Dit artikel verscheen in National Geographic Escapes.

Wil jij Azië vanuit een ander perspectief ontdekken? Kijk naar Laos from Above, op zaterdag 25 januari om 22:00 op National Geographic.

Een verre bestemming geeft veel meer geheimen prijs aan reizigers die op pad gaan met een ervaren gids. Daarom heeft National Geographic de afgelopen tien jaar de allerbeste reisorganisaties in kaart gebracht. Wat kenmerkt een geslaagde, verzorgde trip? Kleine groepen, deskundige gidsen, een beproefde route, een relaxed tempo en een duurzame bedrijfsvoering. Hiernaast wenden we onze blik oostwaarts en doen we bestemmingen aan die – om te spreken met de beroemde veertiende-eeuwse Marokkaanse ontdekkingsreiziger Ibn Battuta – je eerst de adem benemen en vervolgens een verhalenverteller van je maken.

1. Indonesië

Drakenjagen

Maak van dichtbij kennis met de grootste hagedissen ter wereld tijdens de elfdaagse ‘Komodo Snorkeling Expedition’ van Wilderness Travel. Uitvalsbasis is een comfortabele tweemaster die door de ‘koraaldriehoek’ van Indonesië vaart. ‘Deze trip is ontwikkeld voor snorkelaars,’ zegt Barbara Banks van het bureau dat de rondreis organiseert. ‘Marien biologen en uit de streek afkomstige gidsen brengen het koraal voor de deelnemers tot leven.’

2. Bhutan

Vrouwen vertellen verhalen

In dit land, dat pas in de jaren zestig zijn eerste snelweg kreeg, moderniseert de oude cultuur in haar eigen, bedaarde tempo. Tijdens de uitgekiende dertiendaagse rondreis ‘Spirit of Bhutan’ van Wild Women Expeditions ervaar je dit zelf op de Bumdra Monastery Trek, ook wel 'Trek of One Thousand Dakinis' genoemd (dakini is Sanskriet en betekent ‘vrouwelijke godheid’). Je ontmoet vrouwen uit de streek en luistert naar hun verhalen. Ook kun je zien of je het boogschieten beheerst.

Gyeongju was de hoofdstad van een eeuwenoud koninkrijk in ZuidKorea Deze door Unesco tot werelderfgoed bestempelde stad stond bekend om haar bijzondere handwerk Het Donggungpaleis aan de rand van de Woljivijver is voor publiek geopend
Gyeongju was de hoofdstad van een eeuwenoud koninkrijk in Zuid-Korea. Deze door Unesco tot werelderfgoed bestempelde stad stond bekend om haar bijzondere handwerk. Het Donggungpaleis aan de rand van de Woljivijver is voor publiek geopend.
GETTY IMAGES

3. Borneo

Red de orang-oetan

Het eiland Borneo is verdeeld over drie landen (Maleisië, Indonesië en Brunei), en apen, vogels en kleine carnivoren steken de grenzen voortdurend over. Aan de Maleisische kant van het eiland mag je tijdens de elfdaagse ‘Borneo Wildlife Adventure’ van Nat Geo Expeditions een kijkje nemen in het opvangcentrum voor orang-oetans in het bosreservaat Kabili-Sepilok. Ook wandel je over een looppad tussen de boomtoppen en maak je een voettocht naar de top van een moddervulkaan. Onderweg slaap je twee nachten in de Sukau Rainforest Lodge, een van Nat Geo’s Unique Lodges of the World.

4. China

De keuken van Yunnan

Tijdens de rondreis ‘Travels Through Dali with Mei Zhang’ neemt de oprichter van WildChina je in december mee naar haar geboorteplaats in de zuidelijke provincie Yunnan. In het dorp aan het meer maak je kennis met de hamdrogers, kaasmakers, handwerkslieden en ondernemers die figureren in haar nieuwste boek. ‘Op deze manier kan ik iets terugdoen voor de dorpelingen,’ zegt ze. Deze zevendaagse trip wordt ook geleid door andere gidsen van WildChina.

