Dit artikel verscheen in National Geographic Escapes.

1. Antarctica

Het witte continent

Omringd door ijsschotsen, eeuwenoude, imposante gletsjers, ijsbergen en hoge, met sneeuw bedekte bergen, brengt deze expeditiecruise je van het hart van het Argentijnse Tierra del Fuego naar het mythische Antarctische Schiereiland.

Het avontuur begint met de oversteek van de Straat Drake (Drake Passage), onder het toeziend oog van albatrossen en Kaapse stormvogels. Eenmaal in Antarctica, waar geen mens woont en het dierenrijk regeert, beleef je de natuur op haar puurst.

Tip: Tijdens de 'Iconisch Antarctica'-reis’ van National Geographic Expeditions kun je onderweg op het schip interessante lezingen en informatiesessies bijwonen over wilde dieren, geschiedenis, geopolitiek, de grote ontdekkingsreizigers, klimaat en milieubescherming.

2. Koperkloof, Mexico

Treinreis door een canyon

De spoorlijn Chihuahua al Pacífico (kortweg El Chepe) brengt treinreizigers van de Golf van Californië naar de hooggelegen Sierra Madre. De trein passeert onderweg 39 bruggen en 88 tunnels en doorkruist een landschap dat wordt gekenmerkt door diepe ravijnen en koperkleurige rotswanden. De spoorlijn werd aangelegd om goudzoekers naar de ertsrijke Sierra Madre te brengen. De aanleg duurde meer dan een eeuw. Reizigers van nu is het te doen om het natuurschoon langs de route, die voert door de grotendeels ongerepte Koperkloof.

Tip: Bezoek in Chihuahua het Nationaal Museum van de Revolutie, gevestigd in de voormalige woning van voorman Pancho Villa.

Lees ook: Eerste klas: de 15 mooiste treinreizen ter wereld.

In het noorden van Mexico slingert de spoorlijn Chihuahua al Pacifico zich door de Koperkloof
In het noorden van Mexico slingert de spoorlijn Chihuahua al Pacifico zich door de Koperkloof.
Blaine Harrington Iii

3. Rusland

De ultieme treinreis

De Transsiberië Express, met ruim negenduizend kilometer de langste spoorlijn ter wereld, bestaat uit diverse routes in Rusland en Azië. De reis over het nieuwste en spannendste traject, tussen Moskou en Beijing (voltooid in 1956), duurt een week. Nadat de trein in Siberië een bocht rond het kristalheldere Bajkalmeer (het diepste en oudste meer ter wereld) heeft beschreven, stoomt hij verder door beboste bergen, over de met joerts bezette vlakten van Mongolië en het vlammend rode zand van de Gobiwoestijn. In de restauratiewagon verandert het menu na elke grensovergang, van borsjtsj en blini naar eend.

Tip: Reserveer een slaapplaats in een openbare wagon (platzkart) of een iets duurdere slaapwagon, of boek een National Geographic Expeditions-reis aan boord van de Golden Eagle Trans-Siberian.

4. Australië

Snorkelen bij het Great Barrier Reef

Hoewel het koraal als gevolg van klimaatverandering verbleekt, is het Great Barrier Reef nog altijd een wonder der natuur. De bijna drieduizend afzonderlijke riffen en ruim negenhonderd tropische eilanden zijn samen langer dan de afstand Utrecht-Istanbul. Snorkelen, duiken, kajakken: aan jou de keuze hoe je dit indrukwekkende gebied wilt verkennen. Met een beetje geluk krijg je er kleurige anemoonvissen of grijze rifhaaien te zien.

Tip: Boek bij een van de vele aanbieders een vroege ballonvaart (start: 04.00 uur) en zie de zon opkomen boven het rif en het Atherton Tableland.

5. Okavangodelta, Botswana

De wereld op z’n wildst

In Nationaal Park Chobe leven meer olifanten dan in welk Afrikaans wildpark dan ook. Daarnaast zie je er grote aantallen kafferbuffels, zebra’s, nijlpaarden, gnoes, hyena's en antilopen, en met wat geluk een neushoorn of een jachtluipaard. Bekijk deze dierenweelde tijdens een wandelsafari of vanuit een safarivoertuig. Je kunt de met goudgeel gras begroeide Okavangodelta ook verkennen vanuit een mokoro (kano gemaakt van een uitgeholde boomstam). Wie weet hoor je vanuit je onderkomen in het Zarafa Camp, een National Geographic Unique Lodge of the World in het Selinda-reservaat, wel leeuwen brullen.

Tip: Bekijk de eeuwenoude rotstekeningen bij werelderfgoedlocatie Tsodilo aan de noordrand van de Okavangodelta.

