Zigzag met de trein door Europa over fotogenieke viaducten, langs kletterende watervallen en besneeuwde bergtoppen. De trein is niet alleen een manier om duurzamer te reizen, het is ook het perfecte vervoermiddel om vanuit je luie stoel het veranderde landschap te bewonderen. Wat zijn de mooiste treinreizen van Europa? We zetten onze favorieten voor je op een rij.

Cinque Terre Express, Italië

De vijf dorpjes van Cinque Terre kun je ook met een huurauto bezoeken. Het probleem? Je mag achteraan aansluiten in de file en vechten om een parkeerplek. Veel leuker en relaxter is het om met de trein langs deze kleurrijke plaatsjes aan de Italiaanse kust van La Spezia te reizen. Bedenk van tevoren wel even aan welke kant van de trein je gaat zitten, zodat je het beste uitzicht hebt over zee.

Glacier Express, Zwitserland

Raas dwars door de Zwitserse Alpen met de Glacier Express, zonder twijfel een van de mooiste treinreizen van Europa. De rit begint aan de voet van de Matterhorn en voert je vervolgens in acht uur mee langs duizenden meters hoge rotswanden, door tientallen tunnels en over smalle bruggetjes. Een slechte foto maken is met dit uitzicht uitzicht haast onmogelijk...

Bernina Express, Zwitserland

We blijven nog even in Zwitserland, want ook de Bernina Express behoort tot een van de mooiste treinreizen van het Europese continent. Vanuit Chur, de oudste stad van Zwitserland, trekt de rode trein met panoramaramen de bergen in richting het 65 meter hoge Landwasserviaduct. 55 tunnels en 196 bruggen later rijd je het eindstation binnen, het Noord-Italiaanse Tirano.

bernina express trein in zwitserland
De Bernina Express raast over Landwasserviaduct in Zwitserland. Wees gewaarschuwd: je loopt het risico om te worden getrakteerd op prachtige uitzichten...
Roberto Moiola / Sysaworld//DC Comics

Balkan Express, voormalig Joegoslavië

Je hebt even het gevoel dat je terug in de tijd reist wanneer je in Belgrado aan boord stapt van de Balkan Express. In oude Oostblokwagons reis je door drie landen die deel uitmaakten van voormalig Joegoslavië: Servië, een kleinstukje Bosnië en Herzegovina, en Montenegro. Tegen het einde voert de rit in Montenegro over het Mala Rijekaviaduct, dat met een hoogte van bijna vijfhonderd meter tot 2001 de hoogste spoorbrug ter wereld was. De avontuurlijke treinreis eindigt in de havenstad Bar in Montenegro, waar je direct verkoeling kunt vinden in de Adriatische Zee.

West Highland Line, Schotland

Harry Potter-fans zullen de West Highland Line in Schotland, een van de mooiste treinreizen ter wereld, direct herkennen. Dit traject neemt je mee door het fotogenieke landschap van de Schotse West Highlands. Wanneer je je langs de langste route laat voeren, van Glasgow naar Mallaig, steek je met de trein het Glenfinnan Viaduct over. Hier kwam de Zweinsteinexpress uit de bekende filmserie bijna in botsing met de vliegende auto van Harry en Ron.

het glenfinnan viaduct in schotland
Het Glenfinnan Viaduct in Schotland is niet alleen bekend van het prachtige uitzicht, maar ook van de Harry Potter-reeks.
Westend61//Getty Images

Bergensbanen, Noorwegen

De Bergensbanen verbindt de Noorse hoofdstad Oslo met de tweede stad van het land: Bergen, aan de westkust van Noorwegen. De zeven uur durende treinrit doorkruist het Noorse berglandschap en passeert het hoogste treinstation van het land op 1222 meter hoogte. Je hoeft dan ook niet verbaasd te zijn als je door een witte wereld raast.

Zwarte Woudlijn, Duitsland

De Zwarte Woudlijn vertrekt vanuit Karlsruhe, tegen de Franse grens, en slingert daarna langs dennenbomen, kastelen, rotswanden en wijngaarden het Zwarte Woud in. Halverwege kun je even uitstappen voor een korte wandeling naar de watervallen van Triberg, die trapsgewijs in totaal 163 meter naar beneden storten.

Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.