Groenland is niet te koop

Functionarissen reageren op berichten dat de Amerikaanse president ‘s werelds grootste eiland zou willen kopen.

Door Eve Conant
Gepubliceerd 21 aug. 2019 12:57 CEST

Groenland, het met ijs bedekte en semiautonome Deense eiland halverwege de noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee, is niet te koop. Dat is althans de boodschap die afgelopen vrijdag via Twitter door het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgegeven en waarin en passant ook de natuurlijke rijkdommen van ‘s werelds grootste eiland werden beschreven.

“#Groenland is rijk aan natuurlijke hulpbronnen als mineralen, beschikt over het puurste water en ijs, visgronden, zeevruchten en hernieuwbare energie en is dé bestemming voor het nieuwe avonturentoerisme,” aldus de tweet van het ministerie.

De boodschap was een antwoord op berichten dat president Donald Trump tijdens een bijeenkomst met medewerkers met het idee heeft gespeeld om het ruim 2,1 miljoen vierkante kilometer grote eiland te kopen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de VS interesse in Groenland toont: Amerikaanse regeringsfunctionarissen probeerden het eiland kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1946, te kopen toen de Koude Oorlog met de Sovjet-Unie begon.

Hoewel Groenland strategisch is gelegen in het steeds aanlokkelijker wordende Noordpoolgebied, is het eiland dus niet te koop. De tweet van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd afgesloten met een reeks emoji’s: van een sneeuwvlok, een besneeuwde berg, een spuitende walvis, een kreeft en de rood-witte vlag van Groenland. Daarna volgde een duidelijke boodschap: “We staan open voor zaken, maar niet te koop.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees verder

11x schattige foto’s van Arctische dieren

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Te voet door Tokio
Geschiedenis en Cultuur
Magellan zeilde als eerste rond de wereld, toch? Niet dus.
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
Ontdek de laatste ‘natuurlijk stille’ plekken op aarde
Reizen
Groenere luchtvaart zal berusten op deze nieuwe technologieën

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.