Afrikaanse olifanten in de Okavangodelta in Botswana
Afrikaanse olifanten in de Okavangodelta in Botswana.
Geographic Creative

6. Kreta

Wandelen in een diepe kloof

Een van de indrukwekkendste dagtochten op Kreta is die naar de bodem van de Samariakloof. Je loopt van een hooggelegen plateau aan de westzijde van Kreta naar een 1200 meter lager gelegen kiezelstrand. De duizelingwekkende tocht duurt vijf tot zeven uur en voert door geurende dennen- en cipressenbossen, een vervallen dorp en tot slot door de IJzeren Poort, waar de hoog oprijzende wanden van het ravijn slechts 3,5 meter uit elkaar liggen.

Tip: Neem na het voltooien van de tocht in het dorp Agía Rouméli een duik in het heldere water van de Libische Zee.

7. Turkse kust

Aan boord van een gulet

Laat die jachthavens vol protserige schepen aan de Franse Rivièra voor wat ze zijn en zeil aan boord van een gulet langs de idyllische kust van Lycië. Met dit type tweemaster vaart men hier al eeuwenlang over de Middellandse Zee. Vanaf zo’n middelgroot zeilschip (15 tot 25 meter lang) zie je overblijfselen van beschavingen die tot wel vierduizend jaar teruggaan. De meeste gulets varen vanuit Fethiye in oostelijke richting langs de kust naar Kekova en doen onderweg kleine havenplaatsen aan. ’s Avonds gaan ze voor anker in een verlaten baaitje.

Tip: Voor de noordkust van het eiland Kekova zijn verzonken ruïnes te zien van de Oud-Griekse stad Apollonia.

8. Koningsweg, Jordanië

Rijke historie

Romeinse legereenheden, Bijbelse figuren en middeleeuwse kruisridders verplaatsten zich door het Midden-Oosten via deze handelsroute, die voert van de Rode Zee naar de Dode Zee. Wie van Amman naar de oude stad Petra rijdt, ziet over een afstand van ruim 350

kilometer de indrukwekkende zandkleurige rotsformaties van de Grote Slenk, afgewisseld met vervallen kastelen en tempels en de Neboberg, waar Mozes naar verluidt uitkeek over het Beloofde Land.

Tip: Petra is na zonsondergang op zijn mooist, dus kies voor een bezoek bij kaarslicht (drie keer per week). Wie het rijk er liever alleen heeft, doet er beter aan heel vroeg in de ochtend te gaan.

De historische stad Petra ligt aan de Koningsweg in Jordani
De historische stad Petra ligt aan de Koningsweg in Jordanië.
Yadid Levy

9. British Columbia

Hiken door de sneeuw

Te voet duurt het een paar dagen voor je de afgelegen toppen en gletsjerdalen van de Cariboo Range in British Columbia hebt bereikt. Wie een heli-wandeltocht boekt bij CMH Heli-Skiing & Summer Adventures wordt na een overnachting in een comfortabel chalet per helikopter overgebracht naar een weinig bezocht wandelgebied. Gidsen, materialen en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Tip: Langs het pad naar Ghost Lake kun je genieten van de aanblik van de twee watervallen bij het meer.

10. De Dolomieten

Wandelen in de Alpen

De Dolomietenweg, in het zuidelijke deel van de Alpen, voert slingerend steeds verder omhoog. Het kalksteen dat zo karakteristiek is voor het massief, verleent de streek een schitterend aanzicht; in de loop van vele duizenden jaren zijn door erosie grillige kammen, scherpe pieken en steile rotswanden ontstaan die elk uur van de dag weer een andere aanblik bieden.

Tip: Stop voor een overnachting of een maaltijd bij Rifugio Scoiattoli, een door een familie gedreven herberg. Hier kun je bij een bord pasta met blauwe bessen genieten van het mooie uitzicht op de bergen.

11. Egypte

Vergaap je aan de piramiden

De eeuwenoude bouwwerken in het hete woestijnzand van Egypte spreken nog altijd tot de verbeelding. De piramiden van Giza, die rond 2500 v.Chr. zijn gebouwd, blijven imponeren door hun omvang en rijke historie. Ga door een smalle opening naar binnen en daal honderd meter af naar het binnenste deel van het enig overgebleven wonder van de antieke wereld.

Tip: Boek een kamer bij Mena House Oberoi, een tot luxehotel verbouwd negentiende-eeuws jachtslot met uitzicht op de piramiden.

