De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Groenland is niet te koop

Functionarissen reageren op berichten dat de Amerikaanse president ‘s werelds grootste eiland zou willen kopen.

Gepubliceerd 21 aug. 2019 12:57 CEST, Geüpdatet 5 nov. 2020 06:20 CET

Groenland, het met ijs bedekte en semiautonome Deense eiland halverwege de noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee, is niet te koop. Dat is althans de boodschap die afgelopen vrijdag via Twitter door het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgegeven en waarin en passant ook de natuurlijke rijkdommen van ‘s werelds grootste eiland werden beschreven.

“#Groenland is rijk aan natuurlijke hulpbronnen als mineralen, beschikt over het puurste water en ijs, visgronden, zeevruchten en hernieuwbare energie en is dé bestemming voor het nieuwe avonturentoerisme,” aldus de tweet van het ministerie.

De boodschap was een antwoord op berichten dat president Donald Trump tijdens een bijeenkomst met medewerkers met het idee heeft gespeeld om het ruim 2,1 miljoen vierkante kilometer grote eiland te kopen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de VS interesse in Groenland toont: Amerikaanse regeringsfunctionarissen probeerden het eiland kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1946, te kopen toen de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie begon.

Hoewel Groenland strategisch is gelegen in het steeds aanlokkelijker wordende Noordpoolgebied, is het eiland dus niet te koop. De tweet van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgesloten met een reeks emoji’s: van een sneeuwvlok, een besneeuwde berg, een spuitende walvis, een kreeft en de rood-witte vlag van Groenland. Daarna volgde een duidelijke boodschap: “We staan open voor zaken, maar niet te koop.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees verder

11 Foto's

11x schattige foto’s van Arctische dieren

Zwijmel weg bij deze winterse dieren die je in het noordpoolgebied kunt vinden.
Milieu

Duik onder Groenlands mysterieuze ‘terra incognita’

Het onafzienbare sneeuwlandschap van het eiland mag er dan onherbergzaam uitzien, maar in de ijzige wateren eronder is volop leven aanwezig.
22 Foto's

22x adembenemend Groenland

Functionarissen reageren op berichten dat de Amerikaanse president ‘s werelds grootste eiland zou willen kopen.
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.