“Wat dapper van je!”

Die reactie krijg ik het meest wanneer ik vertel dat ik alleen reis. Hoewel goedbedoeld, irriteert het me dat mensen nog steeds denken dat een vrouw die alleen reist zich eenzaam of geïntimideerd voelt. In een ideale wereld zouden vrouwen die alleen reizen niet rebels of dapper zijn. Het zou gewoon hun persoonlijke voorkeur zijn. Wanneer ik er alleen op uitga, lijken mijn zintuigen zelfs af te stemmen op mijn omgeving, van de mensen die ik ontmoet (of uit de weg ga) tot de straten die ik in mijn eentje bewandel (of vermijd).

Bij een onderzoek onder onze lezers en online communities naar hun ervaringen tijdens soloreizen kwam desondanks meer dan de helft van de vrouwen nog steeds met tips om veilig te blijven. Hoewel 26 procent van de millennialvrouwen alleen heeft gereisd, is het een feit dat vrouwen van alle leeftijden onderweg kwetsbaar zijn. Net als veel van mijn vrienden zit ik voor mijn gemoedsrust op zelfverdediging. Ik leer hoe ik iemand in het kruis moet trappen en een elleboog moet geven. Maar ook hier luidt het devies: vermijd gevaarlijke situaties.

Bij het lezen van de verhalen die vrouwen delen, ben ik echter het meest onder de indruk van het enthousiasme voor avontuur en het overwinnen van angst. Rita Pearson heeft dit misschien wel het beste onder woorden gebracht: “Op de eerste plaats: veiligheid voorop. Op de tweede plaats: gewoon gaan!”

Uit ruim duizend reacties hebben we krachtige wijze woorden en aanmoedigingen verzameld.

Leer hoe je veilig blijft

Als je alleen reist, moet je als het ware jezelf rugdekking geven. Elena Burnett heeft jarenlang door afgelegen delen van nationale parken gewandeld om foto’s te maken. Zo is ze in Mesa Verde en Great Sand Dunes geweest. Voor elk vertrek bereidt ze zich grondig voor om haar veiligheid te waarborgen. “Een van de eerste dingen die ik van tevoren doe, is een topografische kaart kopen,” zegt ze. “Zo weet ik waar paden en oriëntatiepunten zijn.” Ze waarschuwt soloreizigers ook dat ze zich moeten voorbereiden op weersveranderingen en dat ze voldoende water en een EHBO-doos mee moeten nemen.

Tip: Als je een pad door het binnenland of in een gebied zonder mobiele dekking volgt, kun je via GPS contact houden met vrienden en familie en indien nodig om hulp vragen. Burnett zweert bij haar Garmin inReach. Volg eventueel ook de training Wilderness First Aid van NOLS (National Outdoor Leadership School).

Besef je wanneer je professionele hulp moet inschakelen

Als je solo reist, houdt dat niet per definitie in dat je helemaal alleen bent. Veel reisorganisaties richten zich op vrouwen die alles in hun eentje willen beleven, maar wel met wat hulp van lokale natuurkenners of gidsen. Tijdens een safari in Botswana met fotoreisspecialist At Close Quarters werd lezeres Rachelle Aikens vergezeld door deskundigen op het gebied van het observeren en fotograferen van wilde dieren. Hierdoor kon ze betere foto’s maken en kwam ze meer te weten over de regio.

Tip: Ga mee met een groepsreis alleen voor vrouwen. De kans is groot dat je je dan in het gezelschap bevindt van gelijkgestemde reizigers en potentiële vrienden. Wild Women Expeditions biedt avontuurlijke reizen naar bestemmingen als Patagonië en Egypte. Damesly organiseert reizen naar en originele verblijven op plekken als Colorado en Istanboel.

Sta open om mensen te ontmoeten

Wanneer je geen reisgenoot hebt om de hele dag mee te kletsen of je volgende snackpauze mee te plannen, ben je gedwongen om contact te leggen met de lokale bevolking en andere reizigers. Dit leidt vaak tot nieuwe vriendschappen. “Wees zelf die reiziger die jij onderweg wilt tegenkomen,” luidt het advies van Aikens. Door haar open opstelling heeft ze tijdens haar safari in Botswana een nieuwe goede vriend gemaakt. De twee vrouwen konden het zo goed met elkaar vinden dat ze nu wekelijks chatten en samen een reis naar het noordpoolgebied gaan maken.

Tip: De meeste steden bieden gratis of goedkope wandeltochten aan. Een mooie manier om aansluiting te vinden bij gelijkgestemde bezoekers. Via Meetup en Airbnb kun je ook plaatselijke cursussen en evenementen vinden. En bedrijven als Encounter Travel bieden tochten aan voor singles. Tourlina helpt vrouwen met het vinden van een vrouwelijke reisgezel. Ook Bumble BFF kan je aan medeavonturiers koppelen. Gebruik wel je gezond verstand en spreek alleen af in openbare ruimten.

Tijdens een soloreis heb je meer tijd voor je hobbys bijvoorbeeld fotografie
Tijdens een soloreis heb je meer tijd voor je hobby’s, bijvoorbeeld fotografie.
Theo Allofs, Getty Images

Vertrouw op je gevoel

Our prompt triggered over 40 responses from women who recommended developing stronger instincts and going with your gut. As a solo backpacker, Burnett tries to remain calm and be aware of both her physical and mental limits. “Don’t be hesitant or afraid to take defensive action if you feel uncomfortable or threatened,” she says.

Op onze oproep kwamen meer dan veertig reacties van vrouwen. Hun advies was om sterkere instincten te ontwikkelen en op je gevoel te vertrouwen. Als solobackpacker probeert Burnett kalm te blijven en rekening te houden met haar fysieke en mentale grenzen. “Aarzel niet of wees niet bang om defensief te handelen als je je ongemakkelijk of bedreigd voelt,” zegt ze.

