staan, omhoog te kijken en van deze natuurshow te genieten. Hieronder volgen enkele van onze favoriete aanbevelingen, waarin lezers ons inspireren tot het najagen van de volgende adembenemende voorstelling.

Hampi, India

“Van alle plekken die ik heb bezocht, is dit een van mijn favorieten: Hampi in India, een Unesco-werelderfgoed. Dit is de heuvel van Anjana, de geboorteplek en moeder van de god Hanuman. Je moet hier de circa 570 treden van het voetpad naar de top beklimmen om getuige te zijn van de zonsondergang. Omdat er weinig bezoekers komen, is dit ook een zeer kalme plek, waar ik kan gaan zitten en me kan onderdompelen in de serene zonsondergang.” – Souptik Datta

Het was onze eerste bezoek aan Mandalay en we hadden heel veel geluk We gingen s ochtends vroeg naar de berg en hadden geen idee wat ons te wachten stond zonsopgang  de lucht ging van blauw naar rood en vervolgens verscheen een prachtig gouden licht

Saskatchewan, Canada

“Ik ben overal in de wereld geweest en heb veel prachtige zonsondergangen gezien. Maar ik heb nog altijd geen zonsondergang gezien die mooier is dan die in Saskatchewan in Canada. Niet voor niets wordt Saskatchewan het ‘Land van de levende luchten’ genoemd! – Celeste Sabourin

Cap Ferret, Frankrijk

“Eindeloze duinen en bossen. Kilometerslang geen enkel bouwwerk aan de kust. De Grote Duin van Pilat, de zandbanken van Arguin en de weidse Atlantische Oceaan. Op heiige avonden in de late zomer kun je zelfs na tienen de meest adembenemende zonsondergangen ervaren. Je kunt zelfs de zeldzame ‘groene flits’ spotten!” – Nathalie Andrault

Davis Mountains, Texas, United States

“Op een juniavond in het westen van Texas reed ik van Seattle naar Corpus Christi, in een tamelijk slecht humeur omdat ik het Noordwesten van de VS achter me moest laten en volgens mij op weg was naar een onherbergzame leegte. Maar toen, ergens bij de Davis Mountains, kwam ik in het paradijs. Ik wou dat ik een foto van die wonderbaarlijke zonsondergang had gemaakt. Maar ik draag het beeld ervan elke dag in gedachten met me mee.” – Anna Maria

Phú Quốc Island, Vietnam

“De kleuren zijn zó surrealistisch (hemelsblauw, geel, roze). Op weg naar de Halongbaai voelde het alsof ik in een hemelse zee was beland. Het is precies als een surrealistisch schilderij van een schip dat ik ooit zag.” – Diep Nguyen

Colorado Springs, Colorado, VS

“Ik ben overal in de wereld geweest, maar er is geen betere plek dan Colorado Springs in Colorado. Ik kan hier zoveel schoonheid fotograferen. En elke zonsondergang is weer anders.” – Jeanne Roberts

Kleurrijke wolken rollen over de Cape Spear National History Site op Newfoundland in Canada
Kleurrijke wolken rollen over de Cape Spear National History Site op Newfoundland in Canada.
Christian Heeb, Laif, Redux

Victoriawatervallen, Zimbabwe en Zambia

“In de buurt van de Victoriawatervallen in Zimbabwe, op de rivier de Zambezi, met olifanten en nijlpaarden in het middenplan.” – Katie Brazier

Grand Canyon, Arizona, VS

“Tijdens zomerse onweersbuien op de North Rim van de Grand Canyon komen laat in de middag reusachtig opgebolde, witte wolken – sommige zo groot als een Europees land – als tanks aanrollen. Ze weerkaatsen de kleuren van de canyons en veranderen daarna binnen een nanoseconde van zachte grijstonen in bijna neonachtig oranje en perzik of dieprood paars. Dan begint het te bliksemen, en galmen de harde donderslagen van de canyonwanden. Het is absoluut heerlijk om (binnen) te zitten en te zien hoe de zonsondergang die enorme wolken doet oplichten en de canyon in kleuren baadt die door geen enkel kunstlicht geëvenaard kunnen worden. Ik zal nooit vergeten hoe prachtig het was om tijdens die zomer dat ik op de North Rim werkte elke avond zo’n lichtshow te zien.”– Dana Dahl

Een nagloeiende zonsondergang verlicht de canyonwanden bij Navajo Point
Een nagloeiende zonsondergang verlicht de canyonwanden bij Navajo Point.
Derek Von Briesen, National Geographic Creative

Kelly Barrett is senior producer sociale media van National Geographic Travel. Volg haar avonturen op Twitteren Instagram.

Lees ook: 'Fotograferen met beschikbaar licht'

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com