Als de ruggengraat van een draak slingert de Chinese Muur zich bij Jinshanling over zon tien kilometer door de heuvelachtige Chinese provincie Hebei Op gezette afstanden zijn er wachttorens gebouwd
Als de ruggengraat van een draak slingert de Chinese Muur zich bij Jinshanling over zo’n tien kilometer door de heuvelachtige Chinese provincie Hebei. Op gezette afstanden zijn er wachttorens gebouwd.
Airpiano.com

12. China

Verken de Chinese Muur

De Chinese Muur, die tweeduizend jaar geleden werd gebouwd om indringers vanuit het noorden te weren, loopt als een overmaatse ruggengraat door China. Grote delen ervan zijn sterk verweerd en verkeren in slechte staat. Het stuk tussen Jinshanling en Simatai, ten noordoosten van Beijing, is sinds de zestiende eeuw nauwelijks veranderd. De muur is er hier niet best aan toe, maar biedt zover het oog reikt een weergaloos uitzicht op beboste heuvels. Ten oosten van Simatai is het bouwwerk tweehonderd jaar ouder. De muur is er nog sterker verweerd en loopt nu eens door diepe dalen en dan weer steil omhoog. Het hoogste punt van de muur is Watching Beijing Tower, te bereiken via de Sky Bridge.

Tip: Overnacht in de Commune By The Great Wall, een aantal moderne, door Aziatische toparchitecten ontworpen villa’s en suites.

13. Japan

Klappen voor kabuki

Samoerai met zwaarden, gedwarsboomde liefdes en bloedig gewroken verraad: Japanse kabukivoorstellingen zijn net zo spannend en verrassend als een stuk van Shakespeare of een Spaanse telenovela. De acteurs zijn ware beroemdheden, vooral de onnagata(mannen die de vrouwenrollen vertolken). De pikante, vaak historische verhalen worden soms afgewisseld met dans en de klaaglijke tonen van de shamisen, een driesnarige luit.

Tip: Informeer wat er op het programma staat in het Shochikuza Kabukitheater van Osaka, een verbouwde bioscoop uit 1923. Haal vooraf een Engelstalig programmaboekje of audiogids om de voorstelling goed te kunnen volgen.

Kabukiacteurs zijn ware beroemdheden vooral de mannen die de vrouwenrollen vertolken
Kabuki-acteurs zijn ware beroemdheden, vooral de mannen die de vrouwenrollen vertolken.
Hiroshi Watanabe

14. Goa, India

Geniet van een Indiase feestmaaltijd

Portugese zeelui, Britse machthebbers en Indiase volken hebben hun stempel gedrukt op de keuken en cultuur van deze parel aan de tropische westkust. Streekgerechten zijn onder meer de pittige balchão (curry met garnalen) en enkele van de weinige Indiase gerechten met varkens- en rundvlees. Na de maaltijd, waarin vis, kokos en pepertjes een hoofdrol spelen, wordt er vaak bebinca geserveerd, een verfijnde gelaagde koek die wordt bereid met eieren en een vleugje nootmuskaat.

Tip: Bestel in Oud-Goa, de voormalige hoofdstad van Portugees-Indië, eens een cocktail met feni, een sterkedrank op basis van kokos- of cashewnoten.

15. Kentucky

Whiskey proeven in de VS

In de distilleerderijen in deze staat geurt het naar karamel en vanille – een zoet aroma dat wordt afgegeven door de rijpende bourbon (whiskey). Maak kennis met de native spirit van Amerika op de Bourbon Trail, een route die je in en rond Louisville op eigen gelegenheid per auto of fiets kunt volgen. Het proeflokaal van Rabbit Hole, een van de nieuwere halteplaatsen op de route, heeft glazen wanden en biedt een mooi uitzicht op de stad.

Tip: In de werkplaats van Jason Cohen in Louisville maken ze van de duigen van oude whiskeyvaten fraaie borreltafels, barkrukken en kroonluchters.

16. Bhutan

Eeuwenoude cultuur

Een van de meest ongerepte en tot voor kort een van de meest gesloten landen ter wereld, is een schatkist vol eeuwenoude cultuur, afgelegen dorpjes en gastvrije, vriendelijke bewoners. Toestroom van reizigers is er flink aan banden gelegd om massatoerisme te voorkomen, de enige manier om het land te verkennen is met een gids.

Tip: Ontdek Bhutan met ‘De Wonderen van Bhutan’-reis van National Geographic Expeditions.

