Op 27 en 28 juli is het Russia weekend bij National Geographic! Sta oog in oog met de sterke mannen uit haar memorabele geschiedenis, haar machtige wildernis, en haar beruchtste gevangenissen. Kijk verder op natgeo.nl/russiaweekend

Moskou is een stad waar verleden en toekomst naast elkaar bestaan – van middeleeuwse forten en monumentale wolkenkrabbers uit de Sovjet-tijd tot futuristische kantoorgebouwen en hotspots van innovatie. De geest van Moskou weerspiegelt de enorme omvang van deze stad. De circa twaalf miljoen Moskovieten zijn altijd onderweg, dus bereid je voor op een hectisch tempo. Hieronder lees je hoe je het beste kunt halen uit drie dagen Moskou.

Dag 1: Mozaïeken in het metrostelsel

09.00 uur. Verken het onderaardse doolhof van de Moskouse metro, een bruisend en levendig kunstwerk dat de hele metropolis met elkaar verbindt. Bewonder de marmeren bogen en pilaren, de vergulde mozaïeken en de uitbundige kroonluchters. Elk station is uniek. Tot de mooiste behoren de stations Kievskaja en Prospekt Mira (de Bruine Lijn), Majakovskaja (Donkergroene Lijn) en Plosjtsjad Revoljoetsii, Arbatskaja en Elektrozavodskaja (Donkerblauwe Lijn). De weg kwijtraken in de Moskouse metro behoorde tot de initiatierituelen van de stad, maar voorafgaand aan het WK Voetbal van 2018 werden de meeste metro’s voorzien van routekaarten en aankondigingen ook in het Engelse omgeroepen om het netwerk voor buitenlanders overzichtelijker te maken.

Er zijn drie stations waar je de metro naar het Rode Plein kunt nemen, maar Plosjtsjad Revoljoetsii is het handigste vertrekpunt. Op de perrons van dit station zie je talloze bronzen standbeelden van soldaten en hun honden staan. Inwoners stoppen vaak bij de beelden om over de neus van een hond te wrijven terwijl ze een wens doen.

Op een smalle landtong in de Kizjiarchipel die in het Onegameer ligt wordt een tweetal fraaie houten kerkjes bekroond door een reeks trapsgewijze koepels De verrassende aanblik van de Kizjipogost kerklanderij is een uniek voorbeeld van Russische houtarchitectuur

09:45 uur. Loop naar het beroemde Rode Plein en bewonder daar de bakstenen torens en oostmuur van het Kremlin, het Mausoleum van Lenin, het Nationaal Historisch Museum en de psychedelisch gekleurde uienkoepels van de Sint-Basiliuskathedraal. Ga vroeg in de rij voor het Mausoleum staan, voor een griezelig afspraakje met de man achter de Russische Revolutie, die daar al bijna honderd jaar in gebalsemde vorm ligt opgebaard.

De prachtige Sint-Basiliuskathedraal stamt uit de zestiende eeuw en werd gebouwd ter herdenking van de zege van tsaar Ivan de Verschrikkelijke op het kanaat Kazan en de geboorte van Moskou als belangrijk machtscentrum. Bezichtig de kathedraal of loop verder naar het zuiden, richting de rivier de Moskva en de brug Bolsjoj Moskvaretskii, waar je een fraai uitzicht op het Kremlin en het Rode Plein hebt.

Zuilen van marmer vergulde mozaeken en prachtige kroonluchters sieren de metrostations van Moskou
Zuilen van marmer, vergulde mozaïeken en prachtige kroonluchters sieren de metrostations van Moskou.
Kirill Kudryavtsev, Getty Images

Zuilen van marmer vergulde mozaeken en prachtige kroonluchters sieren de metrostations van Moskou
Zuilen van marmer, vergulde mozaïeken en prachtige kroonluchters sieren de metrostations van Moskou.
Frank Herfort
METROSTATION KOMSOMOLSKAJAIn een van de drukste metrostations van Moskou worden verbluffende marmeren pilaren  in totaal 68  verlicht door kroonluchters

Een ander bouwwerk dat je aandacht zal trekken, is de Christus-Verlosserkathedraal met zijn gouden koepels, even ten zuidwesten van het Kremlin. Anders dan de Sint-Basiliuskathedraal overleefde deze kerk de communistische onderdrukking van religies niet. De oorspronkelijke kathedraal werd in 1931 afgebroken en het gebied werd omgevormd tot het grootste openluchtbad ter wereld. Na de val van het communisme en het herstel van de godsdienstvrijheid in de jaren negentig van de vorige eeuw werd de Christus-Verlosserkathedraal in oorspronkelijke staat herbouwd. Als je je omdraait, zie je een van de ‘Zeven Zusters’, reusachtige wolkenkrabbers uit de Stalin-tijd die de skyline van Moskou beheersen.

