Een stad te voet leren kennen is verhelderend, maar het gaat wel wat langzaam. In de auto of bus kun je veel meer terrein bestrijken, maar dat gaat weer ten koste van allerlei zintuiglijke indrukken. In tegenstelling tot andere vormen van transport kun je op de fiets een stad zien, ruiken, horen en voelen terwijl je toch een streepje voor hebt op voetgangers.

Dit zijn (naast Amsterdam en Utrecht natuurlijk) de beste fietssteden ter wereld wanneer je er even op uit wilt trekken. Gewaardeerd op basis van infrastructuur voor fietsers (aparte fietspaden, verhuur van stadsfietsen, toegang tot een internationale luchthaven), fietsvriendelijkheid (van automobilisten en voetgangers) en overzichtelijkheid (het gemak om rond te kijken en de weg te vinden).

Amsterdam Nederland
Amsterdam, Nederland
Mark Stone, Nat Geo Image Collection

Kopenhagen

Net als Nederland staat Scandinavië bekend om zijn uitstekende fietsvoorzieningen. En hoewel je in veel stedelijke gebieden in dit deel van Europa heerlijk kunt fietsen, is er geen beter voorbeeld dan Kopenhagen. Sinds 2016 rijden hier zelfs meer fietsen dan auto’s rond, terwijl ruim 62 procent van de inwoners op de fiets naar het werk gaat. Om alles veilig, kalm en vernieuwend te laten verlopen zijn er speciale ‘fietssnelwegen’ en fietsbruggen.

Berlijn

De Duitse hoofdstad is als fietsstad misschien niet zo bekend als de bovengenoemde stad, maar daarmee nog niet minder fietsvriendelijk. Met ruim achthonderd kilometer aan fietspaden (ongeveer evenveel als in Amsterdam) laat deze prachtige en historische stad zich goed op twee wielen verkennen. In de straten van Berlijn hebben tweewielers voorrang, terwijl ook automobilisten en voetgangers fietsers ter wille zijn. Een extraatje is dat er geen heuvels zijn die de aandacht van de architectuur afleiden.

Montreal

Met zijn gebouwen in Franse stijl en de Franse taal is de op één na grootste metropool van Canada een van de meest Europese steden van Noord-Amerika. Je vindt hier ruim 1600 kilometer aan fietspaden en vijfduizend huurfietsen, en deze stad zonder heuvels laat zich prima op de fiets verkennen. Wie langs het Lachine Canal rijdt, wordt verrast op een prachtig uitzicht op de skyline van Montreal.

Tokio

Net als de Amerikaanse steden staan die in Azië niet echt bekend om hun fietsvriendelijkheid, omdat ze minder toegankelijk zijn voor tweewielers. Maar de grootste metropool op aarde is een duidelijke uitzondering en behoort tot de beste fietssteden ter wereld. Naast een indrukwekkende hoeveelheid aparte fietspaden heeft Tokio zelfs afgebakende trottoirs voor fietsers en voetgangers. Alles verloopt hier ordelijk, het is er superschoon en de mensen zijn vriendelijk tegenover fietsers en bezoekers.

Buenos Aires Argentini
Buenos Aires, Argentinië
MICHAEL S. LEWIS, Nat Geo Image Collection

Buenos Aires

Na verschillende herinrichtingen telt de hoofdstad van Argentinië, en meestbezochte stad van Zuid-Amerika, nu ruim driehonderd kilometer aan fietspaden. Maar ondanks de enorme uitgestrektheid van de stad doet de kleurrijke energie van Buenos Aires die je op de fiets ervaart, eerder denken aan Boston dan aan New York. Sterker nog, deze lommerrijke havenstad leent gratis fietsen uit, en de straten in het centrum worden fraai geflankeerd door palmbomen.

Ljubljana

Ljubljana is een heerlijk compacte stad zonder heuvels, en de renaissance-hoofdstad van Slovenië. Het is ook een van de steden die je het best op de fiets kunt bezichtigen. Je vindt hier bijna 250 kilometer aan fietspaden. Auto’s worden geweerd uit de charmante binnenstad, die het domein is van voetgangers, fietsers en een paar elektrische taxi’s. Daarnaast worden hier op ruim twintig verhuurpunten fietsen verhuurd, die het eerste halfuur gratis zijn.

San Francisco

Hoewel vooral Portland en Seattle als uitstekende steden voor het regionale fietsverkeer bekendstaan, kunnen ze niet op tegen de befaamde uitzichten, geschiedenis en cultuur van San Francisco – om maar te zwijgen van zijn notoir lastige heuvels, die de moeite waard zijn om met de fiets te beklimmen. In het afgelopen decennium heeft de stad ruim honderd miljoen dollar geïnvesteerd in fietsvoorzieningen, waardoor er nu 350 kilometer aan fietspaden liggen (van nul kilometer in 2010). Met zijn milde temperaturen het hele jaar door is het hier bijna altijd fietsweer, zodat je de beroemde trams, slingerende straten en prachtige havengezichten van de stad op twee wielen kunt ontdekken.

Parijs

Hoewel Bordeaux en Straatsburg het puur op fietsgebied iets beter doen dan Parijs, ligt geen van beide steden in de buurt van een internationale luchthaven. Parijs staat bekend als een magnifieke slenterstad, maar door zijn fietsvoorzieningen kan de metropool ook goed op twee wielen worden verkend. En op de fiets valt er nóg meer te zien.

Rio de Janeiro Brazili
Rio de Janeiro, Brazilië
Bernd Jonkmanns, Laif, Redux

Rio de Janeiro

Met zijn adembenemende landschap is Rio de Janeiro een van de mooiste steden ter wereld. En met bijna 450 kilometer aan goed onderhouden fietspaden is het ook een uitstekende plek om op de fiets te ontdekken. Voor iets meer dan een dollar per dag kun je op ruim vierhonderd plekken in de hele stad een van de vierduizend fietsen van Bike Rio huren.

Eervolle vermelding: Tucson, Arizona. In deze oase in de woestijn ligt ruim 1100 kilometer aan aparte fietspaden voor je klaar, die je langs de hoogste cactussen op aarde voeren.

Freelance-journalist Blake Snow schrijft voor reispublicaties en grote ondernemingen. Samen met zijn begripvolle gezin en trouwe hond woont hij in Provo (Utah). Volg zijn avonturen op Twitter @ blakesnow.

Lees ook: Deze man fietste van India naar Zweden voor de liefde

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in het Engels op NationalGeographic.com en het stuk over Nederlandse steden is aangepast door de redactie.