Het fresco in de koepel van Sucevita een van de beroemdste kloosters van Roemeni
Het fresco in de koepel van Sucevita, een van de beroemdste kloosters van Roemenië.
ALAMY STOCK PHOTO

17. Chili, Peru, Ecuador

Te paard door de Andes

De Andes, de langste bergketen ter wereld, strekt zich over zo’n zevenduizend kilometer uit, van Venezuela tot aan Tierra del Fuego in het uiterste zuiden. De onverharde paden door de bergen lenen zich uitstekend voor trektochten te paard; je kunt hiervoor terecht bij tientallen stallen in Argentinië, Chili, Peru en Ecuador. Doorkruis bijvoorbeeld de graslanden op de hoogvlakten van Ecuador, of rijd over een oude smokkelroute van Chili door Patagonië naar Argentinië. Onderweg zie je bergmeren en wie weet ook lama’s, poema’s of condors.

Tip: Bij Elqui Domos in Chili krijgt elke overnachting een kosmisch tintje: je kunt er astronomische excursies volgen, op elk terras staat een telescoop en in de kamers kan het plafond open.

18. Yosemite Valley, Californië

In de voetsporen van Ansel Adams

Ansel Adams woonde veertig jaar in Yosemite Valley en trok door de natuur met zo’n vijftig kilo aan fotoapparatuur op zijn rug. De iconische zwart-witfoto’s die hij er schoot tonen de natuur van het westen van de VS in al haar glorie. Delen van het gebied gingen vorig jaar zomer door bosbranden verloren, maar op schitterende plekken met tot de verbeelding sprekende namen als Cathedral Spires en Unicorn Peak is nog te zien wat hij zag. De kans is heel groot dat je zelf ook thuiskomt met foto’s van Adams favoriete onderwerp: El Capitan, de grootste granietrots ter wereld.

Tip: De Ansel Adams Gallery verzorgt fotografiecursussen en begeleide wandeltochten.

Het Italiaanse dorp Santa Maddalena wordt omringd door de grillige toppen van de Dolomieten
Het Italiaanse dorp Santa Maddalena wordt omringd door de grillige toppen van de Dolomieten.
Shutterstock

19. Mendoza, Argentinië

Proef Argentijnse wijnen

Een glas medoc met de rijke smaak van rijpe bessen gaat uitstekend samen met een op de parrilla gegrild stuk vlees. De wijn ontleent zijn complexe smaak aan de mineraalrijke bodem, de warme dagen en koele nachten. Proef verfijnde en bijzondere wijnen bij wijnhuizen ten zuiden van deze historische stad in het westen van Argentinië, waar Achaval-Ferrer, Dominio del Plata en Bodegas Salentein vermaarde wijnen produceren.

Tip: In het Museo del Vino San Felipe in Maipú zijn antieke wijnpersen en reusachtige houten vaten te bezichtigen.

20. Moldavië, Roemenië

Schitterende fresco’s

De rijkgedecoreerde kloosters van Boekovina in de Karpaten in het noordoosten van Roemenië lijken wel sterk uitvergrote, verluchte geschriften: op de wanden zijn Bijbelse en historische taferelen afgebeeld. Er zijn zo’n vijftien kloosters in de streek, maar de meeste mensen gaan naar Voronet, Humor, Moldovita en Sucevita om de fresco’s te bewonderen die zijn aangebracht op de binnen- en buitenmuren. Deze werelderfgoedschatten dateren overwegend uit de zestiende eeuw en werden deels gecreëerd ter inspiratie van de analfabete orthodox-christelijke bevolking, die door de Ottomaanse Turken dreigde te worden overlopen.

Tip: De collectie kerkelijk zilverwerk, boeken en verluchte handschriften schetst een beeld van het leven in het klooster.

21. Denemarken

Op de fiets door Kopenhagen

In deze stad, waar een op de drie verplaatsingen per fiets gebeurt, kun je op veel plekken een leuke fietstoer boeken. Maak op een elektrische of ‘gewone’ fiets een rondrit langs hedendaagse architectuur en designwinkels, of laat je door een kenner meevoeren langs de culinaire hotspots van de stad. ‘Kopenhagen is een ideale fietsstad – daar dragen het overzichtelijke stratenplan, het vlakke landschap en de Scandinavische gemoedelijkheid toe bij,’ zegt de uit South Dakota afkomstige ‘nieuwe Deen’ Sam Sandvig Hosman. ‘Ik beveel de Groene Route aan, een relaxed ritje door de fraaiste wijken van de stad.’

Tip: De in 2014 gebouwde fietsbrug strekt zich slingerend boven het water van de haven uit en biedt een mooi uitzicht op de moderne gebouwen van de stad.

Dit is een selectie van de reizen die zijn beschreven in de vernieuwde National Geographic-uitgave van 400 Droomreizen, dat dit najaar is verschenen bij National Geographic.

Reis in januari mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth