In weerwil van zijn blitse reputatie als dé clubbestemming van Europa heeft Ibiza, het op twee na grootste eiland van de Balearen, voor de kust van Spanje, veel meer te bieden dan eindeloze party’s. Met een geschreven geschiedenis die teruggaat tot tenminste 654 v. Chr., de tijd van de Feniciërs, is het eiland door UNESCO in de Werelderfgoedlijst opgenomen vanwege zijn culturele rijkdom en grote biodiversiteit. Ibiza is nog altijd een plek van idyllische strandjes, pijnboomwouden en juweeltjes van bouwkunst. (Ontdek deze tien gezinsvriendelijke Werelderfgoederen.)

Hieronder kom je te weten hoe je Ibiza buiten de dansvloer kunt ervaren.

Voor de avonturier

Onvervaarde reizigers die avonturen op het water zoeken, kunnen hier flyboarden, parasailen en jetskiën, maar niets kan tippen aan een reuzensprong van een klip en met de voeten naar beneden in kristalhelder water belanden. Met de baaitjes Cala Tarida en Cala Bassa is de westkust van het eiland een populaire plek voor rotsduiken. En nadat je op adem bent gekomen, kun je op stranden van wit zand relaxen met een welverdiende cocktail.

Reistip: Rockid Ibiza Outdoor organiseert avontuurlijke uitstapjes over het eiland, met inbegrip van rotsduiklessen met instructeurs.

De rotseilandjes Es Vedr Es Vedranell en Es Illots de Ponent zijn sinds 2002 een beschermd natuurreservaat
De rotseilandjes Es Vedrà, Es Vedranell en Es Illots de Ponent zijn sinds 2002 een beschermd natuurreservaat.
Xavier Fores, Alamy Stock Photo

Voor de wandelaar

Beklim Ibiza’s hoogste berg, de Sa Talaia, voor een prachtig uitzicht over de traditionele witgekalkte huizen van de ibicencos, groene pijnboombossen en de weidse Baia de Sant Antoni. Begin je tocht naar de top van de berg – een trip van ongeveer negen kilometer – een paar uur vóór zonsondergang om de hemel langzaam in een caleidoscoop van paarse, roze en gele kleuren te zien veranderen terwijl de zon achter de horizon verdwijnt.

Reistip: Maak voor het begin van je tocht een omweg over de Carrer de sa Talaia in Sant Josep voor een bezoekje aan het cultuurcentrum Can Jeroni, waar je kunstexposities met schilderijen, beeldhouwwerken en foto’s van regionale kunstenaars kunt bekijken.

Voor de verkenner

Met zijn mystieke landschap van grillige rotswanden, aparte beeldhouwwerken en natuurlijke getijdenpoelen groeide de zestiende-eeuwse steengroeve Sa Pedrera de Cala D’Hort in de jaren zestig van de vorige eeuw uit tot het ‘Atlantis’ van de hippiebeweging. In de groeve werd de steen gewonnen waarin bekende bouwwerken op het eiland zijn opgericht, zoals Dalt Vila en het Castell d’Eivissa. Reizigers kunnen te midden van inheemse flora en fauna duiken en genieten van weidse uitzichten vanaf de Es Vedrà, een kalksteenformatie die uit zee oprijst. (Droom weg op een van 's werelds mooiste stranden.)

Reistip: Een tocht naar Atlantis vereist het nodige doorzettingsvermogen. Vanaf het strand van Cala d’Hort volg je de Camí de Cala d’Hort richting Torre des Savinar totdat je bij een parkeerplaats komt. Vandaar loop je door het struikgewas naar het Atlantis-strand.

In de keienstraatjes van Dalt Vila Oude Stad in IbizaStad bevinden zich talloze trendy boetiekjes en winkeltjes die ambachtelijke waren verkopen
In de keienstraatjes van Dalt Vila (Oude Stad) in Ibiza-Stad bevinden zich talloze trendy boetiekjes en winkeltjes die ambachtelijke waren verkopen.
Michele Falzone, Getty Images

Voor de historicus

Met zijn mix van Moorse en andere middeleeuwse architectuur is de Oude Stad of Dalt Vila van Ibiza-Stad een doolhof van smalle keienstraatjes en steegjes die je terugvoeren in de geschiedenis. Loop naar het Castell d’Eivissa, het hoogste punt van de Dalt Vila en een Werelderfgoed. Het complex werd in de loop van één millennium gebouwd en omvat de voormalige residentie van de gouverneur, militaire barakken en een wachttoren.

Reistip: Bezoek de stad in het tweede weekend van mei, wanneer het Festival Medieval Eivissa wordt gehouden, met acrobaten die adembenemende capriolen op de kasteelmuren uitvoeren en optochten in middeleeuwse gewaden.