Tip: Lees het verhaal The Unthinkable: Who Survives When Disaster Strikes and Why van Amanda Ripley. Hierin staan gedetailleerde tactieken om snel te kunnen handelen in geval van nood.

Leer hoe je jezelf kunt vermaken

Hoewel je onderweg allerlei mensen tegenkomt, breng je als soloreiziger veel tijd alleen door. Weet dus hoe je je vrije tijd het beste kunt invullen (of je creativiteit kunt stimuleren). Zo maakte Nanci Mansfield in India mee dat het ijs tussen haar en een vreemdeling werd gebroken door haar schetsboek en pen. Mansfield was geïntrigeerd door een man en zijn moskeeachtige woning en vroeg hem of ze hem mocht tekenen. Hoewel hij eerst zijn twijfels had, wist ze hem te overreden. “Dit verhaal gaat over acceptatie,” schrijft ze. “Ik kwam een vreemdeling tegen, maar het afscheid was hartelijk.”

Tip: Denk voordat je aan je reis begint na over dingen die je vaker zou willen doen of zou willen proberen als je meer tijd had. Je kunt je beleving vastleggen aan de hand van tekeningen, foto’s of verslagen. Speel geen spelletje Candy Crush Saga op je telefoon als je moet wachten, maar beoefen je hobby’s.

Verblijf in een hostel

“Ik ga graag volledig op in de plekken waar ik naartoe ga. Ik bezoek, leef, adem en absorbeer de natuur en tradities,” zegt Ginny Greenwood. Dat leidde ertoe dat ze in Yangon in Myanmar uitcheckte bij haar hotel en haar intrek nam in een hostel, op zoek naar gezelschap. Een andere gast bracht haar zelfs in contact met een motorgids die wat Engels sprak. Die nam haar mee naar lokale kunstenaars die onder meer bronzen en jade beelden, producten van geweven bamboe, borduurwerk en poppen maken. Daarna genoten Greenwood en haar gids van de zonsondergang boven ’s werelds langste teakhouten brug.

Tip: Een verblijf in een hostel met andere soloreizigers kan niet alleen een gevoel van veiligheid en kameraadschap geven, maar kan je ook verleiden tot nieuwe interessante ervaringen. De beoordelingen van websites waarop je een hostel kunt boeken, zoals Hosteling International en Hostelworld.com, zijn natuurlijk niet allemaal honderd procent betrouwbaar. Maar vrouwelijke avonturiers kunnen zo wel inschatten of een plek de moeite waard is.

Een vrouw praat met een kind bij een zomerhuisje aan Lake Hopatcong New Jersey Hoewel veel vrouwen flink reisden in de jaren 20 waren soloreizen een stuk moeilijker te maken aangezien getrouwde vrouwen slechts een paspoort op hun mans naam konden krijgen

Vertrouw op de vriendelijkheid van vreemden

Hoewel het niet verstandig is om met elke reiziger vriendschap te sluiten, laten soloreizen wel zien hoe behulpzaam en hartelijk mensen over de hele wereld kunnen zijn. Taalbarrières spelen daarbij geen rol. Bij haar aankomst in Turkije werd Vivienne Valles geholpen door een galante inwoonster. Vivienne: “Toen ik uit de metro van Istanboel stapte, wist ik niet hoe ik bij mijn hotel kwam.” Een vrouw schoot haar te hulp. “Ik spreek geen Turks en zei sprak geen Engels. Toch begreep ze wat ik zocht.” Uiteindelijk liep de vrouw helemaal met Valles mee naar het hotel.

Tip: Leer wat standaardzinnetjes in de lokale taal of download Google Translate voor vertrek. Een paar woorden of een vriendelijke groet kunnen al helpen bij de communicatie. Ook tekeningen en gebaren kunnen van pas komen.

Historische plaatsen zoals de torii van Miyajima in Japan kunnen magisch overkomen wanneer je ze in je eentje beleeft
Historische plaatsen, zoals de torii van Miyajima in Japan, kunnen magisch overkomen wanneer je ze in je eentje beleeft.
Jose More, VW Pics, Redux

Leg je oor te luister voor mooie verhalen

Wanneer je alleen bent, vang je eerder kleine details op over locaties en de lokale cultuur. Tijdens haar bezoek aan Japan was Salena Parker gebiologeerd door de verfijnde constructie en vermiljoenrode kleur van de torii van Miyajima. Deze enorme negentiende-eeuwse poort vormt de toegang naar de Itsukushima-schrijn uit de dertiende eeuw (een UNESCO-werelderfgoedlocatie). Het bouwwerk in de Japanse Binnenzee voor de kust van Hiroshima is een eerbetoon aan drie goddelijke zussen. Parker: “Mijn gastvrouw vertelde dat de poort een brug is van de mensenwereld naar de geestenwereld.” Hoewel de locatie zelf voor sommige reizigers al Instagramwaardig is, kreeg deze plek voor haar een diepere betekenis door deze details. “Het is een levendig stukje wereldgeschiedenis,” zegt ze. “Het herinnerde mij eraan dat het vrouwelijke erfgoed veel verhalen te bieden heeft.”

Tip: Tijdens een verblijf bij mensen thuis (of in een bed and breakfast) kun je kennismaken met de inwoners en hun gewoonten. Parker vertelt dat haar verblijf een geweldige ervaring was, dat ze werd ondergedompeld in de cultuur en ook nog wat van de taal leerde. Meer informatie vind je op Homestay.

Kelly Barrett is freelance schrijver, yogaleraar, and voormalig senior producer voor National Geographic. Op het moment ontdekt ze de omgeving van Tucson, Arizona. Volg haar avonturen op Instagram.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com.