Wil jij duurzamer reizen en ben je niet vies van een beetje avontuur? Stap dan aan boord van een van de nachttreinen die door Europa razen. Terwijl jij wegdommelt op het smalle slaapbankje in de trein, steek je landsgrenzen over en word je honderden kilometers verderop weer wakker. Met kleine oogjes wel, want eerlijk is eerlijk: in een nachttrein slaap je niet zo lekker als in een hotel of je eigen bed.

Maar kun jij overal een tukje doen – of laat je je simpelweg niet van een mooie reis weerhouden door een slechte nacht – dan is er goed nieuws: de afgelopen jaren zijn er steeds meer nachttreinen aan het Europese netwerk toegevoegd. Wenen is een bekende bestemming, maar je kunt vanuit Nederland ook met een slaaptrein naar bijvoorbeeld München, Zürich of Praag reizen – of zelfs nog verder.

Met de nachttrein naar Wenen

Een van de populairste nachttreinen vanuit Nederland in Europa is de ÖBB Nightjet naar Wenen. Vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem reis je met deze slaaptrein rechtstreeks naar de Oostenrijkse hoofdstad. Na een treinreis van veertien uur, die je grotendeels slapend doorbrengt, stap je ’s ochtends uit in hartje Wenen en kan je gelijk beginnen met sightseeing. Vanaf het station loop je in een kwartiertje naar Slot Belvedere.

Of ga je liever met de nachttrein naar Bazel of Zürich?

Wenen is het eindstation van de Nightjet, maar deze nachttrein brengt je ook naar een aantal andere leuke steden in Europa. Als je overstapt in Frankfurt kun je doorreizen naar het Zwitserse Bazel of Zürich. Dompel je direct onder in de cultuur en historie van het land in het Zwitsers Nationaal Museum, dat recht tegenover het centraal station ligt. Of loop langs de oevers van de Limmat het stadscentrum in.

Met een slaaptrein naar het Zwarte Woud in Duitsland

Na een rit met de Nightjet kun je ook uitstappen in Karlsruhe om vanuit daar met de Zwarte Woudtrein – een van de mooiste treinreizen van Europa – verder te gaan. Deze rit voert je langs eeuwenoude kastelen, wijngaarden en watervallen die vanaf meer dan honderd meter hoogte naar beneden kletteren.

Met de nachttrein naar Dresden of Praag

Heb je geen zin om over te stappen, reserveer dan een plek in een van de nachttreinen van GreenCityTrip. Deze reisorganisatie biedt sinds een paar jaar stedentrips met de slaaptrein aan naar Dresden en Praag. Je stapt ’s avonds in Amsterdam, Amersfoort of Deventer in de nachttrein en rijdt de volgende dag Duitsland of Tsjechië binnen.

Naar Fins-Lapland met de Santa Claus nachttrein

Voor misschien wel de bijzonderste nachttrein moet je naar Helsinki of Turku. Vanuit deze Finse steden leidt het spoor helemaal naar Lapland, in het noorden. De slaaptrein wordt ook wel de Santa Claus Express genoemd en stopt onderweg in Rovaniemi, waar je op bezoek kunt gaan bij de Kerstman. Na een nachtje dommelen in de slaapcoupé word je de volgende ochtend wakker boven de poolcirkel.

Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.