Voor gezinnen

Mensen met kinderen zouden zeker een bezoek moeten brengen aan het Aquarium Cap Blanc, dat in de onderaardse spelonk is gevestigd waar in het verleden kreeften naar Barcelona en andere havens in de buurt werden verscheept. Dezer dagen zijn er mediterrane zeedieren te bewonderen, waaronder zeesterren en lipvissen. Omdat het aquarium dankzij de getijden een optimale waterkwaliteit heeft, hoef je niet verrast te zijn als je er ook zeeschildpadden ontdekt, die worden verzorgd door het initiatief Centro de recuperación de especies marinas (CREM).

Reistip: Vul een picknickmandje en ga naar de Caló el Moro, een baaitje waar kinderen zandkastelen kunnen bouwen en in het ondiepe water kunnen spetteren.

Bekijk de 20 mooiste stranden ter wereld:

ZAKYNTHOS GRIEKENLANDBoottoeristen gaan voor anker bij het Griekse eiland Zakynthos om het wrak van de MV Panagiotis te bekijken een schip dat in oktober 1980 strandde op het Navagiostrand Schipbreukstrand Volgens de bewoners vervoerde de Panagiotis smokkelwaar toen de Griekse marine daar lucht van kreeg en het schip begon te volgen dat daarna in een storm op de kust liep en door de bemanning werd verlaten

Voor de dromer

De ruimdenkende reputatie van het eiland trekt yogi’s en wellnessgoeroes aan die hier proberen te ontspannen en in contact treden met de natuur. Of je nu je eigen routine op het strand uitvoert of een weekje in een resort doorbrengt, je bent op de juiste plek om verlichting te vinden. (Lees ook welke invloed de natuur op ons overwerkte brein heeft.)

Reistip: Meerdere yogastudio’s verzorgen cursussen met dagelijkse oefeningen, workshops, trainingen voor yogainstructeurs en revitalisatietherapie. Ibiza Retreats biedt ook uitstapjes voor alleen vrouwen aan, terwijl Wild Soul Retreat yoga combineert met avontuurlijke tochten over het eiland.

Voor de foodie

Geniet van de Ibiziaanse benadering van Spaanse aroma’s, met gerechten als zarzuela de mariscos, een heerlijke stoofschotel van zeevruchten met een jus van saffraan en verse groenten, of fideua, een paella-achtige schotel met pasta in plaats van rijst. Onder invloed van Feniciërs, Grieken en Romeinen is de Ibiziaanse wijn gebaseerd op Monastrell-, Garnacha- en Malvasia-druiven, waaruit smaken voortkomen die goed passen bij de mediterrane keuken van het eiland. Besluit je maaltijden met een chupito(shot) de hierbas ibicencas– een zoete likeur met wilde kruiden en anijszaad.

Reistip: Nadat je de middeleeuwse steegjes van Ibiza-Stad hebt verkend, kun je je tegoed doen aan Ibiziaanse en andere mediterrane kost in Restaurante Arrocería Es Arcs of wijn proeven in het Can Rich de Buscatell in Sant Antoni de Portmany.

Voor de muziekliefhebber

Voel het zand tussen je tenen op een van de stranden die aan de kustlijn van het eiland liggen, waaronder het strand van Benirrás, op zo’n tien minuten rijden van San Miguel. Van juni tot begin oktober wordt hier op zondagen de plaatselijke traditie van de bongotrom in ere gehouden, met optredens tot aan zonsondergang.

Reistip: Waarschuwing: de wegen naar het strand worden tijdens het bongoseizoen om vier uur ’s middags afgesloten, dus zet de auto ergens neer en neem op de parkeerplaats van Sa Plana de bus.

De avondmarkt van Las Dalias telt ruim honderd stalletjes die plaatselijke kunstnijverheid verkopen
De avondmarkt van Las Dalias telt ruim honderd stalletjes die plaatselijke kunstnijverheid verkopen.
Gonzalo Azumendi, Alamy Stock Photo

Voor de modeliefhebber

Toen Ibiza zich in de jaren zestig ontwikkelde tot magneet voor kunstenaars en designers, gingen hippiemarkten al snel deel uitmaken van de Ibiziaanse cultuur. Om een unieke souvenir te vinden kun je de hippiemarkten van Punta Arabí of Las Dalias afstruinen, waar je handgemaakte sieraden, kleurrijke kleding en exotische stoffen zult vinden.

Reistip: In de zomer organiseert de hippiemarkt van Las Dalias een exclusieve avondmarkt met het werk van een selectie van ambachtslieden.

Voor de Instagrammer

Hoewel het officieel geen deel uitmaakt van Ibiza, is het naburige eilandje Formentera – het kleinste van de Balearen – te mooi om over te slaan. Het eilandje is populair bij dagjesmensen en een juweel van rustige en prachtige strandjes; de veerpont van Ibiza naar Formentera doet er ruim een halfuur over.

Reistip: Bezoek de oostpunt van het eiland, waar je de ideale plek vindt voor een weids uitzicht over de Middellandse Zee, met loodrechte klippen en de Faro de la Mola, de hoogste en oudste vuurtoren op Formentera.

Starlight Williams is redactioneel onderzoekster en journaliste voor National Geographic. Volg haar op Twitter en Instagram.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het Engels op NationalGeographic.com