11:45 uur. Loop terug naar het Rode Plein, voor een winkeluitstapje in het GOeM, het grootste warenhuis van Rusland. Net als de rest van het land heeft ook dit warenhuis grote veranderingen ondergaan. Het gebouw werd eind negentiende-eeuw opgericht als reusachtig handelscentrum en was in de Sovjet-tijd beter bevoorraad dan gewone winkels. Tegenwoordig is het een sprankelend winkelcentrum dat boetieks van Hermès en Louis Vuitton herbergt. Ook als je er niet winkelt, zijn de lange overwelfde galerijen en het glazen koepeldak een genot voor het oog. Ga daarna naar de tweede verdieping van Stolovaja nr. 57 (‘Kantine nr. 57’), een restaurant in Sovjetstijl waar plaatselijke gerechten worden geserveerd en een relaxte sfeer heerst. Probeer de sirniki (‘kwarkkoekjes’), boekweit met champignonsaus of koteletten.

14.00 uur. Het Moskouse Kremlin, zetel van de Russische regering, werd in de vijftiende eeuw gebouwd en omvat kathedralen, musea en unieke voorwerpen uit de tijd van het Russische Keizerrijk. Begin je tour in de Wapenzaal, een schatkamer vol Fabergé-eieren, keizerlijke gewaden en geschenken aan tsaren. Mis de Diamantencollectie in de Wapenzaal niet, waar je je kunt vergapen aan de kroon van tsarina Catharina de Grote.

In het Bolsjojtheater worden ballet en theatervoorstellingen opgevoerd waaronder klassieken als Het Zwanenmeer van Tsjaikovski
In het Bolsjojtheater worden ballet- en theatervoorstellingen opgevoerd, waaronder klassieken als Het Zwanenmeer van Tsjaikovski.
Frank Herfort

Slenter over het Kathedraalplein en bewonder daar de gouden koepels van de overal oprijzende Russisch-orthodoxe kerken. Zoek naar de bijna zes meter hoge bronzen ‘Tsarenklok’ – een fraaie fotoplek. Ook het naburige ‘Tsarenkanon’ is de moeite van het bekijken waard. Sluit je bezichtiging af in de Kremlintuinen en kijk daar of je ‘Kosmos’ kunt spotten, de eenzame eik die hier in april 1961 werd geplant door Joeri Gagarin, de eerste man in de ruimte, twee dagen nadat hij van zijn opmerkelijke ruimtevlucht was teruggekeerd. (Uit zaden die mee naar de ruimte werden genomen, groeien nu bomen in de hele VS. Hier lees je waar ze staan.)

19.00 uur. Sluit de dag af met een ballet- of operavoorstelling in het Bolsjojtheater, sinds de negentiende eeuw een van de bastions van de briljante Russische podiumkunsten. Als je geluk hebt, zou je misschien van Tsjaikovski’s meesterwerk Het Zwanenmeer kunnen genieten, uitgevoerd in het theater waar het ballet in 1877 in première ging. Voorstellingen zijn snel uitverkocht, dus boek je kaartjes ruim van tevoren en kom wat vroeger om van de neoclassicistische architectuur van het gebouw te kunnen genieten. De Russen nemen het theater zeer serieus, dus kom op je paasbest.

Dag 2: Schone kunsten en gastronomie

10.00 uur. De opmerkelijke ingang van de Tretjakovgalerij begroet bezoekers aan Moskou’s mooiste schilderijencollectie, die bijna een millennium aan kunst bestrijkt. Je kunt twaalfde-eeuwse iconen en mozaïeken onderzoeken of je verliezen in het borstelwerk van negentiende- en twintigste-eeuwse Russische meesters als Ivan Sjisjkin en Ilja Repin. In de Nieuwe Tretjakov-vleugel zijn kunstenaars uit de Sovjet-tijd te zien.

13.00 uur. Geniet van de zomerzon in een van de meest bruisende groenruimten van Moskou: het Gorkipark, een paradijs dat een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt, van verwaarloosd overblijfsel uit de Sovjet-tijd tot een centrum van alternatieve cultuur in de stad. Eet er een snack of geniet van een maaltijd in Grill Bar Zharovnya of La Boule. Slenter door de beeldentuin Muzeon, waar talloze standbeelden en symbolen uit de Sovjet-tijd zijn te bewonderen. Het Muzeon ligt aan de rivier de Moskva en biedt een prachtig uitzicht over het bijna honderd meter hoge standbeeld van tsaar Peter de Grote.