Altijd onderweg het weidse en zeer gevarieerde landschap van Mongoli biedt plaats aan een van de laatste nomadenculturen ter wereld In de zandduinen van de provincie Zavhan zijn nog nomaden te vinden
Altijd onderweg: het weidse en zeer gevarieerde landschap van Mongolië biedt plaats aan een van de laatste nomadenculturen ter wereld. In de zandduinen van de provincie Zavhan zijn nog nomaden te vinden.
GETTY IMAGES

5. Hongkong

Idyllisch eiland

Little Adventures in Hongkong leidt je weg uit de stadse drukte en bij de gebaande paden vandaan tijdens de dagtrip ‘Island Life: The Slow, Magical World of Peng Chau’. Zelfs veel locals hebben nog nooit gehoord van dit eiland vol tempels (en vriendelijke vissers). Vijf uur lang piratenverhalen, tempels bekijken en – kleine verrassing – zand tussen je tenen.

6. India

Tijgers en mangroven

In de Sundarbans in India, het grootste mangrovebos ter wereld, leven Bengaalse tijgers. De ‘mensenetende tijger’ is met uitsterven bedreigd, maar wie geluk heeft, krijgt er tijdens de dertiendaagse trip ‘READ India: West Bengal and Cruising the Sundarbans’ van Myths and Mountains (van een veilige afstand) misschien wel een te zien. Deelnemers bezoeken opvangcentra voor krokodillen en tijgers, zien met eigen ogen hoe mousseline wordt gemaakt en genieten van streekgerechten met zeevruchten.

7. Mongolië

Beleef het nomadenleven

Tijdens deze zeventiendaagse rondreis door Mongolië ga je met de nomaden mee de steppe op. Je slaapt in een ger bij een Mongoolse familie en leert alles over het nomadenleven. Je reis begint in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Daarna ontmoet je de nomaden in Bayansongint. Verder bezoek je in Karakorum het klooster Erdene Zuu, het eerste en grootste boeddhistische tempelcomplex van Mongolië, en overnacht je in een gerkamp in Ongi.

Ook op de uitgestrekte steppen in het oosten en in de provincie Bajanlgi in het westen leven nomaden In dit gebied wonen de meeste Mongoolse Kazachen
Ook op de uitgestrekte steppen in het oosten en in de provincie Bajan-Ölgi in het westen, leven nomaden. In dit gebied wonen de meeste Mongoolse Kazachen.
GETTY IMAGES

8. Timor-Leste (Oost-Timor)

Interessante nieuwkomer

Timor-Leste is de eerste soevereine staat die in de 21ste eeuw werd uitgeroepen, en ‘het toerisme staat er dan ook nog in de kinderschoenen’, zegt Caroline Mongrain van World Expeditions. Deze reisorganisatie biedt met ‘East Timor Adventure’ een gevarieerde tienddaagse rondreis aan waarin rijstvelden, de tumultueuze geschiedenis en de diepgewortelde cultuur de hoofdrol spelen. Verken de hoofdstad Dili met zijn Portugese invloeden en beklim de Tatamailau, de hoogste berg van het land, om een bijzonder fraaie zonsopkomst te zien. Ook op het programma: snorkelen in soortenrijke wateren.

9. Iran

Perzische keuken

Dompel je onder begeleiding van ervaren gidsen* onder in een heel andere cultuur tijdens de door Iran Doostan georganiseerde elfdaagse reis ‘Persian Sofre’. Deze culinaire verkenningstocht is doorspekt met traditionele Iraanse smaken als saffraan, tamarinde en granaatappel. Geniet van kebab op de bazaar van Tajrish en ontdek hoe men in de oogsttijd (half mei tot half juni) met veel zorg rozenwater distilleert. De reis voert ook langs twee werelderfgoedlocaties.

* Check het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele situatie in het land.

