De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Boeken waardoor je verliefd wordt op de wereld

Van deze reisliteratuur krijg je zin om er flink op uit te trekken.

Gepubliceerd 15 feb. 2019 10:03 CET
Boeddhistische gebedsvlaggetjes wapperen op de top van een hoge bergpas in het westen van Nepal.
Boeddhistische gebedsvlaggetjes wapperen op de top van een hoge bergpas in het westen van Nepal.
Foto van ANDREW WRIGHTING, Alamy Stock Photo

De reislustigen onder ons zijn vaak wilde romantici. Als we ook maar een spoortje van iets onbekends opvangen, gaan onze zintuigen op scherp en gaan we beter zien, voelen, proeven, ruiken. Ons brein is alert, van alles valt ons op, of het nou gaat om de geometrische patronen van de straatkeien en rieten daken, het geluid van straathonden en wilde vogels of de geur van nieuwe bloemen en oud stof.

We worden verliefd op de wereld.

Dit zijn vier boeken die gaan over reislust:

A Moveable Feast (1964, Parijs is een feest) zijn de nostalgische memoires van Ernest Hemingway, over zijn dagen als een beginnende, jonge schrijver in de onstuimige expatwereld in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is een liefdevol portret van een tijd en plaats die blijvend van invloed waren op zijn leven. In zijn eigen beroemde woorden: “If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a moveable feast.” (“Als je het geluk hebt gehad om als jongeman in Parijs te wonen, draag je deze ervaring overal met je mee, want Parijs is een verplaatsbaar feest.”)

In het fraai geschreven Pilgrim at Tinker Creek (1974, Pelgrim langs Tinker Creek) gebruikt Annie Dillard de flora en fauna van de Blue Ridge Mountains als springplank voor overpeinzingen over onder meer eenzaamheid, schrijven, geloof, de wonderen van de natuur en de samenhang in het dagelijks leven, van een klein stuk grond in Virginia tot aan de randen van de kosmos.

Pico Iyer verhuisde naar Kyoto met het doel om monnik te worden. Dat voornemen liet hij al snel varen, maar hij bleef in de eeuwenoude voormalige hoofdstad en leerde Japan kennen. Hij werd verliefd op de cultuur en op een Japanse vrouw. Het verhaal van die dubbele romance legde hij vast in het betoverende The Lady and the Monk (1991, De dame en de monnik).

The Snow Leopard (1978, De Sneeuwluipaardvan Peter Matthiessen heeft mijn leven veranderd. Matthiesen verweeft op prachtige wijze drie verhalen met elkaar: een verslag van zijn expeditie naar Nepalom de schuwe sneeuwluipaard te vinden, een persoonlijke zoektocht naar de geschiedenis, beginselen en gebruiken van het Boeddhisme, en scherpe bespiegelingen over de problematische relaties binnen zijn familie. Dit is een boek over het zetten van stappen, en de beloning die dat kan opleveren.

Don George schrijft voor Traveler en is auteur van The Way of Wanderlust en Lonely Planet’s Guide to Travel Writing. Volg Don op Twitter @don_george.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 2 maart 2016 gepubliceerd in het Engels op NationalGeographic.com en werd op 12 februari 2019 bijgewerkt.

LEES VERDER

Dit is ’s werelds mooiste boekwinkel

In een omgebouwd theater ontdek je een ware boekentempel.

16x de beste bestemmingen van 2019

2019, een heel nieuw jaar waarin we weer volop kunnen reizen. De redactie van National Geographic Traveler zocht uit wat de beste bestemmingen zijn om dit jaar naartoe te gaan.

Ontdek deze fascinerende bibliotheken in Europa

In het digitale tijdperk raken steeds meer reizigers betoverd door de pracht en historie van de grootse bibliotheken.
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.