Om te worden verkozen tot een Best Trip moet een bestemming voldoen aan een aantal criteria, waarvan duurzame de belangrijkste zijn. Zo moet de lokale economie profijt hebben van het toerisme en krijgen groene initiatieven een streep voor. Daarnaast moeten de bestemmingen verrassend, relevant, veilig en schoon, betaalbaar voor verschillende typen reizigers en het liefst nog behoorlijk onbetreden, maar ook weer niet onbegaanbaar zijn. De bestemmingen zijn ingedeeld in 4 categorieën: steden, cultuur, natuur en avontuur.

National Geographic Traveler editie 1 2020
National Geographic Traveler editie 1, 2020.

‘Best Trips is een lijst die inspireert andere plekken van de wereld te ontdekken dan de voor de hand liggende,’ zegt Barbera Bosma, managing editor van Traveler. ‘We willen laten zien hoeveel moois en bijzonders er nog steeds te ontdekken is in de wereld, en hoe je als reiziger in een tijd van vliegschaamte ook een positieve bijdrage kunt leveren aan het behoud van natuur en culturen, door te kiezen voor kleinschalige en duurzame projecten die lokale economieën ondersteunen. Het resultaat is een lijst – geen ranglijst – met ontdekkingen die je als reiziger betoveren, verrassen en inspireren.’

De Best Trips van 2020:

Cultuur:
Asturië, Spanje
Guizhou, China
Göbekli Tepe, Turkije
Mendoza, Argentinië
Aboe Simbel, Egypte
Petén Tikal, Guatemala
Feature: bijzondere carnavalsvieringen in Slovenië

Steden:
Mostar, Bosnië-Herzegovina
Parma, Italië
Telc, Tsjechië
Puebla, Mexico
Fort Kochi, India
Feature: dé foodbestemming van 2020: Philadelphia, Verenigde Staten

Natuur
De Maldiven
De Blauwe Route, Hongarije
Het woud van Balowieza, Polen
Canarische eilanden, Spanje
Kalahari-woestijn, Botswana
Sam Pan Bok, Thailand
Feature: de Magdalena-eilanden, Canada, domein van de zadelrobben

Avontuur:
Zakouma Nationaal Park, Tsjaad
Tohoku, Japan
Kamstjatka, Rusland
Wales Way, Verenigd Koninkrijk
Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk
Feature: Tasmanië, Australië, een paradijs voor avontuurlijke reizigers

De internationale lijst omvat 25 bestemmingen. Daarbovenop stond het de verschillende landen vrij een of meer eigen Best Trips toe te voegen. Traveler Nederland koos voor Slovenië (Cultuur), waar een eeuwenoude carnavalsviering levendiger is dan ooit. Die serie werd gefotografeerd door World Press-winnaar Bénédicte Kurzen.

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) over het fenomeen bucketlisttoerisme: 'Als we reizen, moeten we niet willen reizen om een aantal reizen gemaakt te hebben. Als we alleen maar bezig zijn met wat we allemaal nog willen zien, zien we niet meer waar we zijn. Het werkelijke avontuur is geen geprogrammeerd avontuur, maar komt voort uit de vaardigheid om te laten gebeuren wat er gebeurt.'

In National Geographic Traveler editie 1, 2020 is naast deze bestemmingen ook aandacht voor literair toerisme en werd polshoogte genomen in Transnistrië: hoe reis je in een land dat officieel niet bestaat?

In januari staat National Geographic in het teken van reizen, met onze favoriete bestemmingen en travel-lijstjes. Houd natgeo.nl/travelmonth in de gaten!