10. Japan

Zenkeuken

Tijdens de rondreis ‘Japan’s Culinary Heritage’ doet organisator Oku Japan populaire bestemmingen aan als Kyoto, Tokio en Osaka. Dit gebeurt echter wel op een hoogst originele manier: je struint rond op stadsmarkten en neemt een kijkje bij brouwerijen, maar er is onderweg ook aandacht voor de manier waarop al die verfijnde producten worden geproduceerd: velden met strakke rijen groenten, vissersplaatsen en authentieke ovens. Tijdens deze unieke, elfdaagse trip geven culinair experts en eersteklas telers workshops waarbij ze de deelnemers in hun geheimen inwijden.

Op TimorLeste staat het toerisme nog in de kinderschoenen
Op Timor-Leste staat het toerisme nog in de kinderschoenen.
GETTY IMAGES

11. Oezbekistan

Kruispunt van handelsroutes

In Oezbekistan liggen beroemde zijderouteplaatsen als Samarkand en Boechara. De strategische ligging van dit land – als een brug tussen Oost en West – heeft geleid tot een rijke mengeling van culturen. Dat betekent dat je er Sovjetarchitectuur vindt, maar ook Chinese zijde en Iraanse antiquiteiten. Al deze elementen staan centraal tijdens de ‘Backstreets and Bazaars of Uzbekistan’-tour van MIR Corporation.

12. Pakistan

Oases in het hooggebergte

De twintigdaagse reis ‘Pakistans Hunza Valley’ van GeoEx maakt korte metten met alle vooroordelen over dit land. Je reist over de steile Karakoram Highway, een van de hoogst gelegen verharde wegen ter wereld. Wie heel veel geluk heeft, vangt onderweg een glimp op van een bruine beer of zelfs een sneeuwluipaard.

13. Nepal

Hiken in de Himalaya

De hoofdstad Kathmandu is weer opgekrabbeld na de verwoestende aardbeving van 2015. Verken berghellingen en spelonken tijdens de tiendaagse reis ‘Myth of Mustang’ van Explorer’s Passage. Vanuit Kathmandu trek je de bergen in en steek je te voet bergpassen over waar heiligdommen en gebedsvlaggetjes de sfeer bepalen.

Man afkomstig uit de oostelijke provincie Fergana Oezbekistan

14. Laos

Te voet en op de fiets

‘Laos in Motion’ is een negendaagse rondreis van Adventure Life door een land dat minder bezoekers trekt dan zijn directe ‘buren’. Je woont een besloten ceremonie bij waarin ‘de ziel wordt aangeroepen’ en ziet de kleine Maleise beer in zijn natuurlijke habitat. Hoogtepunt van deze actieve trip (fietsen, kajakken, bergwandelen) is de tocht naar velden vol orchideeën waar deze tere bloemen slechts een paar dagen per jaar in bloei staan.

15. Thailand

Sprookjesachtig Siam

Op een ‘gewone’ rondreis krijg je een oppervlakkig beeld van ‘het land van de glimlach’, maar op de driedaagse ‘Ban Talae Nok & Ton Kloy Hike’ van Exotic Voyages maak je in de kustprovincie Ranong kennis met lokale gebruiken en ervaar je hoe de mensen er leven. Er staat ook een voettocht met gids naar een waterval op het programma.

16. Sri Lanka

Safari op Ceylon

Tijdens ‘Sri Lanka Wildlife Safari’ van Natural Habitat Adventures krijg je troepen speelse apen te zien, maar ook met modder besmeurde Aziatische olifanten en zelfs blauwe vinvissen. Boven aan ieders wensenlijst? ‘De kans om een panter in het wild te zien,’ zegt Jennie Lay van Nat Hab.

Norie Quintos bracht haar jeugd door in de Filipijnen. Als een van de mooiste plekken noemt zij het eiland Bohol, met zijn spookdierreservaat en de beroemde rotsformatie Chocolate Hills.

Reis in januari mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth