De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Een weekend aan de magische kust van Málaga

Een charmant alternatief voor Barcelona: deze bruisende mediterrane plaats biedt mooie stranden, verse vis en zeevruchten en kunst van Pablo Picasso.

Door Stephen Connolly
Gepubliceerd 8 aug. 2019 16:09 CEST
De kathedraal van Málaga torent boven de stad uit.
De kathedraal van Málaga torent boven de stad uit.
Foto van Robert Harding Picture Library, Nat Geo Image Collection

Het massatoerisme heeft de brede lanen van Barcelona en de oude steegjes van Madrid overgenomen. Voor een charmant alternatief voor deze populaire bestemmingen ga je naar Málaga, de op vijf na grootste stad van Spanje. Hier krijg je een voorproefje van Andalusië en haar unieke landschappen, gastronomie en architectuur.

Al het vliegverkeer van en naar de Costa del Sol gaat via de drukke internationale luchthaven van Málaga. Hierdoor is de plaats gemakkelijk te bereiken en een ideale bestemming voor een lang weekendje weg. Bewonder de werken van Pablo Picasso, wandel door de adembenemende Alcazaba en geniet op zonovergoten stranden van verse vis en zeevruchten. Verken dit juweel aan de Middellandse Zee.

Zaterdag: Picasso en paella 

Op de Plaza de la Merced nuttigen Malagueños al vroeg een ontbijt tussen de vele Spaanse boeken in het levendige Café con Libros. Dit themacafé ligt vlak bij het ouderlijk huis van Pablo Picasso. Begin je dag met pitufos (verse warme minibroodjes gevuld met tomaten), kaas of jamón serrano (gerookte ham).

In het zestiende eeuwse Palacio de Buenavista is het Museo Picasso gevestigd.
Foto van Navia, Agence VU/Redux

In het nabijgelegen Palacio de Buena vista uit de zestiende eeuw is Picasso geboren. Nu herbergt het gebouw het Museo Picasso, waar 285 werken hangen van de meest iconische kunstenaar van Spanje. Ook ondergronds is nog veel geschiedenis te vinden. Onder de Andalusische tegels liggen ruïnes van de Feniciërs die de plaats Malaka in de achtste eeuw v.Chr. hebben gesticht. Hierdoor is de stad een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Breng een bezoek aan de archeologische expositie in de kelder voor een fascinerend beeld van de oorspronkelijke bewoners van de stad.

De Fenicische, Romeinse en Moorse achtergrond van Málaga zie je overal in de stad terug. Op vijf minuten loopafstand van het Museo Picasso ligt het oude amfitheater Teatro Romano dat plaats biedt aan 220 toeschouwers. Van daaruit loop je verder naar het perfect bewaard gebleven Alcazaba, een enorm voormalig Moors fort.

Deze culturele uitwisseling komt ook tot uiting in de unieke eetcultuur van Málaga. Het land en de zee komen samen in een uitbarsting van smaken. Ga voor de beste lokale producten en recepten naar het monumentale Mercado de Atarazanas. In deze hal uit de negentiende eeuw staan de mensen schouder aan schouder om borden met Malagueño specialiteiten te bestellen. Bestel een kleurrijke paella met zeevruchten, boordevol zachte tomaten en muskusachtige Arabische saffraan. Proef ook zeker conchas finas. Dit zijn verse venusschelpen overgoten met knoflookboter op Spaanse wijze. Deze is op smaak gebracht met peterselie en lokale sherry.

Zondag: kathedralen en de kust

Op zondagen maken de inwoners van Málaga een wandeling door de stad, gaan ze naar het strand en gaan ze lunchen of dineren. Begin je dag met een bezoek aan de Cathedral of Málaga die door delokale bevolking liefkozend La Manquita (de eenarmige vrouw) wordt genoemd. De kathedraal is een mix van klassieke gecanneleerde zuilen, Gotische torens en een overdadig interieur. Een rondleiding door het gebouw, inclusief een kijkje op het dak, kan bij de kathedraal zelf worden aangevraagd. Buiten is de klok in de hele buurt te horen. Je kunt er gastronomische souvenirs kopen, zoals de tarta Malagueña. Dit is een beroemde Andalusische kruidentaart gemaakt van amandelen, fruit en wijn.

Ga daarna naar de haven om het indrukwekkende kustlandschap van de stad in je op te nemen. In het noorden domineren de Montes de Málaga, een groen bergmassief versierd met witte haciënda’s en paarse bougainvilles. Het felgekleurde CentrePompidou, een reusachtige plexiglazen buitenpost van de beroemde Parijse kunstgalerie, past goed bij de natuurlijke kleuren van de haven. Op zondagen is er markt in de haven. Er worden handgemaakte sieraden, vintage kleding en streekproducten verkocht, waaronder honing in potten in de vorm van een gloeilamp. Deze honing wordt lokaal geoogst en gedecoreerd met amandelen uit Andalusië.

De haven is ook het beginpunt van de Playa de la Malagueta. Dit grijsbruine strand loopt vier kilometer oostwaarts naar het strand El Chanquete. Op zondagen trekt heel Málaga naar dit schitterende deel van de Costa del Sol om te wandelen, joggen of fietsen of een stukje met de scooter te gaan rijden. Let ook op de kleine boten langs de kust die zijn omgebouwd tot barbecues waarop de vangst van de dag wordt gegrild. Neem plaats in het aan het strand gelegen restaurant Andres Maricuchi, waar je kunt genieten van traditionele espeto, gegrilde sardines met zeezout.

Het Museo Picasso.
Foto van Hemis, Alamy Stock Photo

Als er één restaurant in de stad de moeite waard is om acht kilometer naar El Chanquete te lopen, dan is het El Tintero wel. Terwijl de lange wandeling over het rustige strand een heerlijke adempauze is, is het in dit hectische visrestaurant ter grootte van een supermarkt een drukte van jewelste. Verwacht geen menukaarten. De obers lopen met borden langs de tafels. Wat erop ligt is afhankelijk van wat er op dat moment kan worden uitgeserveerd. Je moet snel beslissen wat je wilt hebben voordat een andere hongerige gast als eerste naar de paraderende ober wuift. El Tintero kenmerkt de typisch Spaanse manier om in gezelschap van familie en vrienden van eten te genieten.

Stephen Connolly is een freelance schrijver en woont in het Verenigd Koninkrijk. Volg hem op Twitter en Instagram.

Dit verhaal is overgenomen uit National Geographic Traveller India en werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

LEES VERDER

Undercover in Spanje: gratis tapas!

Het is vandaag Wereld Tapas Dag 2016, daarom deden wij onderzoek naar de echte authentieke tapas. Wat blijkt? Die zijn van oorsprong gratis! Daar gaat ons Nederlandse hart sneller van kloppen.

Highlights Spanje

Het pittoreske Toledo, de heerlijke tapas in San Sebastian, de flamenco in Sevilla en pelgrimsoord Santiago de Compostela. Dit zijn de highlights van Spanje!

5x Rondom Barcelona

Wandelen langs rustige bergdorpjes in de Pyreneeën, zwemmen in de Middellandse Zee en dineren in een kasteel tussen de wijnvelden. De provincie Barcelona is perfect voor iedereen die na de drukte van de stad even tot rust wil komen. Vijf tips!
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.