19.00 uur. Een plek in Moskou waar je zeker moet dineren, is restaurant White Rabbit, dat tot een van de vijftig beste eethuizen ter wereld wordt gerekend. Het restaurant dankt zijn succes aan chef-kok Vladimir Moechin, wiens culinaire kwaliteiten in de Netflix-serie Chef’s Tablewaren te bewonderen. White Rabbit geeft een innovatieve draai aan de Russische keuken; denk aan zeeëgelkaviaar en humus van rode biet. Er staat natuurlijk ook konijn op het menu. De glazen koepel van het restaurant biedt spectaculaire uitzichten over het centrum van Moskou.

Dag 3: Markten en musea

10.00 uur. Als het Kremlin een statig complex is, dan is het cultuurcentrum Izmailovo Kremlin een soort Disneyland. Het in 2007 gebouwde centrum is de ideale plek voor een wandeling voordat je op koopjesjacht gaat op de Vernisazj, een vlooienmarkt met stalletjes waar je memorabilia uit de Koude Oorlog kunt kopen. Je vindt er ook oude postzegels, bankbiljetten, buttons, propagandaposters en zelfs stalen mokken uit de Sovjet-tijd. Ding af op Russische matroesjka’s, chochloma (met de hand beschilderd houten serviesgoed) en Baltische barnsteensieraden. En vergeet niet de traditionele Russische geschenken met een eigentijds tintje, zoals matroesjka’s van moderne politici en speeldozen in de vorm van Russisch-orthodoxe basilieken. Voor een zo populaire markt zijn de prijzen op de Vernisazj heel schappelijk en je kunt er ook zonder aarzeling afdingen. De beste dagen om de markt te bezoeken, zijn zaterdag en zondag.

Russische matroesjkas zijn een perfecte souvenir en worden in heel Moskou verkocht zoals op de vlooienmarkt Vernisazj
Russische matroesjka’s zijn een perfecte souvenir en worden in heel Moskou verkocht, zoals op de vlooienmarkt Vernisazj.
Maria Plotnikova

13.00 uur. In de middag heb je waarschijnlijk het gevoel dat er in Moskou meer valt te zien dan dat er tijd voor is. Dus maak een keuze van wat je het liefst wilt bezoeken. Meer Russisch-orthodoxe kerken? Ga dan naar het Novodevitsji-klooster, een Werelderfgoed waar de vrouwen van de tsarenfamilie ooit verbleven. Nog wat cadeautjes en souvenirs? Ga dan naar de Stari Arbat (Oude Arbat), een historische keienstraat waar je veel winkeltjes en restaurants vindt. Wil je je verder verdiepen in de Russische geschiedenis? Dan is er het Nationaal Historisch Museum aan het Rode Plein. Ben je een Koude Oorlog-fanaat? Het Museum Bunker 42, achttien verdiepingen onder het metrostation Taganskaja, diende ooit als strategisch commandocentrum en atoombunker. Of een fan van Russische literatuur? Bezoek dan het Gogol-huis en het Boelgakov-museum. En voor kunstliefhebbers is er nog het Staatsmuseum A.S. Poesjkin voor Beeldende Kunst en het Garagemuseum.

20.00 uur. Sluit je bezoek aan Moskou af met een goed maal. Café Pushkin is een plek van oude interieurs, heerlijke Russische gerechten en een vijfsterrenservice. Ook als je daar niet gaat eten, is het de moeite waard om er een kop Poesjkin-thee te drinken, een beroemde mix van Earl Grey met een zweem van citrus. Wat gewonere gerechten vind je in Varenitsjnaja (meerdere vestigingen), dat een uitgebreide kaart van Russische schotels serveert, in een decor dat op Sovjet-posters niet zou misstaan. Mari Vanna (meerdere vestigingen) is een andere Russische restaurantketen.

Moskou is ook een geweldige plek om keukens van andere voormalige Sovjetrepublieken te proberen. Proef in Chatsjapoeri het gelijknamige gerecht: Georgisch brood gevuld met kaas. Voor authentieke Oezbeekse plov boek je een tafeltje in Oezbekistan. En wie in de openlucht wil eten, kiest voor Bar Strelka, een trendy plek met een prachtig uitzicht, uitstekend eten en een dansvloer om de avond op weg te zwieren.

Aanchal Anand heeft ruim vijftig landen op vijf continenten bereisd. Volg haar op Twitter.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com.