Kathmandu

Het culturele hart van Nepal bevindt zich zonder twijfel in de hoofdstad. Rond Durbar Square in het oude centrum valt nog veel te zien van de middeleeuwse architectuur. Loop door het centrum en ontdek tussen het chaotische verkeerslawaai verborgen steegjes die naar tempels leiden, kleine chaotische werkplaatsen en pleinen vol drogende pepers. Klim naar de indrukwekkende Swayambhunath-stupa voor een waanzinnig uitzicht over de stad.

This is an image
Nicola Romagna, Flickr

Trektochten

Het merendeel van ‘s werelds achtduizenders ligt op Nepalese bodem, waaronder de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest. In het voorjaar en het najaar krijgen reizigers de kans om deze unieke omgeving te verkennen. In gezelschap van lokale gidsen worden uiteenlopende trektochten georganiseerd door het bergachtige gebied, van familievriendelijke wandeltochten tot uitdagende avonturen naar het basiskamp van Everest.

This is an image
John Harper, Corbis, HH

Nationaal park Chitwan

Een van de trekpleisters van Nepal is dit beschermde natuurgebied vol bossen, grasvelden, moerassen en zeldzame diersoorten. Herten, aapjes en Indische neushoorns worden hier regelmatig gespot – wie geluk heeft kan ook luipaarden, olifanten en zelfs de Bengaalse tijger tegenkomen. Chitwan – ‘hart van de jungle’ – is om die reden een van de populairste natuurparken in Azië.

Dashain

Wie twijfelt wat de juiste tijd is om Nepal te bezoeken, kan overwegen om eind september of begin oktober te reizen. In die dagen viert men het grootste festival van het jaar: Dashain. Huizen worden schoongemaakt en rijkelijk gedecoreerd, uitgebreide maaltijden worden genuttigd, en de ‘overwinning op de demonen’ wordt met rituelen gevierd.